1. 0/7
  '

  Op deze 7 plekken in Twente zijn magische midwinterhoornactiviteiten.

  De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter. Er mag vanaf advent tot Driekoningen (6 januari) midwinterhoorn geblazen worden. Bekijk hieronder waar jij je de midwinter- en ossenhoornblazers kunt horen!

 2. 7/7

  7.

  Grote Twentse Midwinterhoornwandeling

  Al vele tientallen jaren wordt deze enige échte Twentse Midwinterhoornwandeling georganiseerd door de buurtschappen in Twente. Tijdens deze wandeling van 5 óf 12 km, loop je over de campus van Universiteit Twente en door Hof Espelo. Onderweg kom je op diverse plaatsen midwinterhoornblazers tegen.

 3. 6/7

  6.

  Maak een midwintertocht per Oldtimerbus

  Stap in de Oldtimerbus op 24 en 31 december 2022. Onderweg kun je kennismaken met de midwinterhoornblazen door de mooie omgeving van Ootmarsum. Stop je onderweg bij Landgoed Singraven en het Klöpkeshoes. Extra leuk: op 31 december leer je kennismaken met Carbidschieten!

 4. 5/7

  5.

  Midwinterhoornblazers door Denekamp

  De Doarper Mirweenterhoarnbloazers maken vanaf woensdag 8 december een rondgang door Denekamp tot Driekoningen wordt er op een aantal vaste dagen geblazen. De blazers spelen om beurten, aangezien het niet correct is om te blazen als de andere blazer speelt. Ga jij ook luisteren naar de midwinterhoornblazers?

 5. 4/7

  4.

  Ossenhoornblazen in Markelo

  Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'. De Ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen!

 6. 3/7

  3.

  Verlichte Midwinterwandeling in Losser

  De mystieke klanken van de midwinterhoorn klinken op z'n mooist 's avonds in alle rust in het Twentse landschap. Deze route van circa 3 kilometer voert je langs een kerstverhaal, demonstratie van de midwinterhoornblazers. Breng je een bezoek aan de kerstman. Geniet van een warme kop chocalademelk of glühwein. Aan het eind van de route staat er een broodje knakworst op je te wachten.

 7. 2/7

  2.

  Midwinterhoorblazen Diepenheim

  Ook is het midwinterhoornblazen een traditie in Diepenheim en Goor. Vroeger werden de boze gessten door het blazen verjaard en de goedgezinde welkom geheten. Ook wordt er verteld dat de midwinterhoorn in de grensstreek gebruikt werd om de smokkelaars te waarschuwen voor de politie, spannend!

 8. 1/7

  1.

  Midwinterhoornblazen Delden

  Ook op verschillende plekken in Delden klinkt er op meerdere plaatsen 'de Oale Roop' over het koude land. Een échte traditie! Hoor de klanken op Landgoed Twickel bij het Kasteel en de Noordmolen.

Deel dit artikel met vrienden

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  7 toffe kerstmarkten in Twente. Minstens zo leuk als Duitsland

  Geschreven door Nicoline
 2. Op eigen wijze

  Dit is waarom Tukkers 'anbloazn' en 'afbloazn' op de midwinterhoorn.

  Geschreven door Bertine & Vincent
 3. Typisch Twents

  24 uur in de stad: Zoek de grens op in Enschede. Voel je thuis en verwen jezelf!

 4. Slaaptijd!

  Hoe Scandinavisch wil je het hebben in Twente? Thuiskomen doe je hier.

  Geschreven door Bertine

Tip je vrienden

facebook twitter