navigatie overslaan

Hunkertukkers

Hans van Rheenen: "Na mijn pensioen ging ik metéén naar Twente terug".

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 4528 keer

Voor veel Tukkers is en blijft Twente de fijnste plek om te wonen. Als ze door studie of werk verhuizen, blijven ze ‘hunkeren’ naar de regio waar ze zijn geboren en getogen. Onderwijzer Hans van Rheenen ging na zijn pensioen metéén naar Twente terug.

“In 1975, op mijn tweeëntwintigste, ben ik vanuit Almelo naar Rotterdam verhuisd. In Twente was er in het onderwijs geen werk te vinden. Bovendien kon ik onder dienst uit door daar een contract van vijf jaar te tekenen. Dat leek me een mooie periode om mijn blikveld te verruimen. Maar dat werd uiteindelijk achtendertig jaar.

Ik had het er wel naar mijn zin; mijn school en de werkomgeving waren prima. Met Kia, die ik in 1974 heb ontmoet, en onze kinderen woonden we in een leuk dijkhuisje met mooi uitzicht in Poortugaal op het eiland IJsselmonde, onder de rook van Rotterdam. Op 1 oktober 2013 ben ik met prepensioen gegaan. Diezelfde dag vond de sleuteloverdracht plaats van ons nieuwe huis in Borne. Dat klinkt alsof we door heimwee gekweld smachtten naar terugkeer naar Twente, maar zo was het niet. We hadden gewoon zin om écht van ons leven te gaan genieten in een omgeving en tussen mensen die nog meer voor ons betekenen.

We kwamen al regelmatig in Twente en verbleven dan op minicamping De Köller in Hertme, dichtbij mijn ouders die dan meteen hun kleinkinderen konden zien. Boodschappen deden we in Borne en we ontdekten wat een gezellig dorp dat is, met vriendelijke mensen en alle voorzieningen bij de hand. We besloten dat we daar wilden wonen wanneer het werk er op zou zitten. Zo gezegd, zo gedaan. En we hebben er absoluut geen spijt van. We hebben alle tijd om te genieten van de ruimte, rust, gemoedelijkheid en de betrokkenheid van de mensen. En natuurlijk van de schitterende omgeving. Maar het grootste compliment dat je Twente kunt geven komt van Kia, die zich na op meer dan twintig verschillende adressen te hebben gewoond zich voor het eerst hier écht thuis voelt!”

Wat vind je van dit artikel?