navigatie overslaan

Route-tips

De mooiste wandelroutes in Haaksbergen om Twente te ontdekken

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 20909 keer

Geloof het of niet maar de meeste inwoners van Twente zijn binnen 5-10 minuten in de vrije natuur. Ook al ben je midden in de stad of het dorp, de natuur is altijd dichtbij. Van een Nationaal Park en Nationaal Landschap tot kabbelende beekjes en bijzondere bomen. Wandelen in Twente geeft je een gevoel van vrijheid en verrijking, omdat geen enkel plekje hetzelfde is.

Een mooie wandelroute in Twente heb je dan ook zo gevonden. Van gemarkeerde wandelroutes en themaroutes tot ommetjes en lange-afstandswandelingen. Via de wandelknooppunten van Twente verleng je een 5 km wandelroute gemakkelijk tot een 10 km wandelroute. Want als je eenmaal op pad bent, ben je wel even zoet. Bekijk hier de mooiste wandelroutes in en om Haaksbergen of ga naar alle wandelroutes in Twente.

Lange afstandswandeling Schipbeekpad

Het Schipbeekpad is een lange afstandswandeling van 88 kilometer vanuit Duitsland door regio Twente en regio Salland. De wandelroute volgt zoveel mogelijk langs de Schipbeek. De start is bij Haarmühle in Ahaus en de route eindigt in Deventer. Kom in Haaskbergen langs de Harrevelderschans en Schaapskudde Haaksbergen.
Bekijk en download de wandelroute >

Wandelen in en om Haaksbergen

Wandelschoenen aan en lekker naar buiten. Op zandweggetjes, verharde paden, in bossen, langs heidevelden of dwars door het coulisselandschap. Als je eenmaal op pad bent, wil je nooit meer wat anders. In en om Haaksbergen liggen verschillende wandelroutes om het gebied te verkennen. Van 5 tot 19 kilometer, voor ieder wat wils. Langs boerenerven, door Het Lankheet, het Haaksbergerveen of het Witte Veen.
Bekijk en download de wandelroutes hier>

Het Witte Veen

Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Later werd het afgegraven ten behoeve van de landbouw. Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders het natuurlijk karakter van het hoogveen. Voor de mooie rondwandeling moet je even de grens over. De wandelroute start bij de parkeerplaats van restaurant en watermolen de Haarmühle. In ongeveer twee uur struin je door een prachtig natuurgebied met ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen. In het voorjaar kun je de boomkikker horen. Op de velden groeien klokjesgentiaan, veenpluis, eenarig wollegras en lavendelheide.
Lees meer over dit natuurgebied >

Het Haaksbergerveen

Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. In de verte graast een kudde schapen. Kikkers kwaken in een verscholen poeltje. De rietgors zingt in een rietkraag. Een ontwakende adder warmt op in de ochtendzon. Overal groeit zonnedauw, veenmos en wollegras. Libellen en muggen trekken boomvalken aan. Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan. Rondom het veen staan bij de parkeerplaatsen (Niekerkerweg, Veenweg, Wennewickweg) de borden met wandel- en fietspaden.
Lees meer over dit natuurgebied >

Wat vind je van dit artikel?