navigatie overslaan

Een moment met

Githa en Boudewijn van Vilsteren zijn geaard in Twente: “Nooit meer terug”.

  • Leestijd 6 min
  • Gelezen 4857 keer

“De overgang van hartje Amsterdam naar Twente was een ware cultuurshock. Boudewijn en ik kenden Twente niet en toen we hier voor het eerst kwamen, waren we echt overweldigd door de rust en de groene omgeving. We hebben wel een jaar nodig gehad om te landen. Wat een wereld van verschil!”. Aldus Githa van Vilsteren, die samen met Boudewijn de directie voert over Landgoed De Wilmersberg.

Nu, acht jaar later, zegt Githa zelfverzekerd: “We willen niet meer terug. We zijn hier geaard en de kwaliteit van leven die wij met onze drie kinderen hier ondervinden is zo hoog, dat we die echt niet meer willen loslaten.” Boudewijn beaamt volmondig: “We hebben genoten van de tien jaar dat we in Amsterdam woonden maar alle drukte, hectiek en individualisme trokken een behoorlijke wissel op ons. We waren er echt aan toe om ons leven anders in te richten en om bewuster te genieten.” Ze hadden al de wens om samen leiding te geven aan een hotel. Dat werd gevoed door een lange reis naar Hong Kong, Bali, Australië, Nieuw- Zeeland en Maleisië, waar ze veel bijzondere hotels bezochten. “Zo’n plek moet er in Nederland toch ook te vinden zijn?, zeiden we tegen elkaar.” Inderdaad, die bleek er te zijn.

Geen stress

Minder hectiek betekent natuurlijk niet dat Githa en Boudewijn het in Twente lekker rustig aan kunnen doen. Een hotel runnen als De Wilmersberg, met zo’n honderd medewerkers op de loonlijst, is geen sinecure. Githa: “De drukte voelt hier totaal anders dan in Amsterdam en dat komt door de kwaliteit van leven en het gevoel van vrijheid. We ervaren hier geen stress. Bovendien kunnen we ons hier ontplooien zoals wij graag willen. Dat heeft zeker ook met de aard van de Twentenaar te maken. De mensen hier zijn sociaal en hartelijk. Als je een beroep op iemand doet, dan weet je gewoon dat hij er is. Zo komt onze buurman, die boer is, regelmatig met zijn tractor een auto die zich heeft vastgereden uit de modder trekken, ook midden in de nacht."

Rust, ruimte, echtheid

Waar Boudewijn zich bij De Wilmersberg met name bezighoudt met de bedrijfskundige aspecten, is de focus van Githa, naast haar rol als gastvrouw, met name gericht op sales en marketing. Vanuit dat blikveld omschrijft Githa het onderscheidende vermogen van Twente in drie woorden: rust, ruimte en echtheid. “Dat ervaren onze gasten uit het westen van het land ook zo. Zij komen hier om een weekend of langer écht even bij te komen en van de omgeving en de mensen te genieten. Dat geldt voor oudere echtparen maar zeker ook voor stellen met kinderen. Naast de rust, ruimte en groene omgeving is hier van alles te doen en te ontdekken, zoals het leuke Ootmarsum. En je hebt hier ook prachtige musea als het Rijksmuseum in Enschede en No Hero in Delden. Onze gasten trekken er graag op uit, als het even kan wandelend of per fiets. Volgens mij is het niet overdreven te stellen dat mensen uit het westen Twente af en toe gewoon nodig hebben.”

Thuiskomen en terugkomen

Githa noemt ‘echtheid’ als onderscheidende karakteristiek van Twente. “Dat geldt voor de streek én voor de mensen,” zegt Boudewijn. “Gemeende gastvrijheid zit in het dna van de Twentenaar. Dat is een belangrijke reden waarom we ons hier thuis voelen, omdat we zelf ook zo in elkaar zitten. We willen daarom dat De Wilmersberg en onze medewerkers die gastvrijheid uitstralen. En blijkbaar lukt dat, want onze gasten laten merken dat ze zich hier thuis voelen. Dat verklaart tevens dat onze belangrijkste missie is geslaagd, namelijk dat mensen bij ons terugkeren en dan het gevoel hebben dat ze thuiskomen.” Om concreet te zijn: liefst zestig procent van de gasten bezoekt De Wilmersberg vaker dan één keer. Naast het gastvrije onthaal en het aangename verblijf is de prachtige, rustieke ligging aan de Rhododendronlaan in De Lutte voor velen reden om het landgoed frequent te bezoeken. Githa: “We horen vaak dat voor veel mensen de vakantie is begonnen als ze het landweggetje oprijden, waar je soms wel je tijd moet nemen omdat je in de file achter een paard en wagen terecht komt, en De Wilmersberg zien opdoemen. Na de hartelijke ontvangst is dat gevoel compleet. En als ze dan vanaf ons prachtige terras - volgens sommigen zelfs de mooiste plek van Nederland - de blik over de schitterende omgeving laten glijden, dan is de voldoening van de gezichten af te lezen.”

"Mensen uit het westen hebben Twente af en toe gewoon nodig"

Wellness

Ontspanning en wellness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “We hechten veel waarde aan de, vaak doorslaggevende, wens van onze gasten om ook op die manier te kunnen relaxen”, zegt Githa. “Ze vinden het heerlijk om in onze in 2017 geheel vernieuwde Wellnessboutique een moment voor zichzelf te creëren, al dan niet met een schoonheidsbehandeling.” Bij alles wat Githa en Boudewijn doen, geven ze duurzaamheid de verdiende aandacht. “We denken bij alles wat we doen heel goed na over onze omgeving en de mensen die erin leven. Dat varieert van strikte afvalscheiding tot het gebruik van ledverlichting en van duurzame materialen tot vegetarisch eten op topniveau. Onze chef-kok Ronald Bor heeft zich hierin gespecialiseerd en wij zien hiervoor gasten speciaal naar De Wilmersberg komen.” De toekenning van de Green Key Goud, hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt, spreekt in dit verband boekdelen.

Meer dan een hotel

De Wilmersberg organiseert met regelmaat leuke events en activiteiten. Van kleinschalig, zoals lezingen van auteurs - dit voorjaar geven Griet Op de Beeck en de auteur van ‘Omdenken’ een lezing - tot het jaarlijkse grote openluchtconcert met het Orkest van het Oosten en een bekende Nederlandse artiest. Githa van Vilsteren: “En voor bruiloften en andere feesten kan men bij ons ook prima terecht. Zo kozende oprichters van de Gay Pride Amsterdam voor De Wilmersberg als hun trouwlocatie. Hun conclusie was: ‘dit is inderdaad de mooiste plek van Nederland’.”

Wat vind je van dit artikel?