navigatie overslaan

Door de ogen van

Bijzonder Plekje op citytrip naar Enschede

  • Leestijd 1 min
  • Gelezen 4884 keer

Studentenstad, stad van de vuurwerkramp, stad in het groen: Enschede is de grootste stad van Oost-Nederland en volop in ontwikkeling. Marleen van Bijzonder Plekje heeft deze stad leren kennen tijdens een dynamische citytrip. Lees verder hoe Marleen Enschede ontdekt en doe inspiratie op voor je eigen citytrip!

Dag 1

09:00

Word wakker in Gebouw 16

Vroeg uit de veren bij Gebouw 16 in Hengelo. Een oldtimerparadijs, een moderne vergaderlocatie, gastvrij B&B en een eigen woning onder één dak. De B&B is in de voormalige spuiterij-zandstralerij van Stork, die de geschiedenis van Hengelo als metaalstad in leven houdt. Vanuit hier start de reis naar Enschede.

11:00

Bezoek Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding, een museum waarbij elke tentoonstelling ons iets verteld over de cultuur in heden of verleden, waarvan de kunstvoorwerpen deel uitmaken. Leuke tip, in het museumcafé en aangrenzende binnentuin kun je genieten van koffie, maar ook van een heerlijke lunch.

13:00

Foodhotspot in Roombeek

Na de indrukwekkende rondleiding door Roombeek is het tijd voor een heerlijke lunch. Van Doorn & Doorn is een toffe plek met in de zomer zelfs een stadsstrandje. De authentieke stadsboerderij met zicht op de ‘stadsgracht’ heeft een eigentijds interieur en een geweldig terras. Ook hier de kenmerkende Twentse gastvrijheid.

15:00

Ontdek de geschiedenis van Roombeek

13 mei 2000: in één klap werd een deel van Enschede weggevaagd. Zes jaar lang bleef het getroffen terrein onaangeraakt. Tegenwoordig geniet Roombeek internationale roem door de bijzondere opbouw van de wijk en de unieke architectuur. Tip: doe de rondleiding in Roombeek met een gids. Kranten, boeken, uitzendingen en films. Gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, (voormalige) bewoners van Roombeek en architecten vormden de bronnen van kennis die gids Titia tijdens de rondwandeling met je deelt. Informatief, enthousiast en gericht op de toekomst. Omdat Roombeek laat zien wat veerkracht en creativiteit teweeg brengt.

19:00

Diner bij Café Coberco

Als er één restaurant is die het innovatieve en creatieve karakter van de stad goed symboliseert is het Café Coberco in de Melkhal. De basis van de Melkhal is gebleven zoals het al jaren is. Met blauwe tegeltjes aan de wand en grote leidingen langs het hoge plafond. Kies vooral voor een 4, 5 of 6 gangen chef’s diner en laat de kok voor jou bepalen.

22:00

Overnachten bij Urban Hotel Moloko

Na afloop van je diner kan je ‘kruipend’ naar bed in het naastgelegen Urban hotel Moloko. ‘Moloko’ is Russisch voor melk, wat gelijk de link is naar de locatie van het hotel. Een splinter nieuw ombemand hotel met 'rooms only'.

Dag 2

09:45

Start de dag met een wandeling

Door op pad te gaan aan de hand van een (thema-)route ontdek je plekjes waar je normaal gesproken aan voorbij zou lopen. Begin je stedentrip bij de Tourist Info van Enschede en ga op pad aan de hand van een stadswandeling waarbij je de Enschedese binnenstad vol verborgen verhalen ontdekt. Of ga op pad met de Street Art wandeling, aan de hand van kunstwerken ontdek je de geschiedenis van de stad en leer je meer over de kunstenaars. Het leuke is: er komen nog steeds nieuwe kunstwerken bij.

11:00

Brunchen bij Frank & Charlie in Enschede

Vraag een inwoner van de stad naar zijn favoriete koffieplekje en 9 van de 10 keer wordt Frank & Charlie genoemd. Logisch! Frank & Charlie is hip, vrolijk en kleurrijk. Met de looks van een juicebar uit Midden-Amerika met manden vol fruit, vintage zitjes, een open keuken en schattig binnenplaatsje met kleurrijke parasols, kussens en vloerkleden.

12:30

Op shopavontuur

Enschede heeft een goede naam als winkelstad. Rondom het H.J. van Heekplein in het hart van de stad vind je de bekende ketens en op zaterdag is het hier marktdag. Wil je lekker winkelen in kleine boetieks en mooie conceptstores? Net als in bijna elke stad zijn het de kleinere straten in het centrum waar je de leukste winkels vindt.

14:30

Lekkere trek bij Rosy's

Nog zo’n leukerd voor koffie, lunch, taart en veel lekkers: Rosy’s. Het schattige zaakje heeft de vorm van een taartpunt en dat past goed bij de grote vitrine vol met lekkere taartjes. Van ontbijt tot zoet en lunch, alles wordt hier voor je neus klaargemaakt. En dat alles met een grote glimlach van de eigenaresse.

16:00

Afsluiten in het groen

Door de geschiedenis als textielstad heeft Enschede een groot aantal stadsparken en landgoederen in de omgeving. Niet alleen in de stad, ook rondom de stad tref je veel groen. Binnen vijf minuten sta je in de natuur van Twente. Natuurgebied Vliegveld Twenthe of iets verder het lichtglooiende Twentse landschap rondom Ootmarsum. Combineer je stedentrip met wandelen en/of fietsen door de Twentse natuur en je hebt een perfecte invulling van een weekendje weg of paar dagen weg in eigen land te pakken.

Wat vind je van dit verslag?