Leuke nieuwe route gespot in Enschede: Harry Bannink & Willem Wilmink Wandeling

Leestijd 2 minuten 1049 x bekeken

Willem Wilmink en Harry Bannink zijn twee van de bekendste Enschedeërs. Aan de hand van Wilmink's prachtige gedichten over Enschede, leer je de stad kennen zoals Wilmink deze zag. Je ontdekt ze tijdens deze leuke wandelroute door de stad. De route loopt langs plekken die vertellen ove rhet leven en werk van deze twee Enschedese iconen.

De Harry Bannink & Willem Wilmink wandeling is een hommage aan componist/musicus Harry Bannink en schrijver/dichter Willem Wilmink. Zij maakten talloze liedjes voor tv-programma’s zoals Sesamstraat, De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis en De Film van Ome Willem.

Startpunt

Het startpunt van de wandeling is bij de Tourist Info Enschede. De brochure van de Bannink-Wilmink wandeling is hier verkrijgbaar, dus loop even binnen en neem de route mee.

Wilminkplein

Als je het plein oploopt, is aan de linkerhand de entree van een fietsenstalling. Binnen is een muurschildering te zien met een gedicht van Wilmink. Hele generaties groeiden op met teksten van Wilmink die op muziek zijn gezet door Bannink. De tekst die een eindje verderop op het glazen windscherm is afgedrukt lijkt een gedicht, maar het is ook een lied, want de woorden kunnen worden gezongen. Tip: gebruik daarvoor de melodie van Het Wilhelmus.

Café het Bolwerk
Café het Bolwerk

Café het Bolwerk

Dit cafe was het stamcafé van Willem Wilmink. Een van de kroegen die model stonden voor Adieu Café, dat hij voor Herman van Veen schreef. Die had het lied op de B-kant van zijn single Suzanne gezet, waardoor Wilmink meeliftte op de enorme verkoopcijfers. Later zei Wilmink dat dit lied hem maar liefst 7000 gulden aan auteursrechten had opgeleverd. Met zoveel geld liet hij zijn gebit en dat van zijn toenmalige vrouw renoveren. Wilmink voelde zich zo thuis in dit café dat hij in 1990 een gedicht op een bierviltje schreef. Dit is het einde van de route. Dus de perfecte plek voor een afzakkertje!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Pinksteren in Twente. Bekijk de 6 Twentse tips voor een fijn pinksterweekend.

 2. Doe-tips

  Plekken waar de zon het langst schijnt. 5 mini-belevingen op hoogte.

 3. Een moment met

  Johanna ter Steege: "Als ik in Twente kom dan voelt het als mijn thuis!"

  Geschreven door Maika
 4. Op eigen wijze

  Dauwtrappen in Twente: zo stappen Tukkers in alle vroegte op de fiets.

  Geschreven door Bertine & Vincent

Tip je vrienden

facebook twitter