navigatie overslaan

Route-tips

Twents Blokje Om: Stuwwalroute; klimmen en dalen

  • Leestijd 2
  • Gelezen 3843 keer

Net voor Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De hoogste stuwwal van Twente: de Tankenberg in De Lutte. Bijna 82 meter +NAP. Bovenop lagen ooit uitgestrekte heidevelden waar schapen eindeloos konden grazen. Door de komst van kunstmest werd schapenmest overbodig en werd de heide vervangen door dennenbomen. Een slimme investering vanwege de opkomst van de mijnbouw. Dennenhout was favoriet voor het stutten van de mijnen, omdat het kraakt voordat het bezwijkt.

play

Twentenaren zijn vaak rustige, nuchtere mensen die je niet gauw uit balans kan brengen. Het Twentse landschap kent echter wel pieken en dalen zoals je gaat ervaren op deze Stuwwalroute. De stuwwallen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Onderaan bouwden mensen nederzettingen, op de flankende akkers en beneden de weilanden. Hogerop lagen de minder vruchtbare heidevelden, waar schapen liepen en plaggen werden gestoken. Hier vind je nu veel bos. Het resultaat: een heel gevarieerd landschap, goed voor een blokje om van maar liefst 54 kilometer!

Op één punt kruisen de Essenroute en de Stuwwalroute elkaar. De Essenroute neemt je mee over en langs essen, beken, verspreide boerderijen en dorpjes. Wist je dat essen typische glooiende akkers in het Twentse landschap zijn, die door de mens zijn ontstaan? Stuwwallen hebben op een hele andere manier ook voor een glooiend landschap gezorgd. Aan de voet van de stuwwallen werden nederzettingen gebouwd en juist op de flanken weilanden en akkers. Het resultaat is het variërende landschap, waar je na je bezoek gegarandeerd rijker van terug komt.

Benieuwd hoe Mathias deze route heeft beleefd? Lees hier zijn reisverslag.

Bekijk alle routes van Twents Blokje Om op de kaart

Wat vind je van dit artikel?