navigatie overslaan

48 uur op pad met

Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Trambaan route.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 18496 keer

Deze korte wandeltocht van 15 kilometer is de perfecte wandeling voor een mooie herfstdag. De route loopt van Denekamp naar Oldenzaal, grotendeels over het traject van de vroegere trambaan. Een trip down memory lane met overblijfselen uit de hoogtijdagen van de Twentse textielindustrie. Maar het is niet enkel cultuur langs de trambaan. Want de smalle lanen en mooie doorkijkjes zijn prachtig in de felle herfstkleuren!

play

Let op: deze route is voor 75% te wandelen. Bij bij Landgoed Singraven zijn aanpassingen gaande zijn wat zorgt voor een omleiding op de route.

De oude tramlijn

De trambaan is een route met historie. Een historie die zeker de moeite waard is om te ontdekken – de rechte paden, haltes, stukjes spoor en andere resten langs dit pad slepen je mee naar vervlogen tijden. Tijden waarin er in Twente nog vrijwel geen wegen waren, laat staan spoorwegen. Begin 1900 kwam er dan toch een stoomtramlijn tussen Denekamp en Oldenzaal, die vooral de Twentse textielindustrie diende. Zowel met personen als goederenvervoer, met in Oldenzaal de overstap op de treinverbinding. De opkomende spoorwegen waren de drijvende motor achter de textielindustrie in Twente en er waren dan ook plannen op de stoomtramlijn richting Losser en Gronau uit te breiden.

In de crisis van de jaren ’30 stopte het personentransport over deze trambaan. Het goederentransport ging nog even door, maar in 1942 werd de spoorlijn opgebroken en werd de rails door de Duitsers aan het Oostfront ingezet.

Landgoed Singraven

Het startpunt van de route ligt in Denekamp bij Natura Docet Wonderryk Twente – wat op zichzelf al een bezoek waard is. Je loopt vrij snel Denekamp uit. Net voor het Huis Singraven gaat de route rechtsaf het houten bruggetje over (volg de kaart!). Het is ook zeker de moeite waard om even een stukje rechtdoor te lopen naar het hart van het Landgoed Singraven.

Verder op de route worden we getrakteerd op mooie boslanen op het landgoed. Prachtig in de herfst! Zodra we van het landgoed af zijn, worden de bossen ingeruild voor weidse uitzichten. De route loopt langs weilanden en sloten, met prachtige vergezichten. In de late herfst kun je bramen eten tot je een ons weegt!

De Trambaan route op de kaart

Trambaan

Bij de Everlostraat gaan we het bos in. Via de Stuwwalroute kun je ook een kijkje nemen bij Havezathe het Everloo, een mooi historisch boerenerf. Wat je ook doet, de mooie kronkelpaden die je hier afloopt in de bossen zijn echt geweldig. Op een gegeven moment kom je op een heel lang en recht pad: overduidelijk de trambaan! Je loopt over een oude spoorbrug en langs de éérste stop van de tram: de Volthe halte. De rechte paden, haltes en stukjes rails laten niets aan de verbeelding over; hier reed vroeger de stoomtram!

Oldenzaal

Eenmaal uit het bos kom je langs de tweede en laatste tussenstop van de tram: Halte Rossum. Vervolgens gaat het pad door mooie stukjes bos en langs open velden. Nét voor Oldenzaal kom je langs de overblijfselen van een tramtunnel. De duidelijke sporen van de trambaan spreken tot de verbeelding. Dan is het nog een klein stukje door het mooie centrum van Oldenzaal en de tramroute zit erop.

Bekijk alle routes van Twents Blokje Om op de kaart

Wat vind je van dit artikel?