Route-tips

Lange Koninklijke fietsroute: De Oranjeroute!

Leestijd 3 minuten 39 x bekeken

Heb je ook zo gesmuld van de verboden liefdes en de (bijna) schandalen van het Engelse koningshuis in de hitserie ‘The Crown’? Dan is het nu tijd om een kijkje te nemen achter de façades van de Oranjes. Want ook zij - niets menselijks is hun vreemd - verbleven graag in Twente.

De Oranjeroute is een internationale fietsroute langs de roots van onze stadhouders, (kroon)prinsen en koning(inn)en. Officieel is het een meerdaagse langeafstandsroute van Lingen in Duitsland via Apeldoorn naar het Duitse Moers. Maar nu je toch in Twente bent, kunnen we ons voorstellen dat je nog even wilt blijven. Vandaar dat wij de vrijheid hebben genomen om vier Twentse Oranjerondjes te maken. Elk van zo’n 45 tot 60 kilometer. Je tandenborstel kun je dus thuislaten.

Let op: voor alle Oranjerondjes geldt dat je onderweg de zeskantige bordjes kunt tegenkomen van de langeafstands-Oranjeroute. Volg die niet, maar blijf de knooppunten volgen. Alleen dan kom je weer bij het beginput uit.

ORANJEFIETSRONDJE 1 - DELDEN - BORNE

Coulisselandschappen. Beekdalen. Open essen, prachtige doorkijkjes en het leukste dorp van Overijssel. De route start bij de Tourist Info in Borne bij het Kulturhus en is 62 kilometer lang. Inkorten tot 32 kilometer kan. Je fietst dan van knooppunt 76 naar 73. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 2 - HOF VAN TWENTE

Glooiende essen. Intieme buurtschappen. Maar vooral kastelen. De route start bij Herberg de Pol in Diepenheim en is 55 kilometer lang. Inkorten kan tot 36 kilomter. Fiets dan van knooppunt 31 naar 27. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 3 - OLDENZAAL

Een basiliek in romaanse stijl. Adel, geestelijken maar ook nieuwsgierige koeien. De route is beschreven vanaf het centrum van Oldenzaal maar kan bij elk knooppunt starten. Hij is 60 kilometer lang. Te lang? Inkorten kan tot 45 kilometer. Je fietst dan van knooppunt 86 naar 85. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 4 – BAD BENTHEIM

Stuwwallen. Ongerept landschap. Eenzame boerenhoeves en een imponerend Duits kasteel. Je start op elk gewenst knooppunt. De route wordt beschreven vanaf Bad Bentheim in Duitsland en is 64 kilometer lang. Inkorten naar 45 kilometer kan. Je fietst dan van knooppunt 67 via 19, 18 en 70 naar 69. Daar pak je de route weer op.
Download route

Bekijk de Oranjefietsroutes

Tip: Houd je van antiek en curiosa? Eat your heart out in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis aan de Prinsendijk in Diepenheim. Prins Maurits sliep er tijdens een veldtocht. Nu staat het vol met herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen en nog veel meer. Let op: Alleen kijken… niet kopen! Check vooraf de openingstijden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  8 tips voor een coronaproof voorjaarsvakantie in Twente.

 2. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  Geschreven door Mathias
 3. Route-tips

  5 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Smokkelroute

  Geschreven door Mathias
 4. Doe-tips

  12 Twentse lockdown tips voor coronaproof activiteiten

Tip je vrienden

facebook twitter