navigatie overslaan

Route-tips

5 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Stuwwalroute.

 • Leestijd 3 min
 • Gelezen 8615 keer

De Stuwwalroute is een geweldige lange afstandswandeling van ruim 54 kilometer, onderdeel van het Twents blokje Om. Ben je benieuwd waar je de lekkerste kop thee van Twente drinkt, wat een perfecte locatie is voor een terrasje of waar je met een extra stappen een mooi historisch centrum kan ontdekken? Haal nog meer uit jouw wandeling over de Stuwwalroute met deze tips! Benieuwd hoe Mathias de route heeft ervaren? Bekijk zijn reisverslag. Of download direct de route.

 1. 5

  Thee bij Theehuis Dennenoord

  Na de ‘beklimming’ van de Tutenberg is het Theehuis Dennenoord een perfecte plek om even bij te komen onder het genot van een kopje thee. Dit theehuis is welbekend in Twente; een schattig theehuis gelegen in het bos met heerlijke thee, high tea’s en lekkernijen. Vanaf de Stuwwalroute kom je er door het bospad links af te slaan waar de route naar rechts gaat bij wandelknooppunt D89. Een andere mogelijkheid is om bij het oversteken van de Vasserweg een stukje rechtsaf langs de weg richting Vasse te lopen.

 2. 4

  Standswandeling Ootmarsum

  Na een prachtig uitzicht vanaf de Kuiperberg, loopt de route langs de rand van Ootmarsum. Je ziet de molen en de prachtige torentjes van de historische binnenstad al liggen vanaf de route. Het is dan ook een goede tip om een ommetje door de binnenstad te maken en het historisch centrum te verkennen, voordat je weer verder loopt over de Stuwwalroute.

 3. 3

  Lunch of drankje bij Grand café de Wal in Ootmarsum

  Deze tip sluit naadloos aan bij de vorige. Wanneer je de binnenstad van Ootmarsum inloopt, is Grand Café de Wal de perfecte locatie voor een heerlijke lunch of een drankje. Dit café vind je op de rand van de binnenstad, waar zich vroeger de ‘wal’ van het historisch centrum bevond. Een gezellig café met een mooi terras, waar Preuv’n, Proat’n en Proost’n voorop staat. Het broodje carpaccio is mijn tip, net als alle lekkere biertjes – zoals Othmar uit Ootmarsum – van de tap.

 4. 2

  Erve Middelkamp

  Erve Middelkamp is een prachtige oerboerderij in typische Twentse stijl. Op het erf valt van alles te zien en te leren. Zo is de 18e-eeuwse houten hooischuur op het terrein in 1970 naar het terrein verhuist vanuit Fleringen. Op het terrein is onder andere het boswachterskantoor Twente van natuurmonumenten gevestigd. Er bevindt zich een informatieruimte voor wandelaars en je kan genieten van een kopje koffie. Een mooie plek voor een welverdiende pauze. Er staan genoeg picknickbankjes met prachtig uitzicht.

 5. 1

  Camping de Sproakstee

  Net voor de Lutte ligt Camping de Sproakstee. De Sproakstee is een oeroude vergaderplek die recent in ere is hersteld. Op deze oeroude vergaderplek werd vroeger vergaderd en recht gesproken. In de koele koffieruimte in de opgeknapte traditionele boerderij is het heerlijk vertoeven. De rustige mini camping is echter ook de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen over de Stuwwal – of voor het lopen van de route met een trekkerstentje.

Wat vind je van dit artikel?