Typisch Twents

Hier zijn we trots op! Feiten en weetjes over Twente die jij nog niet kent

Leestijd 3 minuten 2573 x bekeken

We kunnen het als Tukkers haast niet geloven, maar er zijn mensen die niet weten waar Twente ligt. Geeft niet, topografie was ook niet onze sterkste kant. Zo zijn er nog meer feiten en weetjes over Twente die jou (en soms zelfs ons) doen verbazen! En waar we natuurlijk trots op zijn. Wist je dit?

De beste ijsmaker van Europa

Naar Italië op vakantie gaan, speciaal voor het lekkerste schepijs is echt niet nodig. De beste ijsmaker van Europa komt namelijk uit Twente. IJssalon De IJskuip in Denekamp won in 2017 de Bologna de Gelato World Tour en mag zich momenteel de beste ijsmaker van Europa noemen.

Lekkers uit de boerenkeuken

Laat je culinair verrassen door al het moois dat uit de boerenkeuken van Erfgoed Bossem komt. Je kunt er regelmatig aanschuiven aan Martins Tafel (donderdag/vrijdag) of de Twente table d’hôte (zaterdag) voor een uitgebreid diner met authentiek rundvlees van de eigen boerderij in combinatie met kwaliteitsproducten uit de nabije omgeving. Wel even van tevoren reserveren via www.bossem.nl.

Zoutwinning

Boekelo werd vooral bekend door de zoutindustrie (zoutwinning) die sinds 1918 ten zuiden van het dorp gevestigd was. Het destijds populaire Bad Boekelo had mede daarom een zoutwatergolfbad, tegenwoordig heet het Resort Bad Boekelo.

Beste oliebol van Nederland

De beste oliebol van Nederland koop je bij de Echte Bakker Nijkamp in Holten. In de afgelopen acht jaar won deze Twentse bakker al zes keer de eerste en twee keer de tweede prijs in de oliebollencompetitie van het Gilde.

Openluchttheater in parkachtige omgeving

Het openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven achttien authentieke gebouwen, ieder met zijn eigen inventaris en verhaal, een boeiend beeld van het leven op het platteland in Twente zo’n 100 jaar geleden.

Producten van het landgoed

Het kookboekje ‘Met Twickel aan tafel’ staat vol gerechten van pachters, vrijwilligers en medewerkers van het landgoed in Delden. Met natuurlijk als basis de producten van het landgoed. Zoals de groenten en het fruit uit de moestuin. Inspiratie voor ieder jaargetijde. Verkrijgbaar in de Landgoedwinkel voor € 11,90.

De Stiftskerk

Het Stift in Weerselo is een historisch landgoed met de Stiftskerk als indrukwekkend middelpunt. Iedere zomer vindt hier het Stiftsfestival plaats waar internationale musici en jong talent hun passie voor klassieke kamermuziek delen met verrassende culturele uitstapjes naar kunst, literatuur en _ lm. De intimiteit van de Stiftskerk en concerten op andere historische buitenplaatsen in het Twentse landschap maken van dit festival een unieke belevenis.

50.000 meter worst

De ambachtelijke, pricewinning slagerij Kastelein uit Diepenheim maakt op jaarbasis 50.000 meter worst in haar eigen worstenmakerij. Een aantal van deze heerlijke worsten komt op de barbecue terecht.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Special

Bossems Tafel

Laat je culinair verrassen. Elke donderdag en vrijdag kun je tussen 18.00 uur en 19.30 uur aanschuiven aan Bossems Tafel.

Erfgoed Bossem, Lattrop-Breklenkamp

Meer verhalen uit Twente

 1. Twente tales

  De Germaanse godin Tanfana: ontdek de magie van De Tankenberg.

  Geschreven door Vincent
 2. Twente tales

  De Hellehond: waarom de zwarte hond zorgt voor angst in De Lutte.

  Geschreven door Vincent
 3. Twente tales

  Old Minneke: over een gevreesde heks in de bossen bij de Holterberg.

  Geschreven door Vincent
 4. Twente tales

  De Non van Singraven: sommingen horen haar nog steeds in dit kasteel.

  Geschreven door Vincent

Tip je vrienden

facebook twitter