navigatie overslaan

Typisch Twents

24 uur in de stad: Almelo, Hengelo en Enschede hebben genoeg te bieden.

  • Leestijd 6 min
  • Gelezen 23149 keer

Een bezoek aan de drie grote Twentse steden Almelo, Enschede en Hengelo mag niet ontbreken. Naast genoeg natuur, horeca, winkels en (kinder)uitjes hebben de steden ook een rijk verleden op het gebied van textiel en industrie.

Almelo

Almelo is de waterstad van Twente. Verrassend op veel verschillende manieren! Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan horeca, maar ook door knusse vintagewinkeltjes en unieke boetiekjes. Daarnaast is het de groenste stad van Overijssel, de ‘longen’ van Almelo reiken tot in de binnenstad. Kom het zelf ontdekken.

Water en groen

Hightech met roots in textiel
De textiel bracht Almelo voorspoed, zoals dat in heel Twente gebeurde. En wat een erfenis heeft Twente hier aan overgehouden! Naast de textielvilla’s, gemetselde fabrieksgebouwen en watertorens die de stad verrijken, kan Almelo in 2021 nog steeds teruggrijpen op de vernieuwingen en innovatieve geest vanuit de textielindustrie.

Water
Zonder het water van de Aa was Almelo geen Almelo geworden. De havenkom reikt tot aan de Markt, in het hart van de stad. Met uitnodigende stoepen in verschillende hoogten kun je hier heerlijk zitten, maar ook vanaf een terrasje op de Markt kun je genieten van het water. En op het water kun je coronaproof genieten van een kanotocht of boottrip, nieuwsgierig gadegeslagen door de IJsvogels.

Bakermat voor vernieuwing
De machine-industrie die ontstond om de textielfabrieken van apparatuur te voorzien, was de bakermat voor de hightech-bedrijvigheid die er nu te vinden is. Hoewel de teloorgang van de textielindustrie ook in Almelo zijn sporen heeft nagelaten, is het aan de veerkracht en nuchterheid van de Almeloërs te danken dat de stad langzaam als een feniks uit de as herrijst. Voorbeelden zijn de herbestemming en ontwikkeling van bijvoorbeeld het Indiëterrein met het Stadslab@Indië, het water in de stad met de recreatiemogelijkheden die dat biedt en de sterke groei in werkgelegenheid op het gebied van hightech maakindustrie.

Waterstad Almelo
Waterstad Almelo

Erfgoedroute textielhistorie
De nieuwste aanwinst in wandel-en fietsroutes is de textielroute. Deze gaat langs een groot deel van de oude textielhistorische plekken in Almelo. In het kader van het textieljaar 2021 zijn er nog veel meer activiteiten rondom textiel te beleven.

Stadswandelingtip
Het gebied rondom de Grote Kerk naar Huize Almelo is in elk seizoen een plaatje. Met water, groen, en oude gebouwen. En doe eens wat anders dan de stadswandeling, doe een stadskanotrip! Bij Proeflokaal België en bij Nielz kun je kano arrangementen met een route boeken.
Meer over Almelo

Enschede

Cultuur snuiven in Enschede? Bezoek zeker Roombeek Cultuurpark, waar je onder andere werk van gerenommeerde kunstenaars kunt bewonderen bij Rijksmuseum Twenthe. Voor de doeners en jongere bezoekers is familiemuseum De Museumfabriek een aanrader. Geniet van bijzondere architectuur en erfgoed, zoals de prachtige synagoge. Maak je bezoek aan Enschede compleet met een voorstelling in een van de schouwburgen of theaters.

Roombeek, Enschede
Roombeek, Enschede

Kunstzinnig en cultureel

Ontdek de binnenstad
Van bekende ketens tot bijzondere boetiekjes: je vindt ze allemaal in de binnenstad van Enschede. Op het H.J. van Heekplein shop je bij bekende ketens als Zara, WE Fashion en Primark. Loop ook zeker door de Haverstraatpassage en laat je verrassen door de unieke winkels met origineel aanbod. Struin voor verborgen pareltjes door de Zuiderhagen, Walstraat en De Heurne.

Culinaire schatten
Elke foodie of Bourgondiër kan zijn hart ophalen in het gezellige centrum van Enschede. De bruisende Oude Markt, de knusse Walstraat en het moderne Roombeek vormen het toneel voor een schat aan restaurants en cafés.

Een frisse neus halen
Op de fiets of te voet, in en rond Enschede heb je een enorme keuze aan parken, bossen en natuurgebieden. Vanuit het centrum loop je zo naar een van de groene stadsparken. Maak eens een ronde door het mooi aangelegde Volkspark of verken het Wooldrikspark met zijn gezellige theetuin. Zin in een lange wandeling? Bezoek dan het Aamsveen of natuurgebied Vliegveld Twenthe.

Grensoverschrijdende textielroute
Enschede en textiel, ze zijn onlosmakelijk verbonden. Door de geschiedenis, waarin Enschede uitbloeide tot een van de belangrijkste textielsteden van de wereld. Maar ook door het heden en de toekomst. Fiets bijvoorbeeld de grensoverschrijdende Textielroute Enschede-Gronau. In beide steden ontdek je plekken met een link naar het textielverleden, maar ook naar de toekomst en innovatieve toepassingen met textiel. De combinatie tussen het oude ambacht en hypermoderne innovatie is absoluut de moeite waard!

Stadswandelingtip
Tijdens een stadswandeling leer je Enschede op een hele andere manier kennen. Ontdek historische gebouwen, verborgen steegjes en bijzondere plekjes. Verken de stad op eigen houtje met een papieren gids of ga op pad met een stadsgids en laat je verrassen door de bruisende binnenstad of de bijzondere wijk Roombeek.
Meer over Enschede

Hengelo

Hengelo heeft het beste van twee werelden: de gezelligheid van een dorp en de voorzieningen van een stad. Een stad waar het dorpse karakter behouden is gebleven en waar ambacht, vakmanschap, gezelligheid en ontmoeten centraal staan.

Drienerstraat, Hengelo
Drienerstraat, Hengelo

Stad met dorps karakter

Een bijzonder verleden Hengelo kenmerkt zich door een rijk industrieel verleden. Ondernemers met lef zoals Stork en Hazemeijer zorgden ervoor dat Hengelo uitgroeide tot een innovatieve industrie-, metaal en techniekstad. Ook vandaag de dag zie je nog veel terug van dat industriële verleden. Oude fabrieksgebouwen- en terreinen van onder andere Stork en Hazemeijer zijn omgetoverd tot een innovatief stadsdeel, toonaangevend hotel of een historische bezienswaardigheid.

Bekijk het zelf
Een van die bezienswaardigheden is het Oyfo Techniekmuseum waar kunst, techniek en erfgoed met elkaar verbonden worden. Maar in Hengelo vind je nog meer cultureel aanbod. Museum Hengelo vertelt je alles over het ontstaan van Hengelo en de wederopbouw van de stad na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog waarbij de gehele binnenstad vrijwel volledig werd verwoest. Maar er is ook bijzondere architectuur van Piet Blom in de Kasbah, een bezoekje aan deze bijzondere architectuur mag eigenlijk niet missen als je in Hengelo bent.

Grootste winkeldorp
In Hengelo vind je bijzondere winkeltjes waar je net even wat anders dan anders vindt. Loop bijvoorbeeld eens door de Drienerstraat en Wemenstraat, vol met unieke en authentieke speciaalzaakjes. Als je het hebt over ondernemerschap, ambacht en vakmanschap is dat hier duidelijk te zien. En persoonlijke aandacht, daar staan deze winkeliers om bekend. www.uitinhengelo.nl

Het best bewaarde geheim van Hengelo
Ga terug in de tijd met een wandeling door de wijk Tuindorp ’t Lansink, meer dan honderd jaar geleden gebouwd door de gebroeders Stork. Arbeiders en directeuren woonden hier naast elkaar. De wijk is uniek met verschillende woningtypen, hofjes, het vele groen en bijzondere zwemvijver. Deze route brengt je terug in de geschiedenis van de wijk en Hengelo en is op te halen bij het Toeristische Informatie Punt, Markt 8.

Stadswandelingtip
In de binnenstad van Hengelo vind je cultuur, vermaak én natuur. Eigenlijk teveel om op te noemen, dus ervaar het zelf met de Stadswandeling Centrum Hengelo. Deze route leidt je binnen een uur langs de hotspots van het centrum en neemt je mee in de historie van Hengelo als wederopbouwstad. Gratis op te halen bij Hengelo Promotie.
Meer over Hengelo

Wat vind je van dit artikel?