navigatie overslaan

Typisch Twents

De mooiste culturele en historische plekken in Twente

  • Leestijd 5 min
  • Gelezen 31471 keer

Twente barst uit z’n voegen van de historische en culturele plekjes. Wil je een interessant museum of schitterend landgoed bezoeken, dan ben je in Twente aan het juiste adres. Hier een aantal leuke culturele tips!

RIJKSMUSEUM TWENTHE

Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne en klassieke kunst. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin van Rijksmuseum Twenthe kun je genieten van koffie en van een heerlijke lunch.

KUNST EN CULTUUR IN DIEPENHEIM

Liefkozend ‘het stedeke’. De kastelen Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Westerflier en Warmelo en de bijbehorende landgoederen nemen een belangrijke plaats in. Ze zijn bewoond, maar de omringende landgoederen zijn vrij toegankelijk. Zeker een bezoek waard! Tevens is kunst enorm belangrijk voor het stedeke. Bezoek het Drawing Centre (met internationale faam) of één van de vele galerieën en de Kunstvereniging met werkplaats en de tuinen. Tip: De kunstwandeling onder leiding van een gids.

ST. PLECHELMUSBASILIEK

De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. In de basiliek zijn interessante bezienswaardigheden die je niet mag missen. In de oude sacristie vind je vele bijzondere voorwerpen, waaronder diverse monstransen, een aantal kelken en een zeer kostbare koorkap uit de 15de eeuw. Bezoek de website voor meer informatie.

OYFO TECHNIEKMUSEUM

Een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en te beleven. In het interactieve Ofyo Techniekmuseum kun je zelf machines in beweging zetten, coole games spelen en leuke dingen bouwen met technische doe-pakketjes.

ZOUTMUSEUM

Het Zoutmuseum vertelt op een speelse en educatieve manier het verhaal over zout. Je leert het belang van en de mogelijkheden, die zout biedt. De expositie en de grote verzameling zoutvaatjes zijn zeker het bekijken waard! Bezoek de website voor meer informatie.

SYNAGOGE VAN ENSCHEDE

Het monumentale gebouw is herkenbaar door drie markante koperen koepels en de Art Deco-stijlelementen uit de Amsterdamse School. In de volksmond wordt de synagoge de mooiste van Nederlandgenoemd. In 1998 werd het synagogecomplex bestempeld tot rijksmonument. Het centrale deel van de Synagoge van Enschede omvat de grote sjoel, de dagsjoel, een ritueel badhuis en de kerkenraadskamer. Zeker een bezoek waard zijn de originele feestzaal, de Joodse school, het koosjere sjoelcafé en de giftshop van WIZO.

MUSEUM TON SCHULTEN

Ton Schulten, ontdekker van het kleurrijke mozaïeklandschap en bestempeld als schilder van het Consensisme, baseert zijn werk op het aloude Twentse coulisselandschap met zijn glooiende essen, karakteristieke houtwallen en solitaire bomen. Naast de expositieruimtes biedt het Museum Ton Schulten ook een aparte themazaal met wisselende tentoonstellingen van (inter)nationale gastexposanten. In hetzelfde complex bevindt zich restaurant de Pastorie en een theater-filmzaal.

KUNST EN CULTUUR IN OOTMARSUM

De kunststad van Twente, met galerieën van bekende Twentse kunstenaars. Een bezoek aan het Openluchtmuseum Ootmarsum mag niet ontbreken. Authentieke gebouwen brengen de tijd van toen tot leven. De Siepelmarkt is een folkloristische markt in het centrum van Ootmarsum. Wandel door de pittoreske straatjes met oude ambachten, waren- en kindermarkt, oldtimers, stoommachines, optredens, boerendansers en gezellige terrasjes. Bezoek de website voor meer informatie.

DE MUSEUMFABRIEK

Een museum waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, techniekmuseum of oudheidkamer; De Museumfabriek is het allemaal tegelijk. Hier kun je zien, ontdekken, maken, spelen, experimenteren en leren. De Museumfabriek is zowel een familiemuseum als een professionele ontmoetingsplek.

SINGRAVEN

Op een schitterende locatie, langs de Dinkel, ligt Landgoed Singraven. Op het landgoed liggen Huis Singraven, het Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. In Huis Singraven word je meegenomen langs het klassieke, weelderige interieur dat ook is in te zetten als trouwlocatie. Het Koetshuis leent zich uitstekend voor het organiseren van een diner, lunch of vergadering. Het veelzijdige landschap van Singraven is uitermate geschikt voor fietsers en wandelaars.

KLOMPENMUSEUM ’T SKÖPKE

In ‘klompendorp’ Enter kun je alles te weten komen over verschillende soorten klompen. In het museum staan machines die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog werden gebruikt. Deze machines worden nog steeds gebruikt bij demonstraties handmatig klompen maken. Inmiddels is dit officieel Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. In de winter kun je klompenmakerscursussen volgen. Bezoek de website voor meer informatie.

ENTERSE ZOMP

Over de Regge varen met een Enterse Zomp is een ware belevenis. Vroeger was dit het voornaamste vervoermiddel in deze streek. Er zijn in het seizoen verschillende mooie vaarten, zoals de Vroege Natuurvaart, de Overtoomtocht en de Avondroodtocht. Ook een tocht met de ‘Schuttevaer’ is aan te raden. Zoek je een bijzondere activiteit voor een groep? Dan zijn er ruime mogelijkheden en verschillende arrangementen.

VEENMUSEUM

Dit kleinschalige buitenmuseum in Westerhaar-Vriezeveensewijk brengt de bezoeker in contact met het wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente, circa 1850. In een origineel veentreintje kunnen bezoekers over het terrein van het Veenmuseum rijden. Daar vind je veenhuizen, een oude Vriezenveense boerderij en gelagkamer. Je krijgt te zien hoe het veen- en turfsteken in z’n werk ging aan de hand van verschillende foto’s, voorwerpen en een demonstratie.

MUSEUM NO HERO

Het nieuwe museum No Hero in Delden is een uitermate geschikt museum voor liefhebbers van verschillende kunststromingen. Beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf verschillende eeuwen komen samen in het historische pand. Beleef op een ongedwongen manier de uitgebreide collectie en geniet na in het restaurant of volg een workshop. Ook kun je nog een bezoek brengen aan de website voor meer informatie

Neem de tijd voor kunst en cultuur in Twente. Bekijk meer locaties!

Wat vind je van dit artikel?