navigatie overslaan

Route-tips

Twents Blokje Om: Heanig an over Essen en langs Beekdalen

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 6884 keer

Essen zijn typische glooiende akkers in het Twentse landschap. Ver voor de moderne landbouw reden boeren de mest jaarlijks uit. Elk jaar bolden ze steeds iets op, waardoor uiteindelijke het glooiende landschap is ontstaan. De beken, kleiner en speelser dan rivieren, kronkelen door dit landschap. De essenroute neemt je mee over en langs deze essen en beken. De verspreide boerderijen en dorpjes in het landschap geven je de mogelijkheid om even te stoppen om wat te eten of om te overnachten. Beleef het mooie Twentse Landschap met de Essenroute en kom rijker terug.

play

SPANNENDE ROUTE

Het dal van de Mosbeek ziet er idyllisch uit. Watermolens, historische boerderijen, bossen, weilanden en een kabbelend beekje. Vroeger, toen er nog bewaakte grenzen bestonden in Europa, was het wel anders. Je wandelt hier over oude ‘commiezenpaden’, waar grenswachters smokkelaars probeerden te vangen. Tegenwoordig is het niet meer zo spannend. Hoewel: de Galgenberg klinkt best intrigerend toch? De Mosbeek ontspringt achter een boerderij in het buurtschap Hezingen en kabbelt door het dal. Kijk goed om je heen, want je vindt hier unieke planten en dieren en een afwisselend landschap met bronnen en beken.

DOOR WATER VERBONDEN

Op Landgoed Herinckhave speelt water een hoofdrol. Het stromende water op deze plek verbindt historie, natuur en cultuur met elkaar. De achttiende havezathe op het landgoed wordt omringd door grachten. De watermolen op het bosrijke landgoed staat er niet alleen mooi te wezen. Vroeger moest de molen zorgen voor voldoende water in de grachten. Tegenwoordig wordt het gebied gebruikt om een teveel aan (regen)water op te vangen en af te voeren. Vandaar dat je overal beekjes ziet. Geen paniek als je een weiland blank ziet staan. Dat fungeert dan even als opslagplaats voor water. Pootjebaden mag.

PARELTJES VAN ZAND

Hoewel Tukkers van huis uit bescheiden zijn, kunnen ze zich niet inhouden als het om Hertme gaat. De omgeving van Hertme is ronduit idyllisch, aldus de bewoners. En geef ze eens ongelijk. In de omgeving zijn verschillende fraaie wandelroutes door het Twentse coulisselandschap uitgezet. Je komt langs oude boerderijen, de Oude Bornsebeek, Gammelkerbeek, Landgoed Weleveld en natuurgebied Het Molenven. Veel wandelaars koesteren hier de zandwegen: pareltjes in het zacht glooiende landschap.

Benieuwd hoe Mathias deze route heeft beleefd? Lees hier zijn reisverslag.

Bekijk alle routes van Twents Blokje Om op de kaart

Wat vind je van dit artikel?