navigatie overslaan

48 uur op pad met

Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 20650 keer

Deze route van 64 kilometer door het grensgebied met Duitsland is een echte smokkelroute. Je waant je namelijk een echte smokkelaar als je langs de grenspalen en oude commiezenhutten komt. In de winter komt de tocht helemaal tot z’n recht: terwijl je door het afwisselende landschap loopt, komen de smokkelverhalen tot leven!

play

Langs de grens

De Smokkelroute dankt zijn naam aan de smokkelaars die vroeger stiekem de grens overstaken. Je wandelt dan ook grote stukken langs en soms zelfs óver de grens. De wandeling begint in Denekamp (net als de Trambaan). De paden voeren je gelijk de bebouwde kom uit, eerst via de lanen van het Landgoed Singraven en dan langs de beken, richting de grens. Dit stukje voorbij Denenkamp langs de grens is het Beuniger achterveld. Dit is echt een prachtig stukje nieuwe natuur met mooie heide, zeldzaam blauwgrasland, de Schaapskooi Stroothuizen en weidse uitzichten. Het pad loopt óver de grens en je ziet dan ook geregeld de dikke stenen grenspalen langs het pad. Hier vind je ook een in ere herstelde commiezen hut, waar vroeger commiezen (douane) zaten die de smokkelaars probeerde te pakken in de toen nog koude winters.

Commiezenhut
Commiezenhut

Lutterzand

Na de mooie weidse landschappen van het Beuniger achterveld, lopen we het bos in van het Lutterzand. Een fantastische plek, die wellicht juist in het winterjaargetijde goed tot z’n recht komt met zijn bemoste naaldbossen. Vergeet ook niet om een uitstapje van het pad naar rechts te maken, om de mooie zandgronden rond de meanderende Dinkel te zien. Een uniek Twents plaatje!

Vanuit de bossen volgt de route de Dinkel een stukje naar het zuiden en maakt dan een uitstapje naar Duitsland. De uitzichten worden duidelijk weidser over de grens, maar dat is maar van korte duur. De route gaat al snel door bosrijk gebied en langs een zandwingebied met mooie, kronkelende laantjes.

Het Lutterzand
Het Lutterzand

Het afwisselende landschap rond Losser

Na een leuk ommetje door het centrum van Losser, loopt het pad door het afwisselende landschap tussen Losser en Overdinkel. Mooie, lange karakteristieke zandwegen met weidse uitzichten, afgewisseld met stukjes bos, zandgronden (Natuurgebied de Zandbergen) en wederom stukjes langs de Dinkel.

Halverwege wordt er weer gesmokkeld en lopen we de grens over. Hier staat ineens een gi-gan-tisch klooster: Franziskanerkloster Bardel. Een bijzonder bouwwerk dat tegenwoordig ook dienst doet als school. Kort hierna lopen we Overdinkel binnen over de Dubbelweg, een echte grensweg. Rechts Nederland, Links Duitsland (en verse Duitse broodjes uit Gronau).

Sneeuw bij de Snippert

Na een mooie stuk langs de Dinkel, gaan we de lange zandwegen en bossen weer in. Het eindpunt is het Toeristisch informatie punt De Snippert, maar voordat we daar aankomen passeren we de prachtig mooie bospaadjes en lanen van het Haagse bos. Rond de Snippert vind je vele mooie smalle bospaadjes die het zeker waard zijn om te ontdekken. Ook in de lente is het hier prachtig, want de paden zijn rijkelijk voorzien van rododendrons. Ik werd hier getrakteerd op een prachtig laagje sneeuw. De weidse witte weilanden en de winterse boslanen maakten het met recht een echte smokkelroute.

Het Haagse bos
Het Haagse bos

Dit kwam ik onderweg tegen...

Wat vind je van dit artikel?