Typisch Twents

Dé tip tegen bikinistress: eet onze asperges! Retegoed voor je gezondheid

Leestijd 3 minuten 1175 x bekeken
Geschreven door

Bertine

De Bourgondiërs onder ons hebben het goed deze maanden, want het aspergeseizoen is weer in volle gang! Van april tot en met juni kun je weer volop genieten van ‘het witte goud’. En dat is mooi. Want asperges zijn retegoed voor de gezondheid!

De stof ‘asparagine’ heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. En ze zijn ook nog eens bloedzuiverend. Daar kun je gerust flink van genieten dus. Helemaal als je je bedenkt dat er vrijwel geen ander voedingsmiddel bestaat met zó weinig calorieën. Asperges staan ook nog in de top 3 schoonste groenten, omdat ze niet direct in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen. Fijne bijkomstigheid!

Asperges telen
Asperges telen

Ze groeien goed in Twente!

Wist je dat asperges niet zomaar op elke grondsoort groeien? Ze groeien het best op zandgronden. Streekgebonden dus! In Noord-Limburg is de grond bijvoorbeeld heel geschikt. Maar ook de zandgronden in Twente, vooral rondom Lochem en Bentelo, blijken zeer smaakvolle asperges te leveren. Komt dat even goed uit. 97% van de asperges in Nederland zijn overigens wit. Groene en paarse asperges groeien bijvoorbeeld in Engeland en Italië.

Steek er wat van op

Oké genoeg weetjes over asperges. Het is tijd voor het echte werk: proeven, bereiden en eten! Een leuke activiteit voor een dagje uit of weekendje weg is een aspergeteler bezoeken. En die zijn er genoeg hier in Twente. Slaghekke Asperges bijvoorbeeld, waar je een afspraak kunt maken voor een excursie. Steek je zeker wat van op! En een rondleiding gaat over het algemeen natuurlijk gepaard gaat met een proeverij. Hè... vervelend!

Aan tafel
Aan tafel

Aanschuiven

Twentse restaurants weten ook wel raad met het witte goud. Waar je dan het beste kunt aanschuiven? Op heel veel plekken. Maar er zijn wel een paar adressen waar je eigenlijk niet omheen kunt. Zo is Restaurant de Blanckenborgh in Haaksbergen winnaar geworden van Twente Asperge Tour Terras. Op alle zondagen in de maand mei geniet je daar van een speciaal samengesteld aspergediner. Aspergetartaar, aspergefumé, gemarineerde asperge... hmmm! En ook Restaurant de Oude Apotheek in Losser verwerkt deze periode de asperge in veel gerechten. Van tonijn met asperges tot burrata en traditionele asperges met ham... keuze genoeg!

Twents souvenirtje

Wil je tot slot een Twents souvenirtje meenemen naar huis? Er zijn verschillende locaties waar je asperges kunt kopen om thuis de lekkerste gerechten mee te maken. Lubberink Asperges heeft bijvoorbeeld meerdere verkooppunten in Twente. En ook bij Aspergeboerderij Mander ga je zeker niet met lege handen naar huis. Wil je je gekochte asperges eens op een andere manier bereiden? Probeer dan eens asperge-ijs! Verrassend, maar érg lekker!

Je leest het: aspergeliefhebbers hebben het goed in Twente. Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over asperges in onze regio? Houd dan vooral de pagina van Twente Asperge Tour in de gaten.

Oh en vergeet niet ons te laten meegenieten! Deel jouw ervaring met asperges in Twente via Instagram met #visittwente. Eet smakelijk!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.

Meer verhalen uit Twente

 1. Twente tales

  De Germaanse godin Tanfana: ontdek de magie van De Tankenberg.

  Geschreven door Vincent
 2. Twente tales

  De Hellehond: waarom de zwarte hond zorgt voor angst in De Lutte.

  Geschreven door Vincent
 3. Twente tales

  Old Minneke: over een gevreesde heks in de bossen bij de Holterberg.

  Geschreven door Vincent
 4. Twente tales

  De Non van Singraven: sommingen horen haar nog steeds in dit kasteel.

  Geschreven door Vincent

Tip je vrienden

facebook twitter