Binnenkijken bij
Frank Hendriks van Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal: “Hier is alles écht Twents”.
- Leestijd 4 min
- Gelezen 4137 keer
Het interview met Frank Hendriks vindt plaats in het Ketelplein, een van de sfeervolle en authentiek ingerichte ruimtes van de Twentse Bierbrouwerij. Om 10.00 uur ’s ochtends is een kop koffie altijd welkom. “Schrijf maar op dat dit koffie is van ons eigen label Twents Koffie.”
Dat vindt Frank belangrijk: benadrukken dat alles wat bij de Twentse Bierbrouwerij in het glas of op het bord terecht komt eigen en écht is. “Ik heb een uitgesproken visie op eten en drinken, ik wil er alles over weten en ervoor zorgen dat onze gasten alleen het beste krijgen.” Is Frank Hendriks dan zo’n control freak? “Dat zou inhouden dat ik andere mensen te weinig vertrouw en dat is niet zo. Maar ik wil wel de controle houden, simpelweg omdat onze gasten alleen het beste verdienen. Ik wil met mensen omgaan zoals ik graag wil dat mensen met mij omgaan; met respect, oprecht en authentiek. Dat zijn naar mijn idee ook onmisbare ingrediënten van het echte Twentse, Bourgondische gastheerschap.”
Twents Black Angus
Blijkbaar kunnen de liefhebbers van een heerlijke culinaire avond deze zienswijze waarderen, want Het Ketelhuis en het Proeflokaal, het tweede restaurant, draaien als een tierelier. “En daar zijn we uiteraard heel blij mee. Mensen vinden het prettig dat ze kunnen vertrouwen op de kwaliteit en de echtheid van wat bij ons op tafel komt. Nogmaals, alles wat wij serveren is eigen en echt. Onze acht soorten bier, de Twents Koffie, het bierborstelbrood en natuurlijk het Twents Black Angus vlees.” Black Angus uit Twente? “Zeker weten! Op de Wildhoeve Farm van Roy Ottink in Markelo fokken wij de échte Black Angus koeien, die als honderd procent echt zijn gecertificeerd. De kwaliteit van dit vlees is ronduit fantastisch.” Voeg daarbij de manier waarop het vlees wordt gerijpt, volgens de dry aging-techniek, en het kwaliteitsplaatje is compleet. “Nog niet”, verbetert Frank, “want de unieke bereiding op de Argentijnse Asado-grill maakt onze vleesgerechten helemaal af. En ja, daarom komen onze gasten terug.” En dat zijn mensen uit alle lagen van de bevolking, van de stratemaker tot de CEO van een multinational.
Tukker in hart en nieren
Bepalen de echte, eigen producten uit Twente van topkwaliteit de succesformule van de Twentse Bierbrouwerij? Frank: “Dat is natuurlijk de basis. Maar ik merk dat de gasten ook genieten van de totaal ongedwongen sfeer, de inrichting met authentieke en verrassende details, de overzichtelijke en niet te uitgebreide kaart en de gastvrijheid van het personeel. Dat laatste is superbelangrijk. Als je hier komt eten, word je blij van de oprechte vriendelijkheid en gastheerschap van iedereen die hier werkt.” Die beschrijving geldt ook voor Frank Hendriks zelf. Zijn positieve imago als innemende persoonlijkheid die heel dicht bij de mensen staat en graag met iedereen een welgemeend praatje maakt, draagt zeker bij aan het succes. “Wie ben ik om dat te bevestigen?”, zegt hij in alle bescheidenheid, “maar het is inderdaad zo dat ik het heerlijk vind om me tussen de gasten te begeven, om te zien dat mensen genieten van onze gerechten. En verder, tsja, ik blijf gewoon dicht bij mezelf, ik doe me niet anders voor dan ik ben. Al met al denk ik dat het er op neer komt dat ik een Tukker in hart en nieren ben.” En Tukkers houden nu eenmaal ook van het goede leven. Dat was heel barbecue-minnend Nederland al duidelijk geworden toen Frank samen met Erik Petersen in 2016 winnaar werd van de goed bekeken serie Grillmasters.
“Tukkers houden nu eenmaal van het goede leven”
Echte Twentse bieren
En bij dat goede leven hoort bier. Maar niet zomaar bier. Frank brouwt zelf inmiddels acht soorten natuurzuiver bier, die hij allemaal zelf heeft ontwikkeld. “Daarbij geldt ook weer dat alle ingrediënten van Twentse bodem komen waardoor de smaak uniek en echt regionaal is. Met het Twents Premium Pils als aanvoerder, gevolgd door een serie speciaalbieren. De grote volumes bier worden gebrouwen in het Belgische dorpje Opitter, wat het bier overigens niet minder Twents maakt. Aan het productie-gereed maken van de eigen brouwinstallatie wordt koortsachtig gewerkt. In eigen huis gaan we dan kleinere hoeveelheden andere speciaalbieren brouwen, zoals Vaderdagbier, om er maar een te noemen.” Het typisch Twentse karakter betreft ook het afzetgebied. “Bij alles wat we doen, beperken we ons tot een gebied in een straal van honderd kilometer; alles komt uit Twente en komt terecht in Twente, met hooguit een stukje Achterhoek als uitloop.”