navigatie overslaan

Route-tips

Fietsen in en rond het Springendal en het Dal van de Mosbeek.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 11461 keer

Weinig natuurplekken in Twente waar zoveel is te beleven als in en rond het Springendal en het Dal van de Mosbeek. Een mozaiëk van heidevelden, bossen, akkers, beekjes, heuvels, houtwallen, beekdalen en bosmeertjes. Pak de fiets eens voor een tocht door dit honderden hectares grote, fascinerende landschap tussen Vasse en Ootmarsum.

Een mooi begin voor een fietstocht is hotel-restaurant Tante Sien in Vasse. Het vergt geen nadere uitleg: vrijwel iedere Twentenaar weet dit vroegere pannenkoekenhuis, waar tante Sien ooit de scepter zwaaide, wel te vinden. En het wordt meteen al boeiend, want het is maar een klein stukje fietsen naar de al even bekende Molen van Bels. Afstappen natuurlijk, om dit fraaie stukje industriële geschiedenis te bewonderen.

IJs en Es

Hier staat ook Infocentrum IJs & Es waar de bezoeker een beeld krijgt van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze streek, ooit een enorme gletscher. In de buurt ligt trouwens nóg een prachtige watermolen: de Molen van Frans. Vergeet het fototoestel niet! Al was het maar om het fraaie panorama vast te leggen vanaf de Galgenberg, iets verderop. Een heuvel met een lugubere historie: hier werden in de middeleeuwen de lijken van gehangenen geëtaleerd als afschrikwekkende voorbeeld...

Fietsen heeft in dit deel van Twente een internationaal karakter, want Duitsland is overal vlakbij. Peddel eens over de Uelserweg naar de vlek Getelo, vlak over de grens. Links ligt de Noordelijke Manderheide met de twee merkwaardige ‘Cirkels van Jannink’, genoemd naar de textielbaron en voormalig eigenaar van het Springendal. Hij had in Amerika gezien dat ronde akkers handiger waren dan rechthoekige, omdat de cirkels vanuit het midden spiraalvormig konden worden bewerkt.

Heideveld

Via Getelo en de Hallerstrasse rechtsaf de Waldweg zur Grenze in, de grens weer over en daar ligt links het grote heideveld de Paardenslenkte. Paardensmokkelaars moesten hier vroeger door om uit het zicht van de koddebeiers te blijven, vandaar de naam. Wat meteen opvalt: hier is de motorzaag de baas. Staatsbosbeheer laat hier sinds januari een enorme hoeveelheid bomen en struiken kappen.

Het resultaat valt niet te missen: overal liggen enorme hopen takken en omgezaagde bomen. Fiets eens een stukje bij de bekende Brandtoren: links en rechts wordt het zicht ontnomen door hoog opgetaste stapels boomstammen. Dat is nodig, aldus Staatsbosbeheer: kwestie van natuurherstel. Maar de plaatselijke politiek heeft geschrokken en bezorgd gereageerd op de omvang van de kaalslag. Pak uw rijwiel en ga zelf eens kijken hoe zo’n grote groene klus erin hakt.

De bronnen

Als u dan toch in de buurt bent, moet u natuurlijk wel even gaan kijken bij een bosmeertje waarin een bron is verstopt. Dus afstappen bij fietsknooppunt 34 en het wandelpad volgen. Vlakbij ligt een stil meertje met een paar mooie houten bruggetjes. Rust even uit op het bankje met de inscriptie ‘Henk en Janny 60 jaar samen’ en geniet van het kabbelende stroompje dat aan het meertje ontspringt.

Knooppunten

Fietsen door het Springendal en het Dal van de Mosbeek is handig door de vele fietsknooppunten. Een mooie route: rij tegenover Tante Sien (knooppunt 27) de Hooidijk in. Na een halve kilometer bij knooppunt 28 linksaf de Oosteriksweg op: dáár is de Molen van Bels (32) al! Dan naar 26 en verderop rechtsaf naar het Duitse Getelo (95). Vervolgens langs 94, 93, 34, 33, 28 en daar is Tante Sien alweer. Een tocht van zo’n 20 kilometer. Dat is te doen!

Wat vind je van dit artikel?