navigatie overslaan

24 uur op pad met

Rondleidingen door Roombeek. “Weet u nog wat u deed op 13 mei 2000?”

  • Leestijd 5
  • Gelezen 3917 keer
  • Geschreven door Nicoline

Het wordt koud buiten en gelukkig begint de rondleiding door het Roombeek bij Restaurant Rozendaal waar we worden ontvangen met een warme bak koffie.

Op pad met Titia Boitelle
Op pad met Titia Boitelle

Op pad met Titia Boitelle

Titia Boitelle, die ons vandaag alles gaat vertellen over deze indrukwekkende wijk in Enschede, heet ons van harte welkom. Haar warme uitstraling en enthousiasme vallen gelijk op. “Ik doe vandaag mijn derde rondleiding en toch heb ik er elke keer opnieuw weer heel veel zin in. Eigenlijk vind ik het steeds weer een beetje spannend ondanks dat ik al zoveel rondleidingen heb gegeven.”, vertelt Titia ons, nadat ze zich heeft voorgesteld en ons meeneemt naar het De Museumfabriek. De groep is onder de indruk van de entree van het museum die ons door een tunnel naar het atrium leidt. Daar start Titia haar verhaal over de Enschedese wijk het Roombeek.

De Museumfabriek
De Museumfabriek

Vrijwilliger na de vuurwerkramp op het Roombeek

“Weet u nog wat u deed op 13 mei 2000?”, vraagt Titia ons als we hebben plaatsgenomen in het atrium en zij haar banners met foto’s van het Roombeek heeft klaargezet. De groep begint druk te praten want iedereen weet nog wel wat hij of zij, op de dag van de vuurwerkramp in Enschede, deed. Ook de gasten uit Limburg weten nog hoe die dag verliep. Zij maakten zich zorgen over hun familie die hier woont en die ze moeilijk telefonisch konden bereiken.

Titia weet alles van de vuurwerkramp op Roombeek. Ze was als vrijwilliger al vroeg bij de wederopbouw betrokken. “Ik houd van mensen en ik houd van architectuur. Zo heb ik altijd een band met het Roombeek gehad en gehouden.”

Roombeek: wijk van uitersten

Na een stuk historie over het Roombeek in Enschede en uitleg over de wederopbouw, neemt Titia ons mee naar buiten voor een rondleiding. Buiten voor de Twentse Welle, waar we de wijk goed kunnen overzien, vertelt ze: “Een vereiste is dat Roombeek voor iedereen leefbaar is. Of je nou student bent, hier eerder in een arbeiderswoning hebt gewoond of in de wijk een villa wilt bouwen.”

Titia leidt ons rond langs het Roomveldje. Op het Roomveldje zijn veel bewoners van voor de vuurwerkramp weer teruggekeerd. We mogen het pleintje niet op omdat Titia dit vervelend vindt voor de privacy van de bewoners maar door de poort kijkend, kan ze ons prima uitleg geven over de architectuur van de huizen op het Roomveldje. Een dame in een rolstoel komt ons tegemoet en zegt tegen Titia: “Jij begrijpt het, jouw rondleidingen zijn tenminste met respect voor ons bewoners die genoeg ellende hebben meegemaakt!”

Besef van de vuurwerkramp

Nadat we langs diverse indrukwekkende gebouwen zijn gelopen zoals het Eekenhof, het Balengebouw dat ooit het Jan Cremer museum had moeten worden en de imposante grachtenpanden aan de Lonnekerspoorlaan, laat Titia ons zitten op de bankjes in het Lasonderbleekpark. Dit is het parkje waar het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vuurwerkramp is gebouwd. “Zie je bulten in het gras? Die zijn symbolisch aangebracht om de enorme luchtdruk die ontstaan is, na de explosies, uit te beelden.”, vertelt Titia. Ze wijst naar een diepliggend vijvertje in het park. “En daar, daar stonden de containers vol vuurwerk.”

Was de groep net nog gezellig aan het keuvelen, nu valt iedereen stil. Het besef van de impact van de vuurwerkramp dringt in volle omvang door. Zeker als we de namen op het monument van de 23 slachtoffers lezen.

Architectonische hoogstandjes van wereldallure in Enschede

Titia vervolgt de rondleiding door het Roombeek langs de Bamshoevelaan en de Museumlaan, de laan van allure. Klassieke landhuizen en notariswoningen wisselen af met hoogstaande architectonische design woningen. “Stedenbouwkundige Pi de Bruijn wil hier de bewoners volledige vrijheid geven om te bouwen wat zij mooi vinden. Voorwaarde is dat ze een architect kiezen, die hier nog niet eerder heeft gebouwd en dat Pi het uiteindelijke ontwerp goedkeurt.”, legt Titia ons uit. In dit stuk Roombeek komt Titia’s passie voor architectuur pas echt goed tot uiting. Ze kent alle architecten bij naam, benoemt wat ze nog meer hebben gebouwd en weet precies wat de inspiratiebron voor het ontwerp van de woning is. Erg interessant en indrukwekkend.

Rondleiding Roombeek
Rondleiding Roombeek

Rondleiding die past bij mens en groep

Uitgelaten loopt de groep weer terug naar het begin van de rondleiding door het Roombeek, restaurant het Rozendaal. We praten nog even na met Titia: “Elke rondleiding over het Roombeek is weer anders. Ondanks dat ik dit al sinds 2007 doe en zoveel weet over de wijk, is elke groep anders. Ik stem mijn verhaal af op de groep want ik houd van mensen én van architectuur. Meestal start ik hier mijn rondleiding maar regelmatig beginnen we ook in Het Arendsmanhuis van de kunstenares Adrie Arendsman of op een andere locatie. Net wat beter bij de groep past.”

Wij zijn allemaal onder de indruk van de rondleiding door deze prachtige wijk in Enschede én we zijn onder de indruk van Titia. Al wandelend door de wijk Roombeek, merk je dat ze heel veel mensen kent en dat ze hier gewaardeerd wordt. Voor het respect dat zij heeft voor de bewoners, ontvangt ze mooie verhalen en de warme begroetingen terug. De verhalen gebruikt ze weer voor haar volgende rondleidingen.

Wil jij ook een rondleiding bij Titia Boitelle boeken? Neem dan telefonisch contact via 06 - 27170769 met haar op (of meld je aan op www.rondleidingenroombeekenschede.nl). Op deze wijze kan zij het beste beoordelen wat voor jullie als groep leuk is. Vanaf maart tot en met september organiseert Titia elke zondag rondleidingen waar je je individueel voor kunt inschrijven.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Nicoline

Nicoline is semi-tukker, geboren in Den Haag maar inmiddels woont ze al meer dan haar halve leven in Enschede, waar ze nooit meer weg wil.