navigatie overslaan

Binnenkijken bij

Ontdek de wereld, begin bij museum No Hero in Delden. Split splinter nieuw!

  • Leestijd 6 min
  • Gelezen 6838 keer

Ze zitten er ondanks de topdrukte ontspannen bij, ondernemer en verzamelaar Geert Steinmeijer en Gemma Boon, de kersverse directeur van Museum No Hero in Delden (officieel geopend op 18 april 2018).

Een deel van de werken is inmiddels op z’n plek en de mannen van het kunstvervoer lopen af en aan. Dat er nog heel wat werk verzet moet worden, is niet erg.

OP SLAG VERLIEFD

“Het idee is eigenlijk ontstaan in 2013,”vertelt Geert Steinmeijer. “Toen dacht ik: ‘Wat ga ik doen met mijn vrije tijd.’ Ik was zakelijk aan het afbouwen. Door de goede samenwerking met Rijksmuseum Twenthe kwam het in een stroomversnelling. Zij hadden verschillende tentoonstellingen van mijn kunstverzameling gemaakt, maar mijn collectie groeide gestaag en het was voor het museum steeds moeilijker om daar invulling aan te geven. Daardoor begon ik serieus na te denken over een vaste locatie. Een bevriende makelaar zei: ‘Heb je wel eens aan Delden gedacht, Geert? Ik heb een pand van Twickel in de verhuur. Er moet een en ander aan gebeuren, maar het is interessant.’ Ik ben er naar toe gegaan en ik was op slag verliefd.”

JAN DES BOUVRIE

“In 2015 zijn we met een klein clubje begonnen, we zijn gewoon met een paar mensen gaan nadenken over de mogelijkheden, samen met landgoed Twickel. We waren al een eind op weg toen er in 2016 brand uitbrak. Dat betekende dat we opnieuw moesten beginnen. Op een ochtend werd ik wakker en dacht: ‘Ik ga m’n oude vriend Jan des Bouvrie bellen.’ Ik had hem in geen vijftien jaar gezien, maar hij kwam en zei: ‘Ik moet je feliciteren, wat een schitterend pand! Maar… laten we teruggaan naar de bouw van het huis in 1726 en de oorspronkelijke eenheid herstellen.’ Dat had Jan goed gezien, het pand was door de verschillende bestemmingen in de loop van de tijd opgedeeld. Hij is erin geslaagd het gebouw met kleine ingrepen in ere te herstellen.”

Ik ben er naar toe gegaan en ik was op slag verliefd.

GELIJKWAARDIG

Gemma Boon is op 1 mei 2017 voor No Hero aan de slag gegaan. “Ik werkte voor Rijksmuseum Twenthe toen directeur Arnoud Odding tegen me zei: ‘Geert is bezig met zijn eigen museum, zou je hem daarmee willen helpen?’ Dus ben ik gaan kijken. Het klikte meteen. “Ja, de verzamelaar is heel blij met Gemma”, lacht Steinmeijer. “Maar even serieus, het operationele proces van een museum is een vak apart. Daar heb je iemand als Gemma voor nodig.” Gemma vertelt: “Ik ben kunsthistorica, maar ik heb ook ervaring met marketing en ik heb in het rijksmuseum veel met vrijwilligers gewerkt. Artistiek en operationeel vullen we elkaar goed aan. We zijn het meestal eens en soms hebben we gezonde discussies. Het voelt heel gelijkwaardig.” Geert beaamt dat er maar één Napoleon is geweest en dat was voldoende. “Je doet dit met elkaar, dat is ook mijn ervaring in het bedrijfsleven. De kunstbeleving van het publiek staat bij ons voorop, maar de bedrijfsvoering moet natuurlijk wel professioneel zijn.”

KUNST VERRIJKT JE MEER DAN GELD

Steinmeijer en Boon vinden het allebei belangrijk dat ze een aanbod presenteren dat aanvullend is op wat er al in Nederland te zien is. Gemma: “Geerts collectie is internationaal. Hij heeft meer dan zeshonderd werken en daarvan zijn hier straks honderdvijfentwintig in huis. Daar kunnen we mee spelen.” “Ik reisde veel voor mijn werk en kwam vaak in China en in Amerika,” vult Steinmeijer aan. “Vanaf 2000, maar vooral na 2005 heb ik werk van Chinese kunstenaars verzameld en van de Amerikaanse abstracte minimalisten zoals Frank Stella en van spraakmakende kunstenaars als Damien Hirsch. Nadat ik in 2012 een hartaanval overleefde, verdiepte ik me ook in de Vlaamse meesters uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hun eenvoudige, onvoorwaardelijke godsbesef voel je in elk werk en dat raakte me. Daarnaast is in ons museum Italiaanse Renaissance te zien, die de nadruk meer legt op het plezier en aardse zaken. Je kunt mijn verzameling zien als een reis door mijn leven. Kunst verrijkt je meer dan geld.”

EMOTIE LATEN VOELEN

“Naast de ‘semi’ vaste collectie op de bovenverdieping beginnen we op de benedenverdieping met wisselende tentoonstellingen. Als eerste tonen we ‘Ich bin ein Berliner’, met werken uit eigen bezit van onder meer ‘Die Neue Wilden’ zoals Rainer Fetting en Elvira Bach. Daarna brengen we de tentoonstelling ‘Outside,’met kunstenaars uit de negentiende eeuw zoals de familie Maris en Mesdag uit de Haagse School, die in musea over de hele wereld hangen. “We willen een museum zijn voor de mensen. Het gaat ons erom de verbinding en de gesprekken op gang brengen, mensen de tijd te geven om stil te staan en de dialoog aan te gaan met de kunstwerken. De oprechte emotie laten voelen die kunst teweeg brengt en ze een beetje gelukkiger naar buiten laten gaan. Met onze derde tentoonstelling ‘Living Colors’ laten we abstracte kunst zien uit Amerika van 1955 tot 1975. De bezoekers kunnen zelf via ‘voelstalen’ ervaren hoe de textuur van zo’n schilderij aanvoelt en de geur van olieverf opsnuiven.”

VRIJWILLIGERS

“Wat zo ontzetten leuk is”, zegt Gemma, “is de betrokkenheid van de mensen in en rond Delden met het nieuwe museum. We hebben een open dag gehad, waarbij we om honderd vrijwilligers vroegen en die zijn meteen en ruimschoots gehaald. Die vrijwilligers zijn straks de ruggengraat en de ambassadeurs van dit museum. We hopen hier in Delden mettertijd echt geworteld te zijn, we gaan voor de lange termijn.”

Wat zo ontzetten leuk is, is de betrokkenheid van de mensen in en rond Delden met het nieuwe museum.

MUSEUM NO HERO

Hengelosestraat 2-4, 7491 BR Delden, tel. 074-2020010.
Geopend: wo. t/m zo. van 11.00-17.00 uur
Toegang: €12,50 p.p.
Jeugd 13 t/m 18 jaar: € 6,50 p.p.
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Groepen (vanaf 10 personen): € 10,00 p.p.
Museum No Hero Member: gratis
Museum Jaarkaart: nog niet geldig
Ligging en de bereikbaarheid: Zie website
Museum No Hero beschikt over een dagrestaurant en het is mogelijk om het museum af te huren voor huwelijken, borrels en feesten.

Meer over Museum No Hero.

Wat vind je van dit artikel?