Typisch Twents

24 uur in de stad: Water en Groen Almelo.

Leestijd 2 minuten 719 x bekeken

Een bezoek aan de drie grote Twentse steden Almelo, Enschede en Hengelo mag niet ontbreken. Naast genoeg natuur, horeca, winkels en (kinder)uitjes hebben de steden ook een rijk verleden op het gebied van textiel en industrie. Hieronder vind je alles over Almelo!

Almelo is de waterstad van Twente. Verrassend op veel verschillende manieren! Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan horeca, maar ook door knusse vintagewinkeltjes en unieke boetiekjes. Daarnaast is het de groenste stad van Overijssel, de ‘longen’ van Almelo reiken tot in de binnenstad. Kom het zelf ontdekken!

Hightech met roots in textiel

De textiel bracht Almelo voorspoed, zoals dat in heel Twente gebeurde. En wat een erfenis heeft Twente hier aan overgehouden! Naast de textielvilla’s, gemetselde fabrieksgebouwen en watertorens die de stad verrijken, kan Almelo in 2021 nog steeds teruggrijpen op de vernieuwingen en innovatieve geest vanuit de textielindustrie.

Water

Zonder het water van de Aa was Almelo geen Almelo geworden. De havenkom reikt tot aan de Markt, in het hart van de stad. Met uitnodigende stoepen in verschillende hoogten kun je hier heerlijk zitten, maar ook vanaf een terrasje op de Markt kun je genieten van het water. En op het water kun je coronaproof genieten van een kanotocht of boottrip, nieuwsgierig gadegeslagen door de IJsvogels.

Stadslab@Indië
Stadslab@Indië

Bakermat voor vernieuwing

De machine-industrie die ontstond om de textielfabrieken van apparatuur te voorzien, was de bakermat voor de hightech-bedrijvigheid die er nu te vinden is. Hoewel de teloorgang van de textielindustrie ook in Almelo zijn sporen heeft nagelaten, is het aan de veerkracht en nuchterheid van de Almeloërs te danken dat de stad langzaam als een feniks uit de as herrijst. Voorbeelden zijn de herbestemming en ontwikkeling van bijvoorbeeld het Indiëterrein met het Stadslab@Indië, het water in de stad met de recreatiemogelijkheden die dat biedt en de sterke groei in werkgelegenheid op het gebied van hightech maakindustrie.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  7 toffe kerstmarkten in Twente. Minstens zo leuk als Duitsland

  Geschreven door Nicoline
 2. Op eigen wijze

  Dit is waarom Tukkers 'anbloazn' en 'afbloazn' op de midwinterhoorn.

  Geschreven door Bertine & Vincent
 3. Typisch Twents

  24 uur in de stad: Zoek de grens op in Enschede. Voel je thuis en verwen jezelf!

 4. Slaaptijd!

  Hoe Scandinavisch wil je het hebben in Twente? Thuiskomen doe je hier.

  Geschreven door Bertine

Tip je vrienden

facebook twitter