navigatie overslaan

Twents en te gek

De Nieuwe Melkboer: Twentse sojamelk valt goed in de smaak.

  • Leestijd 2
  • Gelezen 3740 keer

Ondernemerschap zit in ons DNA. Bart en Tom van De Nieuwe Melkboer zijn daar een te gek voorbeeld van. ze zijn vooruitstrevend, gepassioneerd én bezig met duurzaamheid. Als producenten van sojamelk van Twentse sojabonen wat goed in de smaak valt.

De Nieuwe Melkboer

- Naam: Bart en Tom Grobben
- Geboren: 1989 en 1992
- Woonplaats: Enschede
- Beroep: Melkboer

Het produceren van melk zit bij Bart en Tom Grobben in de genen. Al generaties lang runt de familie een melkveehouderij. Maar de broers zochten naar duurzame alternatieven. Die vonden ze in de sojaboon. Ze besloten ‘De Nieuwe Melkboer’ op te zetten, een bedrijf dat zowel sojamelk als koemelk produceert en verkoopt. Op deze manier bouwen Bart en Tom aan een duurzame toekomst voor het familiebedrijf. Toen ze nog aan de landbouwuniversiteit in Wageningen studeerden, begonnen ze met hun experiment. In 2017 was daar hun eerste oogst. Soja van Overijsselse bodem, oftewel: Nedersoja. Afgelopen jaar was de opbrengst over één hectare bijna 2000 kilo. Daarmee zijn ze gaan experimenteren. Ze maakten onder andere sojamelk, tofu en yoghurt. Maar het blijven toch melkboeren, dus sojamelk paste het beste bij ze. Door de soja juist hier te telen en niet te laten verschepen vanuit andere continenten, laten Bart en Tom zien dat het een duurzaam product kan zijn. Daarnaast komen er geen mest en chemische middelen te pas aan het groeiproces. En niet alleen is de soja duurzaam, het is ook nog eens gezond én lekker. Dat bleek wel nadat ze de sojamelk hadden getest bij de bezoekers van Eurosonic in Groningen. De sojamelk viel zowel bij de bezoekers als bij de barista’s in de smaak. De melk is nu ook in Twente te verkrijgen. SamSam in Enschede had de primeur; hier kun je echte Twentse sojamelk in je cappuccino krijgen. Een mooi begin voor de broers die in 2020 zo’n 10.000 liter sojamelk denken te produceren. Vergeleken met de 750.000 liter koemelk die de boerderij produceert is dat nog weinig. Maar het begin is er.

Lees ook het artikel over Trashpacker Tijmen!

Wat vind je van dit artikel?