navigatie overslaan

Minuutje Manuel

Column De Tukker. "We missen hier de emotie voor al die gewelddadigheid"

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 1587 keer
  • Geschreven door Andre

Een Twentse horrorfilm is een hele duffe horrorfilm.

Zombies die niet verder durven te gaan dan heel voorzichtig sabbelen aan de oorlel van de buurvrouw. Een man met een motorzaag die vooral heel druk is met de goeie vergunningen. Een seriemoordenaar zonder slachtoffers omdat hij die niet durft te maken want ja, ‘woarum zol ik ut better hemm’n.’

We missen hier de emotie voor al die gewelddadigheid. Tijdens een ruzie in de relationele sfeer gooien we met suiker, de pot die daar eerst om heen zat hebben we op het aanrecht neergezet. We zijn te zacht voor het echte leven. Een beetje als al die Groningers die wachten op de dag dat het dak op hun kop valt. Eerst willen we hier echt dood, daarna doen we wel weer alsof. Ik zou graag een Twentse horrorfilm willen maken. Vol met zombies waarvan wij weten: dat zijn toeristen. Dat u hier op uw elektrische fietsje door de omgeving zoeft en weet dat u gezien bent. Dat u allang voorbij bent gekomen in onze buurtwachtapp. Zodat wij alvast koffie voor u kunnen zetten. In alle horrorfilms waar zombies voorbij komen worden die zombies neergezet als daders, in Twente blijven we jullie nog steeds als slachtoffers zien. Uw leven zit er op. U wilt er op de valreep nog iets van maken. U durft alleen niet zo goed. Het is Twente geworden. Waar we de zombies nog liefdevol in de armen sluiten omdat ze ons zo verdomd veel aan Ome Herman doen denken. Ik ben zelf ook zo’n zombie. Loop een verveeld rondje langs de zoveelste kruisgang van Christus. Blader door een folder van een forellenkwekerij terwijl vrouw en kind veel liever gaan vissen bij de Primark. Denk bij elk kasteel dat ik binnenloop aan de metselaars die nog steeds niet betaald hebben gekregen. Beste bijna dode landgenoot. U bent hier onder zielsverwanten. Ga het dus zien, al onze Twentse onzin. Loop een beetwond op. Probeer door Twente rond te lopen zoals wij door de stad dwalen. Zwaaiend naar alles, gedagzeggend naar iedereen. Er wonen hier exact net zo veel klootzakken als in een gemiddelde grotestadswijk. Daar zal het dus niet aan liggen. Twente is niks dan een decor. Mocht u tijdens uw rondreis door mijn geboortestreek een Toeristisch Overstap Punt tegenkomen, beschadig dat bord alstublieft met het voorhoofd van uw vrouw. Ambtenaren mogen dan macht hebben. Dat moeten we niet verwarren met echt iets weten.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Andre

André Manuel is een Nederlands muzikant, cabaretier, acteur en columnist uit Twente. Door zijn publiek te confronteren met ernstige feiten laat hij zien waarom het leven voor hem de moeite waard is.