Doe-tips

Cultuur snuiven bij Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek

Leestijd 3 minuten 499 x bekeken

In Enschede heerst een levendig kunstklimaat. Zo vind je er Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek, twee culturele hotspots.

Hét kunstmuseum van Oost-Nederland

Rijksmuseum Twenthe is hét kunstmuseum met de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. De Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek is grondlegger van het museum, dat in 1930 aan de Lasondersingel in Enschede werd geopend. Geniet van Breitner, Breughel, Ruisdael en Redon, Jongkind en Monet en de vele andere meesters in de 36 zalen. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kun je genieten van koffie of heerlijke lunch. Rijksmuseum Twenthe heeft een breed aanbod met wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum Twenthe

90-jarig bestaan

Rijksmuseum Twenthe viert deze zomer haar 90-jarig bestaan en speciaal voor dit jubileum wordt de binnentuin omgetoverd van een versteende tuin tot een groene werkplaats voor kunstenaars die werken met botanische materialen zoals bloemen, planten en bomen. De eerste kunstenaar die aan de slag gaat in dit ‘groene lab’ is Claudy Jongstra, wereldwijd bekend door haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. De vernieuwde tuin en het werk van Claudy is vanaf 5 juli 2020 te bezoeken. Vanaf 7 juni 2020 zijn in RMT de utopische landschappen van Carlijn Kingma te zien en werk van Aldo van den Broek en in het najaar van 2020 is de eerste overzichtstentoonstelling over Italiaans futurisme in Nederland te zien. Het museum presenteert het futurisme als artistieke en ideologische beweging, als levenswijze, in al zijn complexiteit en veelzijdigheid.

De samenhang der dingen

De Museumfabriek is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag. In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar.

De Wunderkammer toont de rijkdom en de magie van alle bijzondere objecten. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots. Je leert over wereldreizigers en hun routes. Je loopt onder een sterrenhemel door. Je ervaart de magie van wit en maakt kennis met eeuwenoude sagen en legenden. In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur. In de Sterrenwacht, op het dak van het museum, neem je een kijkje in het heelal. En in het BankGiroLoterij Auditorium worden lezingen en workshops georganiseerd.

De Museumfabriek
De Museumfabriek

Iedere vakantie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor het hele gezin. Van ‘Op Stoom’ tot ‘De Droom van het Vliegen’. Kortom, de Museumfabriek bruist! Kom je meedoen?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. 24 uur op pad met

  Bas & Nicolette in Twente: "Iedereen is zo ontzettend aardig hier"

 2. Doe-tips

  Maak van je meivakantie in Twente een feest met deze leuke activiteiten.

  Geschreven door Dorien
 3. Doe-tips

  Lente in Twente! Trek er samen op uit met de leukste familie-uitjes.

  Geschreven door Yvette
 4. Twents en te gek

  Grazendsnel internet in Losser dankzij Twentse Wi-Fi koeien (1 april)

Tip je vrienden

facebook twitter