Minuutje Manuel
Andre Manuel: "Het oeroude Twentse klootschieten is, net als het pessarium."
- Leestijd 2 min
- Gelezen 1765 keer
Het oeroude Twentse klootschieten is, net als het pessarium, stomtoevallig bedacht door een 72-jarige boerin uit Tilligte die op een ochtend heel ver voor Christus zag dat haar eega zonder boterhammen hun gezamenlijke grot had verlaten. Een gebeurtenis die zou zorgen voor een enorm chagrijn tijdens de dagelijkse jacht op de Tilligter Sabeltand Tijger.
Om de dag, en haar huwelijk, te redden probeerde ze een kleine lunch achter hem aan te gooien. Per ongeluk wierp ze toen, met grote kracht, een ronde steen tegen het achterhoofd van haar ongelukkige echtgenoot die daardoor ouderwets en op geheel Twentse wijze als een kloot tegen de grond ging. Het is dus absoluut geen Chinese ontdekking! De Chinezen hebben weer andere dingen ontdekt. Zoals de rijsttafel. En Corona. Omdat Tukkers van alles zo snel mogelijk een spelletje proberen te maken duurde het maar even en alle vrouwen in Tilligte wierpen iedere ochtend een mooie ronde steen met grote kracht tegen het achterhoofd van hun echtgenoot. Het team dat aan het eind van de dag strompelend en bloedend als een Tilligter Sabeltand Tijger de grootste afstand in zo min mogelijk worpen had afgelegd dat spelletje gewonnen. Maar ja. Twentse vrouwen waren in die tijd, we spreken over de periode waarin de boekdrukkunst Tilligte nog moest bereiken (zeg maar de jaren zestig van de vorige eeuw!), enorm uit de kluiten gewassen, semiprofessionele olieworstelaars waar zelfs notoire schuinsmarcheerders als Ali en Marco B. met een grote boog om heen waren gelopen. Meestal was het dus na de openingsworp al gedaan met de helft van het klootschietteam.
Er moesten zo snel mogelijk spelregels worden bedacht die de enorme terugloop in mannelijke bewoners van Tilligte een halt toe zouden roepen. De eerste regel die men probeerde in te voeren was het verplicht dragen van een integraalhelm. Maar ja. Die was 10.000 jaar voor Christus nog niet uitgevonden. Sterker nog. Wie was in godsnaam die mysterieuze Christus zelf? En hoezo duurde het nog minstens 10.000 jaar voordat die vraag eindelijk beantwoord zou worden? Ze wisten het niet. Wat ze wel wisten is dat ze op deze manier niet door konden gaan omdat er in de verre omtrek van Tilligte een gevaarlijk tekort aan mannen begon te ontstaan. De oplossing bleek tenslotte uitermate simpel: er mocht alleen nog maar onderhands geworpen worden. En niet op de A1! En zo is het nog steeds. Prachtig.