Doe-tips
Zin in een klim? Bekijk deze vier Twentse Toppers en ervaar Twente op hoogte.
- Leestijd 5 min
- Gelezen 15464 keer
Als rotsen in de branding torenen ze boven het landschap uit. We noemen het bergen maar eigenlijk zijn het reusachtige stuwwallen, duizenden jaren geleden ontstaan door het kruiende landijs.
Zeg je ijstijd dan zeg je mammoeten. Maar over die, uit de kluiten gewassen, wolharigen hoeven we ons tegenwoordig geen zorgen meer te maken. Ook niet over holenberen of reuze edelherten. Die zijn allemaal eeuwen geleden al uitgestorven. Inmiddels is ook de temperatuur op de stuwwallen wat aangenamer. Dus: heb je zin in een klim en ben je klaar voor het echte werk? Dit zijn van hoog - hoger naar hoogst – de vier Twentse Toppers.
TOPPER 1: De Markelose Berg bij Markelo
40 meter boven NAP| Het dorpje Markelo ligt tegen de berg aan en kruipt er soms een beetje tegen op. Op het hoogste punt heb je mooi zicht op het boerendorp in de diepte maar ook op de omliggende akkers, essen en zelfs een wijngaard. Een wijngaard? Jazeker, dat bourgondische is ons niet vreemd. De berg mag dan de kleinste zijn van de vier Twentse Toppers maar het is mooi wel de naamgever van een prijswinnende wandelroute*, namelijk de mooiste route van 2018. Dat komt ook door het dorpje zelf dat nogal wat nostalgie uitstraalt. Dankzij de gerestaureerde korenmolen bijvoorbeeld en tientallen andere rijksmonumenten waaronder boerderijen, havezaten en grafvelden. Zand- en klinkerwegen wisselen af met kronkelende bergpaden langs houten hekjes. Het verstilde boerenlandschap doet denken aan een schilderij maar dat dromerige verbleekt snel. Op en rond de berg vind je behoorlijk wat stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Door de strategische ligging tussen de heuvels is hier destijds veel gebeurd.
Winnaar
‘Mooiste Wandeling 2018: De Markelose Berg van Truus Wijnen.
Afstand wandeling: 13 kilometer.
De route is af te halen bij de VVV aan de Goorseweg 1 in Markelo. De route start hier ook.
TOPPER 2: De Kuiperberg bij Ootmarsum
71 meter boven NAP| Vanaf de 71 meter hoge Kuiperberg zie je niet alleen de rode pannendaken van het kunstenaarsstadje Ootmarsum. Als het weer meezit, zie je ook de contouren van het indrukwekkende sprookjesslot in Bentheim, net over de grens met Duitsland. De omgeving is een walhalla voor wandelaars. Met vaak nog onverharde wegen en paden. Met een glooiend landschap dat voor wisselende perspectieven en doorkijkjes zorgt. Onderweg is er genoeg te zien: houtwallen, stromende bergbeken, eenzame boerderijen en bolle akkers (essen). Vergeet Ootmarsum zelf niet. Charmant door zijn smalle steegjes, karakteristieke vakwerkhuizen en oude wallen. De inwoners worden ook wel ‘siepels’ genoemd. Dat is Twents voor ui. Lang geleden groeiden ze op de flanken van de Kuiperberg en rondom de stad. Na de oogst werden ze aaneengeregen en verkocht op markten in de omgeving. Nog steeds vindt elk jaar de folkloristische siepelmarkt plaats op drie zomerse donderdagen.
TOPPER 3: De Koningsbelt op de Sallandse Heuvelrug
76 meter boven NAP| De Koningsbelt is wel de hoogste maar niet de enige berg op de Sallandse Heuvelrug. Dat ga je voelen in je kuiten maar gelukkig krijg je er veel voor terug. Vanaf de toppen van de heuvels kijk je over uitgestrekte heide en donkere naaldbossen. Met schapen die lijken te zijn verstrooid over het landschap. Je loopt door donkere bossen waar wolven tot voor kort uitgestorven leken. Over eindeloze heidevelden en golvende zandverstuivingen. Het park is rijk aan vogels en is het nog enige leefgebied van het korhoen in Nederland. De grillig gevormde, zeldzame jeneverbesstruiken geven een surrealistisch tintje. De zomer is veruit het mooiste moment van het jaar. De heide bloeit van juli tot en met september. Zo ver als je kunt kijken, reikt het paars. Kom, als je kunt, op een doordeweekse dag, ’s ochtends vroeg of laat in de middag, is het lekker rustig.
TOPPER 4: De Tankenberg bij Oldenzaal
85 meter boven NAP| Landgoed Egheria kent letterlijke hoogte- en dieptepunten. Van beekdal ‘De Helle’ is het namelijk een forse klim naar de top van De Tankenberg. Je loopt door bossen, langs velden en opeens sta je op het hoogste punt van Overijssel, 85 meter hoog. Met een betoverend vergezicht over Twente. En dat niet alleen: er staat ook een mysterieus aandoend koepeltje dat herinnert aan Tanfana, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid. Onderweg stroomt het water soms over het wandelpad. Dan weer balanceer je op een plankje over het water. De snelstromende bosbeekjes trekken ook bijzondere soorten planten en dieren aan. Roofvogels bijvoorbeeld. Zie je een roofvogel ‘bidden’ dan weet je dat het een torenvalk is. Hoor je een miauwend geluid? Dat is een buizerd. En de havik? Die scheert behendig tussen de bomen door om op kleine vogels te jagen.
Wandelen met de hond?
Aangelijnd mag de hond overal mee. Loslopen is natuurlijk leuker. Probeer de volgende losloopgebieden:
• Bij Landgoed Twickel in Delden
• Bij de Hellendoornse berg
• Bij het Kattebos in Nijverdal
• In het Lutterzand bij De Lutte
• Bij het Hulsbeek in Oldenzaal
• Op Landgoed Stroink bij Enschede