navigatie overslaan

Typisch Twents

Monteurs werkplaats Zutphen: Samen zorgen wij dat alle treinen op de rit blijven

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 71 keer

Op het traject Zutphen – Hengelo - Oldenzaal rijden 7 treinstellen van het type LINT. Wie zorgt ervoor dat deze treinen kunnen blijven rijden en onderhouden worden? Ties Tollenaar, coördinator onderhoud van de treinwerkplaats in Zutphen, regelt samen met zijn 24 collega’s dat de treinen letterlijk op de rit kunnen blijven.

“Met een eigen Arriva-werkplaats voor het treinonderhoud, ligt de betrokkenheid van onze techneuten op een heel ander niveau dan wanneer het werk wordt uitbesteed. De trein is echt een voertuig van ons en de ‘jongens’ sleutelen er graag aan”, legt Ties uit.

Ties begon zelf in 1985 als buschauffeur in verschillende delen van Nederland. Jaren later haalde hij zijn machinistenbevoegdheid en ging ‘op de trein’. Sinds 8 jaar werkt Ties in de treinwerkplaats in Zutphen als coördinator lange termijn-onderhoud. Zelf sleutelt hij niet aan treinen, maar coördineert wel het hele proces van onderhoud en reparatie van de treinenvloot van Arriva.

LINT-trein is anders dan een GTW-trein

Het grote verschil tussen en LINT en een GTW is dat bij een LINT alle reparaties en onderhoud via de onderkant gedaan kunnen worden. “Dus de monteurs zijn altijd ‘boven hun hoofd’ aan het sleutelen. Bij een GTW is dat anders, daar kan je vanaf de zijkant sleutelen en dat vinden veel collega’s prettiger. Ook is een GTW motorisch wat schoner en nieuwer dan een LINT. Bij de een worden de handen wat viezer dan bij de ander”, vertelt Ties. In het begin was het even wennen toen de monteurs hoorden dat ze er 7 treinen van het type LINT op het traject Zutphen – Hengelo - Oldenzaal bij zouden krijgen. Inmiddels zijn ze nu vol overgave met het onderhoud bezig.

Elke dag een LINT trein

De techneuten onderhouden dagelijks zowel LINT als GTW treinen. Om de vier weken, of 16.600 kilometer, heeft de trein een onderhoudsbeurt nodig. De treinen zijn dan een dagje uit de running. Soms duurt de reparatie langer. Ties legt uit: “In de LINT-treinen zitten 2 powerpacks met een motorgenerator, compressor en een versnellingsbak. Als er iets kapot is moet het complete powerpack eronder vandaan gehaald worden om te kunnen repareren, en dat kost tijd dus daarmee duurt de reparatie langer dan een dag.”

Speciale behandeling

Met de 7 LINT -treinen op het traject Zutphen - Hengelo - Oldenzaal kunnen ze bij Arriva momenteel goed uit de voeten. “Het mooie van de inmiddels ruim 20 jaar oude LINT-treinen is – en dat zegt ook bijna iedere machinist die erop rijdt- dat de treinen een speciale behandeling nodig hebben. Neem de tijd bij het opstarten, doe je alles te snel dan kan je weer van voren af aan beginnen.”

Zorgen dat alles op de rit blijft

“Samen met de collega’s zorgen we ervoor dat alles op de rit blijft. Ons doel blijft natuurlijk altijd dat we ervoor zorgen dat we de reiziger van a naar b brengen zonder teveel uitval van treinen vanwege technische problemen”, zegt Ties.

Planning voor bestickering

Naast de coördinatie van het onderhoud en reparatie, zorgt Ties er ook voor dat de planning wordt geregeld voor de prachtige bestickerde toiletwanden en de naamstickers op de buitenkant van de trein. Ties spreekt af wanneer er weer een trein ‘binnen staat’ voor onderhoud. De bestickeraar kan dan aan de slag met als resultaat een prachtige fotografische uiting van in dit geval ‘Twickel’ op de buitenwanden van het toilet.

Wat vind je van dit artikel?