navigatie overslaan

Hunkertukkers

Jorien Weterings: "Het ‘Twente-gevoel’ begon weer te kriebelen".

  • Leestijd 2
  • Gelezen 1894 keer

Voor veel Tukkers is en blijft Twente de fijnste plek om te wonen. Als ze door studie of werk verhuizen, blijven ze ‘hunkeren’ naar de regio waar ze zijn geboren en getogen.

“Ik ben geboren in Enschede, opgegroeid in Overdinkel en ging naar school in Oldenzaal. Toen ik mijn vwo-diploma binnen had kon ik niet wachten uit Twente te vertrekken, dus dat deed ik ook. Ik ging studeren in Maastricht, verhuisde via Nijmegen door naar Arnhem, en kwam met tussenstops in Dijon en Parijs uiteindelijk terecht in Amsterdam.

Ik hunkerde destijds naar de drukte van een stad. Lekker alles ontdekken, veel levendigheid. Daar begon ik ook mijn eigen bedrijf: Broesli. Vernoemd naar Bruce Lee en het Twentse broes’n. Broes’n staat voor bruisen, dat paste wel bij mijn energie. Maar die energie kreeg ik na er tien jaar gewoond te hebben niet langer van Amsterdam.

Het ‘Twente-gevoel’ begon weer te kriebelen. Ik besloot er een periode helemaal tussenuit te gaan. Vanuit Bourgondië wandelde ik ruim 2000 km naar Santiago de Compostella. Tijdens die wandeling kwam het besef. Ik wilde terug naar de rust, de ruimte en de natuur van Twente. In drie maanden tijd zegde ik mijn vaste baan op, begon ik volledig voor mijzelf en kocht een woning in Twente.

Mijn oog viel aanvankelijk op een boerderij in De Lutte. Maar dat bleek helaas niet haalbaar. Dus kocht ik een huis in Enschede. Het is zo’n verschil met Amsterdam. Hier kijken mensen niet naar de grond, maar maken ze een praatje. En de kaasboer weet precies welke kaas ik lekker vind. Heerlijk. Als kers op de taart heb ik ook nog de leukste Tukker van de wereld aan de haak geslagen. Alleen woont hij nog in Rotterdam. In de toekomst komt daar vast verandering in. Want wij blijven zoeken naar die perfecte Twentse boerderij. Tot ik die gevonden heb geniet ik al volop van Twente. Want één ding is zeker, ik ga hier nooit meer weg.”

Wat vind je van dit artikel?