navigatie overslaan

Route-tips

Wandelen langs de grens van Twente: het Twenterandpad

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 80 keer

We gaan samen met Mathias Wielinga van Start Hiking het wisselende landschap en de historische verhalen ontdekken van het Twenterandpad. Van Vriezenveen tot aan Den Ham worden we meegenomen langs de rand van Twente. Het pad heeft een lengte van 51 kilometer en is op te delen in drie etappes. We wandelen de route Vriezenveen. Mathias begeleidt ons vanuit het dorp naar het fraaie natuurgebied de Engbertsdijkvenen en onderweg ontdekken we allerlei historische bezienswaardigheden die te maken hebben met veen. Kortom, dé perfecte combinatie van heerlijk wandelen, geweldige natuur én een rijke historie.

Onze tocht van 12,4 kilometer begint in het centrum van Vriezenveen. We starten onze wandeling en al snel zijn we bij onze eerste stop: Boerderij De Grooten. Deze eeuwen- oude boerderij bestaat uit twee historische bouwwerken, namelijk de huidige boerderij uit 1905 en de restanten van de oude boerderij-villa uit 1850, gebouwd door de gebroeders de Groot. Door de handel in Sint-Petersburg waren de gebroeders in staat om een, voor in die tijd, grote en luxe boerderij te laten bouwen. Hierna wandelen we door naar het Historisch Museum Vriezenveen. Hier is de eeuwenoude dorps- geschiedenis van Vriezenveen te bewonderen: van de textielnijverheid tot de handels- geschiedenis van de Rusluie, de Vriezeveense kooplieden die handel dreven in Sint-Peters- berg. Een uniek inkijkje in de geschiedenis!

Lekker uitwaaien

Hierna verlaten we de bebouwde kom van Vriezenveen en stappen we het uitgestrekte Veenlandschap in. Hier vind je veel rechte wegen en weidse uitzichten. Voorheen was dit hele gebied hoogveen, echter werden er voor turf en landbouw grote stukken grond ontgonnen. Hierdoor konden dorpen als Vriezenveen ontstaan. Het nu uitgestrekte grasland wordt op bijzondere wijze doorkruist door houtwallen, terwijl verschillende stukjes heide kleur toevoegen aan het vele grasland. Hier heb je de gelegenheid om lekker uit te waaien en te genieten van de rust en stilte die dit ongestoorde gebied te bieden heeft.

Vlinders spotten

We vervolgen onze weg met hét hoogte- punt van deze wandeling: een rondje door het natuurgebied Engbertsdijksvenen waar je het overgebleven stuk hoogveen kan bewonderen. Het gebied heeft een variëteit aan flora en fauna. Geniet, maar houd je ogen goed open! Je vindt hier namelijk veel vlinders, boomkikkers en nog veel meer. Wil je zeker zijn van je kans om vlinders te spotten? Neem dan een kijkje bij de vlinder- boom. Deze boom bevat namelijk boom- sappen waar de vlinders gek op zijn. Hier- door barst het rondom de boom en in de omgeving van de vlinders. Wees wel voorzichtig, naast vlinders zijn hoornaars namelijk ook verzot op het sap van de bomen. Het pad wisselt af tussen bos en uitgestrekte veenlanden. De onverharde paden voeren je langs alle hoogtepunten van het natuurgebied. Onderweg is er ook een vogelkijkhut om vogels te spotten bij het water en bevinden zich in het natuurgebied heidevelden. In de nazomer staat de heide in volle bloei, terwijl in de herfst de bladeren van de berken prachtig geel kleuren.

Terug in de tijd

Eenmaal aangekomen aan het einde van dit adembenemende natuurgebied, keren we terug in de bewoonde wereld. Hier kom je het Veenmuseum tegen, een kleinschalig museum dat zeker een bezoek waard is. Hier ga je terug naar de tijd van het turfsteken. Ofwel het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (van plusminus 1850 tot 1950). In een van de originele veentreintjes word je als bezoeker over het terrein gereden en stop je onder andere bij de veenhutten, een oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje, annex de oude gelagkamer. We eindigen onze route bij de Johanneshoeve. Op deze oude ruilverkavelings- boerderij wordt eigen Scheepsrecht bier gebrouwen en worden Twentse streek- producten in de boerderijwinkel verkocht. Kortom, een heerlijke plek om de wandel- tocht af te sluiten.

Verder wandelen

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het Twenterandpad? Vanuit Vriezenveen is de route te vervolgen over de uitgestrekte vlaktes richting Vroomshoop. Tijdens de langste etappe van 23 kilometer kom je langs prachtige stukjes natuur, waaronder het Zandstuvebos. Een prachtig gemengd bos met veel flora en fauna, die is ontstaan op een zandverstuiving.

Nog niet uitgewandeld? De laatste etappe van 15 kilometer is het sluitstuk van het Twenterandpad. Vanaf het kanalendorp Vroomshoop vervolg je de weg richting Den Ham, over de groene vlaktes van de Mageler Es naar het natuurgebied het Eerder Achterbroek. De route loopt door het hoge gras, langs het water van de Mageler Es. Van lanen met dikke eiken, schattige bolle akkertjes voorzien van een meanderend riviertje, tot prachtige stukken heide en slingerende paden met hoge naaldbomen. Na deze ronde je ogen uitgekeken te hebben, is het einde van het Twenterandpad in zicht en kan je de route afsluiten op het gezellige dorpsplein De Brink in Den Ham.

Wat vind je van dit artikel?