navigatie overslaan

Factcheck

Zijn alle Tukkers nuchter en bescheiden? Tukkers over hoe mooi Twente is.

  • Leestijd 7
  • Gelezen 4917 keer

In het boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet’ geven bekende Tukkers hun kijk op de regio. Gijs Westerbeek, Erik ten Hag en Ilse de Lange vertellen hoe mooi Twente is.

Over Gijs

Gijs Westerbeek (1982). Geboren in Almelo, woonplaats Hengelo. Studeerde Commercieel Technische Bedrijfskunde op het Saxion. Werkte bij Continu van 2004 tot 2007. Is eigenaar/directeur van Adwise, een groeimarkt in de digital-agency. Won met Adwise veel prijzen in Nederland en Europa en in 2017 de prestigieuze Global Google Premier Partner Award in de categorie display innovation, op het wereldtoneel in New York. Samenwonend, twee kinderen.

Beide beentjes op de grond

De vraag over hoe mooi Twente wel niet is, zette me aan het denken daarover. Twente is mijn thuis, Twente betekent mijn dit en dat, zeggen de mensen dan. En toen ik er dieper over nadacht, kon ik ook niets anders zeggen dan dat ik ook veel met Twente heb, dat ik het na de vele trips die ik maak naar het westen des lands of in het buitenland, altijd weer fijn vind thuis te zijn in Twente.
Ik ben graag in Amsterdam. De drukte van zo’n grote stad vind ik prettig. Maar als ik weer thuis ben, ervaar ik de rust en het fijne Twentse land als buitengewoon aangenaam.

Ik woon mijn hele leven al in Twente. Buiten de natuur en het landschap, het groen en de mooie gebouwen is de Twentse nuchterheid het aller mooiste van deze regio. Het is zo fijn om te werken met de mensen die deze eigenschap hebben. In ons bedrijf werken veel Tukkers. Ze leven met beide beentjes op de grond. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Ze zijn loyaal. Daardoor krijg je het gevoel dat Adwise een familiebedrijf is. Vergeleken met bedrijven buiten Twente is de onderlinge band sterk. De mensen hier kunnen van elkaar op an. Dat is heel mooie eigenschap, het is een extra kracht waarover de Tukker beschikt. In onze branche is alles vlug en snel en mondiaal. Sommige bedrijven hebben een betere marketing, maar het is los zand. Bij Twentenaren is dat andersom. Die zijn vaak te bescheiden. Wij zeggen dat een product best goed is, maar dan blijkt dat het veel beter is dan producten die in het westen gemaakt worden. Dat vind ik goed.

Bedrijven uit het westen zijn dol op Tukkers, ze doen graag zaken met bedrijven uit Twente, omdat ze merken dat ze te vertrouwen zijn. Dat je ervan op aan kunt.

Ik reed onlangs een rally en kwam op weggetjes die niet eens ver van mijn huis liggen. Ik keek mijn ogen uit, zo mooi waren die wegen en paden in het bos en op het platteland. Sla al hardlopend, fietsend of rally rijdend zo’n weggetje in en je merkt dat Twente nog veel onontdekt land heeft. Tenminste voor mij ;-)

Oh ja. Grolsch wil ik nog noemen. Ik ben er trots op dat het een Twents bedrijf is. Zo heb je meer van dat soort oeroude ondernemingen die aan alle kanten Twents zijn. Vroeger konden we thuis in Almelo ruiken wanneer Bolletje pepernoten aan het bakken was. Heerlijk. En wat ik tot slot ook heel mooi vind, dat is dat we in Twente met Heracles en FC Twente twee prachtige voetbalclubs hebben. Ik hoop dat ze zich nog lang zullen handhaven.

‘De A1 waar je Twente binnenrijdt. Dan weet je, ik ben er weer.’
‘De A1 waar je Twente binnenrijdt. Dan weet je, ik ben er weer.’

Over Erik

Erik ten Hag, (1970). Geboren in Haaksbergen. Woonplaats Oldenzaal. Speelde 261 officiële wedstrijden voor FC Twente, voetbalde tussendoor voor De Graafschap, RKC en FC Utrecht. Was vanaf 2002 hoofd opleidingen bij FC Twente. Was daarna assistent-trainer van FC Twente en PSV en vanaf 2013 hoofdtrainer bij achtereenvolgens GA Eagles, Bayern München 2, FC Utrecht en thans bij landskampioen Ajax. Getrouwd, drie kinderen.

ROOTS

Twente betekent thuis voor mij. Dat is vanzelfsprekend. Ik kom er vandaan, mijn gezin woont er en ik ben er nog regelmatig, vooral door de week. Rondom de wedstrijden ben ik altijd in Amsterdam. Nee, mijn afkomst, mijn roots, die zal ik nooit verloochenen. Ik heb de vleugels uitgeslagen en dat wilde ik ook. Om alleen in Twente te leven, zou ik niet kunnen. Daarvoor is de regio te klein. Maar ik kom altijd terug. Want ik ben een behoorlijk nieuwsgierig type. Ik ga op zoek naar de horizon, wil weten wat daarachter ligt. Je hebt in het leven uitdagingen nodig. Ik wil me als mens en voetbalcoach ontwikkelen, wil veel zien en ervaren. Maar mijn roots zal ik nooit afzweren. Ik ben geboren in Twente, ben er opgegroeid, heb er veel meegekregen van mijn ouders, mijn familie en vrienden en dat zijn allemaal Tukkers. Ik ben een van hen en dat besef ik elke dag.

Het is altijd bijzonder fijn om in Twente te zijn en er te wonen. De natuur is mooi, maar de regio biedt ook talloze mogelijkheden om het leven te vieren. Je hebt er lekker de ruimte, iets wat in andere delen van het land niet meer het geval is. Als ik in Deventer de brug over rij, weet ik dat ik weer bijna thuis ben. Het is een cliché, maar het is echt zo. Gelukkig is de rit van Amsterdam naar huis en andersom, kort. Het is maar een klein stukje. Het is eigenlijk niks, je bent er zo. Ik heb ook in Duitsland gewerkt. Daar en in veel andere landen heb je wel andere afstanden. Om dat te ervaren moet je eerst verder gekeken hebben. Je ontdekt het pas als je buiten Twente werkt.

Twente komt in mijn leven en werk altijd terug. De wereld waarin ik leef, is belangrijk voor mij, waarbij de gezondheid en het welzijn van mijn gezin, familie en vrienden bovenaan staan. Vanzelfsprekend.

Mensen zeggen wel eens dat de spreekwoordelijke Twentse nuchterheid mij bij Ajax goed van pas zal komen. De Amsterdammer is direct, de Tukker is bescheiden en nuchter. Maar wie dat zegt, generaliseert. Het is relatief. Een Tukker kan ook flair hebben en zelfbewust zijn.

Daar waar ooit het Diekmanstadion lag
Daar waar ooit het Diekmanstadion lag

Over Ilse

Ilse de Lange (1977). Geboren in Almelo, woonplaats Bussum. Is een zeer succesvol singer/songwriter. Maakte talloze soloalbums en is leadzangeres van The Common Linnets. Won talloze prijzen, haar albums bereikten 18 keer platina. Met Waylon eindigde Ilse als duo The Common Linnets op het Eurovisiesongfestival 2014 in Denemarken als tweede. Was coach bij The Voice of Holland en thans nog bij The Voice Kids.

Anker in mijn leven

Een anker in m’n leven, zo ervaar ik Twente. Een ijkpunt. En dat is best gek… want lange tijd heb ik het ook als een rem ervaren. Op een podium kun je niet je armen wijd uitslaan en een zaal doordringend aankijken zonder dat het in het begin ergens wringt, maar mag dit wel? Is dit niet arrogant? We moeten toch gewoon bescheiden blijven, nietwaar? Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Maar als je je door je onmetelijke passie ineens in een soort onwerkelijke waarheid begeeft, hoe doe je dat dan…. Gelukkig ben ik toch over dat Twentse drempeltje heen…. nu weet ik dat je ook als nuchtere Twentse best trots en zelfverzekerd mag zijn. Daar is niks pocherigs aan.

Wat is dat toch hè… die Twentse nuchterheid? Het is prachtig, het houd je met de beide benen op de grond…. Maar het kan beperkend zijn voor mensen die gevoelig zijn voor de mening van een ander.

We zouden het van de daken moeten schreeuwen, hoe mooi ons Twente is. Daar mogen ze in het wilde westen best wat meer van horen;)

Gisteren reed ik nog rond in Twente, de weg van Almelo naar Geesteren. En ik zag me weer samen met m’n vader en m’n broers fietsen over die fietspaden. Want ja, om de een of andere reden kochten we onze fietsen in Geesteren. We hadden geen auto, dus alles op de fiets. Wat vond ik het altijd ver, fietspaden waar geen eind aan kwam. Maar de arm van mijn pa waar ik dan aan mocht hangen, hielp. Toen duurde het een eeuwigheid, nu was het ritje te kort eigenlijk.

Ik kom regelmatig in Almelo waar ik ben geboren en getogen. Mijn dierbaarste herinneringen spelen er zich af. Waar je vandaan komt, wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. De bron van jezelf ligt er.

Fietstunnel Almelo
Fietstunnel Almelo

Wat vind je van dit artikel?