navigatie overslaan

Een kijkje achter de schermen bij Service & Veiligheid van Arriva

Interview met Gerhard: “Elke dag veilig met de trein”

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 20 keer

Gerhard werkt al jaren als medewerker Service & Veiligheid bij Arriva en kent het traject Zutphen–Oldenzaal als zijn broekzak. In dit interview vertelt hij over zijn werk op en rond de trein: van het beantwoorden van vragen tot het ingrijpen bij overlast of onveilige situaties. Hij deelt zijn kijk op veiligheid, de rol van menselijk instinct en wat het betekent om zichtbaar te zijn voor reizigers. “We zijn er vooral om mensen te helpen. Handhaven doen we alleen als het écht moet.”

“Brand in de trein gaan we niet doen!” lacht Gerhard. “Ik kom zelf uit Kampen en ook daar kennen ze het paasvuur. Inmiddels woon ik al 26 jaar in Twente: ik ben dus een importtukker. Zelf ga ik niet meer naar het paasvuur. Mijn twee bonuskinderen met hun eigen kinderen wel. Zij vinden dat mooi.

Met mijn collega’s Service & Veiligheid reis ik ook op het traject tussen Zutphen en Oldenzaal. Als een reiziger informatie nodig heeft, in de trein of op het perron, dan help ik hen. Maar ook helpen we met het scannen van bijvoorbeeld een QR-code. Of op welk perron overgestapt moet worden in Hengelo als ze verder reizen naar Duitsland. Eigenlijk zorgen we ervoor dat de reis voor iedereen goed verloopt.

Ook zorgen we voor veiligheid in de trein. Als het druk is proberen we dat mensen zich verspreiden over de trein en dat deze veilig kan vertrekken. Ook heeft veiligheid te maken met drank en drugsgebruik of als een ruzie die in de trein ontstaat. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand rond oud en nieuw een tas met vuurwerk in de trein mee wilde nemen. Dan grijpen we in en zorgen we ervoor dat iedereen veilig met ons mee kan reizen. We volgen daarin onze menselijkheid, ook ons eigen instinct, en vragen mensen dan netjes de trein te verlaten.

We horen ook echt dat mensen het fijn vinden dat we er zijn! Reizigers zien om zich heen dat er wel eens mensen zwartrijden of problemen maken. Dan treden we op als dat nodig is, en alleen als het moet. Ons hoofdmotto is serviceverlening en handhaven doen we alleen als het echt moet.”

Wat vind je van dit artikel?