Bergen vol natuur

Fietsen op de Sallandse heuvelrug. Over eindeloze heide en golvende zandverstuivingen.

Geschreven door

Bertine

Leestijd 2 minuten 5230 x bekeken

Het kan altijd beter. Maar niet op de Sallandse Heuvelrug. Die is al perfect. Om te fietsen bijvoorbeeld. Om je hoofd leeg te maken of om nieuwe inspiratie op te doen. De bergtoppen als ultiem doel? Niet nodig. Halverwege geniet je ook al van de soms adembenemende uitzichten.

De on-Nederlandse bergen zijn zo’n 200.000 jaar geleden gevormd door gletsjers uit Scandinavië. Tot wel 76 meter boven NAP. Je fietst door donkere bossen waar wolven tot voor kort uitgestorven leken. Over eindeloze heide en golvende zandverstuivingen. Het park is rijk aan vogels en is het nog enige leefgebied van het korhoen in Nederland. De grillig gevormde, zeldzame jeneverbessen geven een surrealistisch tintje.

Zwarte reeën

Wist je dat het tegenovergestelde van albinisme, melanisme is? Die naam is afgeleid van het Griekse woord melanos, dat zwart betekent. En dat er de laatste jaren op de Sallandse Heuvelrug steeds meer zwarte reeën worden gezien? Ze zijn niet zeldzaam maar wel bijzonder. Vlak voor zonsondergang, bij de overgang tussen bos en open landschap heb je de meeste kans.

Van knooppunt naar knooppunt

Een fiets huren is gemakkelijk. Fietsroutes en kaarten zijn beschikbaar bij de verhuurbedrijven, bij de drie bezoekerscentra op de Sallandse Heuvelrug. Met behulp van knooppunten maak je je eigen route. Zo weet je zeker dat je langs je favoriete terras komt.

Niet vergeten:

Even afstappen en goed kijken en luisteren. Er gebeurt altijd iets in de natuur. Afstappen is ook een goed idee bij een van de gastvrije restaurants. Aan de rand van het Nationale Park op de grens met Twente vind je bijvoorbeeld restaurant de Uitkijk. Daar krijg je de natuur rechtstreeks op je bord. Puur. Zonder geknutsel!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

Meer verhalen uit Twente

 1. Slaaptijd!

  Gijs over zijn vakantie in Twente: één groot pretpark voor kinderen!

  Geschreven door Gijs Hardeman
 2. 24 uur op pad met

  Bas & Nicolette in Twente: "Iedereen is zo ontzettend aardig hier"

 3. Typisch Twents

  De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

 4. Doe-tips

  Zomervakantie! Tijd voor elkaar met de leukste familie-uitjes in Twente

  Geschreven door Yvette

Tip je vrienden

facebook twitter