Binnenkijken bij
Deze zomer: cultuurfeest in Roombeek, dé culturele hotspot van Twente.
- Leestijd 6 min
- Gelezen 3668 keer
Wat is er in de zomer van 2019 te doen in Roombeek? Nou, je kunt beter vragen wat er niet te doen is. De Enschedese wijk, die haar bekendheid wrang genoeg dankt aan de vuurwerkramp, verrees letterlijk uit haar as. Roombeek is tegenwoordig een culturele hotspot en het zindert er van de activiteiten.
Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn daarbij toonaangevend. Ze vormen, -samen met TETEM, Roombeek Cultuurpark. Met andere culturele instellingen, zoals de AKI, Academie voor Art & Design, zorgen ze voor een levendig kunstklimaat in Enschede. Rijksmuseum Twenthe en de -Museumfabriek zijn eigenlijk heel organisch samengegaan. De Museumlaan, die de twee verbindt alsof het twee kerkdorpen zijn die in elkaars -verlengde liggen, was er al. Dus wat is logischer dan organisa-torisch samen te werken, er samen de schouders onder te zetten?
Grote omslag
“De verbinding tussen Rijksmuseum Twenthe en De Museum-fabriek is in de zomer van 2016 tot stand gekomen en samen vormen we nu eigenlijk de grote musea van Twente”, vertelt Karin Jongenelen. Met collega Wilma Tempelman is ze verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de musea. “Rijksmuseum Twenthe is een echt kunstmuseum met een collectie van de late middeleeuwen tot heden en De Museum-fabriek is een museum waar het draait om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. Geïnspireerd door alles wat je ziet, kun je er zelf aan de slag in de Makerspace van het museum.”
Wunderkammer
Vanaf april 2019 wordt de grote presentie van De Museumfabriek -omgetoverd in een ‘Wunderkammer’. Karin: “Het project loopt ruim een jaar en dan zijn er meer dan twintig kleinere presentaties in het museum met elk een eigen thema. In elke mini-tentoonstelling speelt zich wat anders af. Zoals het thema Nacht, waarbij we heel veel dingen over dat onderwerp bij elkaar brengen. Dan hebben we het over nachtdieren, maar ook over sterren en dingen die in het donker gebeuren. De collectie van De Museumfabriek is zo rijk, dat er heel veel te zien en te beleven valt. Een ander thema is bijvoorbeeld Wit. Daarvoor kunnen we -royaal uit onze eigen collectie putten. Van witte knipmutsen tot de witte trouwjurk, de kleur van de -onschuld of witte dieren; de mogelijk-heden zijn eindeloos.” “Kevers worden ook een boeiend onderwerp. Wij hebben bijvoorbeeld nog oude, heel exclusieve kleding, geborduurd met -fluorescerende groene keverschildjes, in ons bezit. Waar komt dat vandaan? Daar gaan we ook op in. Dat laten we zien, net als de hele grote collectie kevers. Bij de Egyptenaren waren de kevers van oudsher heilig, maar in India werden er kleren mee geborduurd. Er zijn zoveel invalshoeken, het is een bron van voortdurende verwondering.”
Nieuwe schwung
Het bestaande ‘Lös Hoes’, midden in De Museumfabriek, wordt straks het onderkomen voor sagen en legenden. Met witte wieven en wolven, heel spannend allemaal. Het komt allemaal samen in de ‘Wunderkammer’. De onderwerpen zijn legio, ze laten zich gemakkelijk aanpassen, het rouleert ook en past helemaal in deze tijd. Hoe leuk is het voor de bezoekers om met een andere blik naar de thema’s te kijken. En het zijn geen doorsnee thema’s. De natuurcollectie, het natuurhistorisch -aspect, de fossielencollectie, het indus-trieel verleden... alles wat ooit samenkwam in TwentseWelle komt hier tot zijn recht en krijgt een nieuwe schwung. Ook de Sterrenwacht van Coenraad ter Kuile, op het dak van De Museumfabriek, wordt meer betrokken bij het nieuwe plan. Karin: “Je wilt niet weten hoeveel mensen het leuk vinden om door een telescoop naar de sterren te turen. En het Twentelab wordt de komende jaren gerealiseerd als een verdiepingsplek voor iedereen, gelijk met een zichtbaar restauratieatelier, waar de collectie van beide musea gerestaureerd kan worden. De Makersbase is er al, die biedt aan jong en oud de gelegenheid om naar hartenlust te experimenteren en -eigen bedenksels te maken. Alles is mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van de BankGiroLoterij.”
Peter Zegveld
Deze zomer wordt Roombeek Cultuurpark een werkplek voor alles wat beweegt en dat is ook de titel van de manifestatie Alles Beweegt. Beeldend kunstenaar en theater-maker Peter Zegveld gaat beide musea overnemen. Hij was eerder al in Rijksmuseum Twenthe te zien. Afgelopen zomer prikkelde hij met zijn werk Spookje niet alleen de fantasie van de bezoekers, maar nodigde hij deze ook uit om mee te spelen. Een slap wit doek op de tentoonstellingswand veranderde door een druk op de knop in het Spookje, een bewegend object dat op slag van elke toeschouwer weer een kind maakte. Karin: “Peter Zegveld regeert straks tijdelijk als een speelse vorst over Roombeek. Hij gaat verschillende installaties bouwen in het Rijksmuseum Twenthe in de grote, wisselexpositieruimtes en in de binnentuin. Alles beweegt en maakt geluid en er komen tal van activiteiten waaraan de bezoeker actief kan deelnemen. In De Museumfabriek maakt Zegveld een installatie van zeven meter hoog, een imposant kunstwerk met verrassend geluid. Ook zal hij een atelier installeren in de Museumfabriek, waar hij samen met de bezoekers dingen gaat maken. En in de Makespace komt ook een heus atelier, waarin je aan de slag kunt als een echte kunstenaar met allerlei door Zegveld ontworpen activiteiten. Hij gaat ook ter plekke dingen maken en iedereen kan meedoen. Op het plein voor De Museumfabriek komt een soort ‘Doe Speeltuin’ met allerlei toestellen, die bewegen, met veel water en magnetisch zand, dus vertel de kinderen maar vast dat Roombeek deze zomer één grote ontdekkingsreis wordt!”
Lokaal Roombeek
Maar dat is nog niet alles, het hele concept wordt doorgetrokken. Je wordt straks van het ene museum naar het andere vervoerd in de fantasievolle Zegveldmobiel. Hoe die er precies uit komt te zien, is nog niet bekend, maar daar wordt driftig over nagedacht. “Het wordt een geweldige zomer,” zegt Karin tevreden. “We hopen op een mooie -zomervakantie vol verrassende activiteiten. Het spreekt niet alleen kinderen aan, maar ook het kind in de volwassenen.” In de entreehal van De Museum-fabriek, waar vroeger Concordia Kunst & Cultuur tentoonstellingen organiseerde, zit nu het museumcafé Lokaal Roombeek. Je kunt er een lekker broodje eten of genieten van een espresso en de taarten zijn top! Het ziet er fris en hip uit en deze zomer komt er ook nog een heerlijk terras bij. Met alles wat er op Roombeek te zien en te doen valt, wordt dit een onvergetelijke zomer voor iedereen! Met de huidige tentoonstelling De Naakte Waarheid heeft Rijksmuseum Twenthe al een landelijke publiekstrekker in huis. Deze tentoonstelling duurt tot 16 juni en er is zelfs een echte Michelangelo te zien! Daar kunnen we gewoon naar toe en voor het geld hoef je het niet te laten. Voor twintig euro per jaar heb je een Familiejaarkaart voor het Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek. Dus geen excuses meer, op naar Roombeek Enschede, de zomer komt eraan!
“Het spreekt niet alleen kinderen aan, maar ook het kind in de volwassenen”