Typisch Twents

Retraite op z’n Twents: een paar goede laarzen en een stevige wandeling

Geschreven door

Sybylle

Leestijd 2 minuten 3583 x bekeken

Overvolle agenda’s, zuchtend in de file, botsende karretjes in de supermarkt. Het lijkt af en toe wel of heel Nederland in de stress schiet. Heel Nederland? Nee hoor, in Twente houden ze het hoofd koel. ‘Rustig aan, tijd zat’, is de kenmerkende Tukkerfilosofie. In Twente heb je die Thaise yogacursus helemaal niet nodig.

Mindfulness in Twente

De koffie en krentenwegge staan overal in Twente voor je klaar. Maar waag het niet om Tukkers traditioneel te noemen. Ze zijn eerder van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Even pellen en je ontdekt de ware aard van de Tukker. Achter dat stugge imago komt een gastvrij mens tevoorschijn. Ze vinden het gezellig dat je langskomt, nemen de tijd voor hun gasten en zijn oprecht in je geïnteresseerd. De Twentse variant van mindfulness. Want waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Anti-stressrecept

Het beste anti-stressrecept? Een paar goede laarzen en een stevige wandeling door het Twentse landschap. Moeilijker is het echt niet. In Twente kom je helemaal tot jezelf, daar heb je geen ingewikkelde cursus in een ver buitenland voor nodig. Zelfs de grootste stresskippen komen helemaal tot rust in de natuur. Keuze zat in Twente: bossen, beken, heuvellandschap, heide. Liever naar the middle of nowhere? Is er ook.

Twentse lifestyle

In Twente leven ze in een nét iets lagere versnelling. Tukkers doen het graag heanig an. Ze nemen de tijd, zodat ze meer aandacht aan zichzelf en anderen kunnen besteden. Of je nu tandarts of vuilnisman bent. Goed noaberschap noemen ze dat. Het is geen rocket science, daar zijn Tukkers veel te nuchter voor. Maar tijd en aandacht voor elkaar vormen wel een kostbaar bezit in Twente. Voor het woordje "moeten" zijn Tukkers een beetje allergisch. Ze doen alles in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Niks moet, alles mag - en dat is wel zo relaxed, die Twentse lifestyle.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Sybylle

Freelance (reis)journalist voor onder andere Reis!. Zwerft de wereld rond om terug te komen met verhalen die anderen inspireren ook op ontdekkingsreis te gaan.

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Trek je wandelschoenen aan en gaan: Buurserbeek & heideroute.

  Geschreven door Bertine
 2. Op eigen wijze

  Siepel en stiepels: dit is waarom Stiepeltekens in Twente worden gemaakt.

  Geschreven door Bertine & Vincent
 3. Doe-tips

  Wat te doen in de herfst? 7 uitjes met kinderen in Twente.

  Geschreven door Yvette
 4. Doe-tips

  Griezelig! Dit zijn de 6 halloweentips tijdens de herfst in Twente.

  Geschreven door Yvette

Tip je vrienden

facebook twitter