In perspectief

De oeroude geschiedenis van Twente

Leestijd 1 minuten 1282 x bekeken

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel? Ontdek in deze aflevering waarom het eigenzinnige Twentse landschap zo’n lappendeken is.

Bekijk aflevering: De Twentse Ruilverkaveling
Bekijk video

Twente heeft naast een mooi landschap ook een bijzondere geschiedenis. Het gebied is met de jaren veranderd; vroeger werden kleine landbouwgronden omringd door hooilanden, vochtige heiden, broekgebieden en vennen. Slingerende beekjes en stroompjes doorsneden het land. Het had een lage natte kern, waar het regenwater lang bleef liggen. Nu is het een prachtige lappendeken aan landgoed. De landschappen van Twente wijken af van het typische Nederlandse uitzicht, en juist dat maakt het gebied zo mooi. In de eerste aflevering van "In Perspectief" bekijk je Twente vanuit een ander perspectief en ontdek je hoe de boeren in Tubbergen vochten voor hun ‘eigen gewonnen land’. Leer de verborgen verhalen van het eigenwijze land van Twente. En beleef de geschiedenis van de standvastige Twentenaren.

Wist je dat tussen 1955 en 1970 het grootste deel van het eeuwenoude Twentse landschap werd herkaveld? Ongeveer 900 ha aan ongetemde natuur werd omgezet in weide- en akkergrond.

De natuurgebieden van Twente geven een romantische aanblik. Velden, bossen en akkers wisselen elkaar af. Geen kilometer groen is gelijk en elk uitzicht is uniek. Ervaar zelf de schoonheid van de variatie in dit on-Nederlandse landschap, en leer over deze bijzondere omgeving!
Meer Twente

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Wat te doen in de herfst? 11 uitjes met kinderen in Twente

  Geschreven door Yvette
 2. Minuutje Manuel

  Andre Manuel: "In de herfst vertellen we elkaar sterke verhalen"

  Geschreven door Andre
 3. Doe-tips

  Halloweentips tijdens de herfst in Twente

  Geschreven door Yvette
 4. Typisch Twents

  7 landgoederen in Twente die het textielverleden vertellen

  Geschreven door Nicoline

Tip je vrienden

facebook twitter