navigatie overslaan

Route-tips

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? En meer gezondheidsvoordelen van fietsen.

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 2438 keer

Nederland is een fietsland. Of je nu op het platteland woont of in hartje Amsterdam, overal zie je ons fietsen. En dat doen we om verschillende redenen. Dit kan variëren van het dagelijkse tochtje naar je werk en weer terug, naar school, gewoon voor je plezier, voor een boodschap of om af te vallen en calorieën te verbranden, want fietsen is gezond.

Fietsen is gezond

Fietsen is uitstekend voor je lichaam en geest. Het is goed voor je spieren en longen en het helpt tegen lichamelijke ongemakken en gebreken. Tijdens het fietsen snuif je de frisse buitenlucht op én verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. Door je verhoogde hartslag gaat je bloed sneller stromen, doortrappen dus! Fietsen is naast een effectieve en duurzame manier om jezelf te vervoeren de perfecte aanvulling op een gezonde levensstijl. Omdat fietsen een laagdrempelige manier van bewegen is, is het geschikt voor de meeste mensen.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Wil je afvallen en lijkt fietsen je hiervoor de beste optie? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe ver of hoe hard je moet trappen om een bepaald aantal calorieën te verbranden. Het is dan ook goed om te weten hoeveel calorieën je moet verbranden om bijvoorbeeld 1 kg gewicht te verliezen. Dit ligt allemaal niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Want niet alleen de vorm en mate van je activiteit bepalen hoeveel calorieën je verbrand, ook de kenmerken van je eigen lichaam tellen mee. Het klinkt natuurlijk logisch dat wanneer je de Holterberg in Twente op fietst je meer calorieën verbrand dan wanneer je een ommetje maakt met de hond.

Wist je dit over het calorieverbruik fietsen?

Het verschil in verbranding wordt aangegeven met de zogeheten MET-waarde. Hoeveel verbrand je verhoudingsgewijs met wat je doet? Bij een MET-waarde van 1 zit je stil en bij een MET-waarde van 5 verbrand je vijf keer zoveel (kilo)calorieën. Elke activiteit heeft een eigen MET-waarde, fiets je rustig, zo’n 16-19 km/u, dan is deze waarde 4. Fiets je stevig, zo’n 19-22 km/u, dan is deze waarde 8. Met een formule bereken je eenvoudig hoeveel calorieën je per minuut verbrand met bijvoorbeeld fietsen. Toch geeft dit geen 100% uitsluitsel over het aantal calorieën dat je verbrand tijdens het fietsen. Twee personen kunnen alsnog precies hetzelfde fietsrondje in precies dezelfde tijd fietsen en verschillende hoeveelheden calorieën verbranden. Dit heeft namelijk ook te maken met leeftijd, stofwisseling, gewicht en spiermassa.

Wist je dat je ongeveer 7.000 calorieën moet verbranden om 1 kilogram te verliezen. Wil je afvallen dan zul je dus meer calorieën moeten verbranden dan dat je opneemt.

Gezond fietsen in ‘ons’ oh zo mooie Twente

Misschien is het een goed idee om het hele ‘calorieën verbranden met fietsen’ verhaal een beetje los te laten. En op de fiets te stappen omdat het gezond is, praktisch, duurzaam en gewoon hartstikke leuk. Fietsen en calorieën verbranden is dan mooi meegenomen. Kom naar Twente dan vergeet je al dit geneuzel over afvallen en calorieën verbranden al snel. Waarschijnlijk ren je in je dagelijkse leven van afspraak naar afspraak en ben je altijd druk. Hiermee verbrand je al genoeg calorieën! Dit gehaaste leven leidt tot een chronisch tijdgebrek. Maar in Twente laten we ons niet opjagen en doen we dingen lekker op ons eigen tempo. Want wij weten dat tijd ons kostbaarste bezit is. Dus neem de tijd in Twente. Boek een hotel met (meerdaagse) fietsarrangement en ontdek de pracht en kracht van Twente op de fiets.

Tijdens het fietsen heb je namelijk alle tijd. Die je besteed aan het om je heen kijken om ‘ons’ fraaie landschap in alle rust te ontdekken. Stap af voor de indrukwekkende natuur, voor een bezoekje aan een eeuwenoud kasteel, een museum of om een kopje koffie te drinken op een terrasje in de zon. Twente is groot genoeg om er uren doorheen te fietsen. Uren waarin je onwijs veel calorieën verbrand zonder dat je er erg in hebt.

Fietsnetwerk Twente

Het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. Als je ze met elkaar verbindt heb je maar liefst 2500 km fietsmogelijkheden. Stel je eigen route samen, wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap! Wij zouden het onmeunig leuk vinden als je jouw fietstocht deelt op Instagram en @visittwente hierbij tagt.

Wat vind je van dit artikel?