navigatie overslaan

Route-tips

Gezond op pad met een e-bike door de natuur. Altijd wind mee, hoe fijn!

  • Leestijd 3
  • Gelezen 2442 keer

Twente is de ideale omgeving om te fietsen. Of je nu in hartje Enschede fietst, of de Sallandse Heuvelrug doorkruist: je zal snel ervaren dat Twente een echte belevenis is. Wil je langere fietstochten maken door het Twentse landschap of altijd wind mee tijdens het fietsen, dan is een e-bike ideaal.

De tijd dat alleen senioren zich op een e-bike lieten zien ligt al lange tijd achter ons. Tegenwoordig is bijna iedere nieuw verkochte fiets eentje met elektrische trapondersteuning. Geen wonder dus dat e-bikes veel geziene gasten op het fietspad zijn!

Voordelen van elektrisch fietsen

Een e-bike heeft naast gemak, nog een groot aantal voordelen.

1. Werk aan je gezondheid

Tijdens het fietsen aan je gezondheid werken? Op een e-bike kan het! Uiteraard is zelf fietsen gezonder, maar op een e-bike stappen is altijd gezonder dan met de auto. Op een e-bike moet je altijd zelf trappen. Hierdoor blijf je in beweging.

Volgens een e-bike specialist gaven e-bike bezitters aan vaker de fiets te pakken en ook nog eens meer kilometers te fietsen. Op een e-bike kom je al snel aan de dagelijks aanbevolen 30 minuten beweging. Hierdoor blijf je fit en werk je tijdens de rit aan je conditie. Wist je dat regelmatig fietsen de kans op overgewicht, hart- en vaatziektes en Diabetes type 2 flink verkleint?

2. Fietsen vermindert stress

Fietsen werkt ontspannend en vermindert stress. Tijdens het fietsen kun je alles van je afzetten en genieten van je omgeving. Mensen die minstens één keer per week de fiets nemen naar het werk of school 20% minder kans hebben op stress dan mensen die nooit fietsen. Vier dagen per week fietsen verminderen het risico van stress zelfs tot maar liefst 52%. Met deze cijfers is het zeker de moeite waard om de auto wat vaker te laten staan!

3. Je slaapt beter en sneller

Onderzoek aan de Stanford Universiteit heeft uitgewezen dat je veel sneller en dieper in slaap valt na een fietstocht van 20 á 30 minuten. De tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen wordt gehalveerd waardoor je dus meer slaapt. Die goede nachtrust kun je waarschijnlijk goed gebruiken!

4. Schonere omgeving door Co2 reductie

Een e-bike is op milieuaspect een goede concurrent voor de auto. Wist je dat een e-bike maar 3% CO2-uitstoot van een gemiddelde auto produceert? Vooral voor korte afstanden (tot 15km) is een e-bike een goed alternatief voor de auto. Op een e-bike veroorzaak je geen uitstoot op de plaats waar je rijdt. Wel is er uitstoot bij het opwekken van de elektriciteit voor de accu van de fiets. Hierdoor is een e-bike met name goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden.

Wat vind je van dit artikel?