navigatie overslaan

Typisch Twents

Zout, dat is waar Boekelo bekend om staat. Al meer dan honderd jaar.

  • Leestijd 7
  • Gelezen 10277 keer

Zout, dat is waar Boekelo bekend om staat. Wie had er vroeger geen potje Boekeloos tafelzout op tafel staan? En dat er in Boekelo zout werd gedolven, dat kun je nog steeds zien. Langs de weg staan vele zouthuisjes en er staat een replica van de zouttoren in het dorp.

Terug in de tijd

Even een korte geschiedenisles, zodat je weet waarom Boekelo bekend staat om haar zout. Het begon in 1887. Er werden in de tuinen van kasteel Twickel proefboringen gedaan naar drinkwater. Dat werd niet gevonden. Teleurstelling, want er bleek zout in de grond te zitten. In de bodem rondom Boekelo bevinden zich steenzoutlagen die wel 225 miljoen jaren oud zijn. Deze herinneren aan een grote binnenzee die hier ooit was, maar door hoge temperaturen is verdampt. Pas in 1919 begon de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (nu Nouryon) met het delven van zout in Boekelo, terwijl het zout dus al in 1887 werd gevonden. Toen had men alleen nog geen oren naar het zout uit Nederlandse bodem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam daar verandering in: er was schaarste aan zout in Nederland. In Boekelo kon men dus beginnen met de zoutdelving.

De zee op de heide

De zoutfabriek trok veel mensen aan, zowel werknemers als gasten. Daarom werd Hotel Bad Boekelo gebouwd. Vooral het zwembad met zoutwater en een mechanische golfslag-installatie trok veel bekijks. Het bad, omringd met heide- en zandstranden, was tot ver in de jaren zestig een begrip in Nederland. De ‘Zee op de heide’ werd in 1985 gesloten. Resort Bad Boekelo bestaat nog steeds. Als in 1936 het Twentekanaal wordt geopend, wordt er in Hengelo een nieuwe zoutfabriek gebouwd. Vanaf 1937 verschenen in het gebied rond de spoorlijn waar stoomtreinen en kolentransport overheen reden de karakteristieke zoutboortorens. Ooit hebben er 75 gestaan. Samen met de Saksische boerderij zijn de boortorens de meest iconische gebouwde objecten van Twente.

Genoeg te doen

Naast de zoutgeschiedenis is er in Boekelo nog meer te beleven. Het gezellige dorp in de gemeente Enschede telt ongeveer 3.200 inwoners en trekt veel toeristen, bijvoorbeeld tijdens de Military. Boekelo heeft een gevarieerd winkelbestand in het centrum en op vrijdagochtend is er een markt. Daarnaast zijn er mooie fiets- en wandelroutes, naar bijvoorbeeld de watermolen in Oele, het Buurserzand, Haaksbergen en Twekkelo. Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Boekelo is een tour door de Grolsch brouwerij. Want wie Twente zegt, die zegt Grolsch.

Kortom: Boekelo is een dorp met een rijke geschiedenis, prachtige omgeving en genoeg gezelligheid. Ontdek het zelf

Museum Buurtspoorweg
Museum Buurtspoorweg

Museum Buurtspoorweg

Welkom in het leukste stoomtreinmuseum van Oost-Nederland! Op halte Zoutindustrie van Museum Buurtspoorweg word je herinnerd aan vervlogen tijden, waarin de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie (KNZ) haar hoogtijdagen beleefde. Heel Nederland kende Boekelo destijds om haar witte goud, het zout uit eigen bodem. In die periode was de trein het belangrijkste transportmiddel. Regelmatig haalden en brachten de toenmalige Nederlandsche Spoorwegen hier goederenwagens vol zout en chemicaliën. Nog altijd rijden de (stoom)treinen van Museum Buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo voor publiek. Daarnaast zijn in het 7 kilometer lange museum diverse wagens te bewonderen die een goed beeld geven van het goederentransport in de eerste helft van de vorige eeuw. Zo vind je er een authentieke pottenwagen van de KNZ en een AKZOketelwagen, beiden uit 1931 en volledig gerestaureerd.

Een rit in de oude stoomtrein is een echte belevenis. Kinderen kunnen voorin de trein kijken hoe de oude locomotief zijn werk doet en als de conducteur langskomt mogen ze hun eigen kaartje knippen. Ook in de rest van het museum is genoeg te beleven en te doen. Zo kunnen kinderen aan de hand van een speurboekje op avontuur door het museum. Met leuke, interactieve opdrachten leren ze zo spelenderwijs over de geschiedenis van het lokaalspoor.

Zoutmuseum

Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout. In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie. Dit wordt op een speelse en educatieve manier belicht. Kinderen zien op een aansprekende manier het belang van en de mogelijkheden, die zout biedt. Het Zoutmuseum stelt voor spreekbeurten prachtige hulpmiddelen beschikbaar. Zeer de moeite waard is de basisexpositie en grote verzameling zoutvaatjes.

Spoorfietsen

Waar vroeger de stoomtreinen van de GOLS en de kolentransporten over het schaddenspoor richting Duitsland reden kun je nu zelf spoorfietsen over deze echte treinrails. Een uniek dagje uit op het spoor, in de stad en in de natuur. Samen actief bezig zijn op de spoorfiets of de pomplorrie. Ontdek het spoor naar het rijke verleden van industrieel Twente. Of je nu met gezin of familie op pad wilt of met een groot gezelschap van een club of bedrijf, alles is mogelijk. Ook kan het uitje gecombineerd worden met een kop koffie of een barbecue. Rondom de rit zijn allerlei andere interessante bezienswaardigheden en attracties te vinden. Zet een groep op het spoor en ze gaan er voor!

Spoorfietsen
Spoorfietsen

Tip: Boek arrangement Kedeng Kedeng

Na het spoorfietsen een hapje eten? Dat kan met dit speciale arrangement. Je begint de dag met een uitleg over de geschiedenis van spoorfietsen en daarna ga je zelf de omgeving ontdekken per spoorfiets. Daarna geniet je bij De Blauwe Engel in het centrum van Hengelo van een heerlijke lunch of diner. Leuk feitje: De Blauwe Engel is vernoemd naar de trein die in 1954 de stoomtrein verving. Reserveren en betalen kan bij Martine Fabels van Hengelo Promotie (074-2501080 of info@hengelopromotie.nl) en meer informatie vind je op www.spoorfietsen.nl.

In Boekelo valt voor toeristen genoeg te beleven. Boekelo is een knus dorp met een levendig en specialistisch winkelaanbod en gezellige horeca.

Spielehof - De golfbaan voor iedereen!

Net buiten de bebouwde kom van Boekelo vind je golfbaan Spielehof. Dé accommodatie voor zowel de ervaren, recreatieve als beginnende golfer en voor jong en oud. Daarnaast biedt golfbaan Spielehof ook diverse arrangementen voor familie-, vrienden- of personeelsfeesten. www.spielehof.nl

La Deut Mode

La Deut Mode is een modezaak in Boekelo met exclusieve kleding voor dames, waar met kennis van zaken en passie een eerlijk en persoonlijk advies gegeven wordt. Vrouwen voelen zich vertrouwd en zelfverzekerd met de mooie collectie van La Deut Mode.

Inspiratiehoeve

Bij de InspiratieHoeve ben je op het juiste adres voor tal van creatieve workshops en (vergader)arrangementen. Buiten valt er van alles te beleven op het erf en de bloemenpluktuin. De locatie staat garant voor sfeer, ontspanning, gezelligheid, gastvrijheid en creativiteit.

Resort Bad Boekelo

Bij Resort Bad Boekelo waan je je in een oase van rust. In Restaurant Moods worden culinaire hoogstandjes uit de internationale keuken geserveerd, en op het grote terras met uitzicht op de prachtig gelegen vijver kun je genieten van een kopje koffie of lekkere borrel.

Polleke

Boekelo is niet alleen het dorp van zout, maar ook het dorp van Polleke. Een kinderwinkel met het mooiste speelgoed en de beste merken voor een betaalbare prijs. Er is een ruim assortiment in speelgoed, knutselen hobbyartikelen. Daarnaast worden er tevens workshops gegeven. Voor de allerkleinsten, maar ook voor de oudere jeugd. www.polleke-kinderwinkel.eu

De Forelderij

In het mooie Twentse landschap bevindt zich Brasserie de Folderij. Aan de forelvijvers kun je prachtig vissen, en de vangst neem je natuurlijk mee naar huis. In het restaurant kun je heerlijk lunchen, zoveel mogelijk bereid met producten uit eigen tuin, die je ook zelf mag komen plukken.

Wandeltip: Rondje Boekelo
Zoals gezegd, rondom Boekelo is het fijn fietsen en wandelen. De fietsroute ‘Rondom Boekelo’ is een echte aanrader. De start is in het centrum van het dorp bij knooppunt 38. De wandelroute gaat vanuit het centrum door het prachtige coulisselandschap rondom Boekelo.
Download hier de wandelroute

Fietstip: Zoutmarkeroute
Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo ligt een uniek gebied dat zich kenmerkt door mooie natuur, oude industrie, Twentse gastvrijheid en een rijke historie van zoutwinning. Dit gebied wordt Zoutmarke genoemd. De Zoutmarkeroute brengt je langs verschillende hoogtepunten uit Twente. Van Kasteel Twickel en Het Rijksmuseum Twenthe tot verschillende parken, musea en de Military.
Download hier de fietsroute

Wat vind je van dit artikel?