navigatie overslaan

24 uur op pad met

Culinaire tocht: Foodbloggers uit de Randstad ontdekken Twentse smaak.

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 3978 keer
  • Geschreven door Ellen

Langs een authentieke, Twentse veeboerderij en de idyllische streekmarkt. Deze keer neemt de Twentse foodlover Ellen van Duijn van Madebyellen.com, foodblogger Lianne van Heeswijk van Focusonfoodies mee voor een nieuwe aflevering ‘Op bezoek bij… in Twente’.

play

De culinaire tocht leidt Ellen en Lianne langs een authentieke, Twentse veeboerderij, een idyllische streekmarkt waar ze lekkere, Twentse streekproducten proeven om uiteindelijk de dag af te sluiten bij een stoer grillrestaurant waar ze zelf hun diner bereiden. Op deze dag leren de foodies hoe de lekkerste, Twentse streekproducten worden geproduceerd en bereid, een dag waar ontdekken en proeven centraal staan.

De aftrap met een lekker Twents ontbijt
De aftrap met een lekker Twents ontbijt

Verrassing bij Erve Woolderink

In de ochtend komt Lianne aan bij Erve Woolderink in het gehucht Rectum, vlakbij Wierden. Erve Woolderink is een biologische veeboerderij waar een kudde Aberdeen Angus koeien graast, die liefdevol wordt verzorgd. Daarnaast kun je op de boerderij overnachten in een van de schattige vakantiehuisjes met uitzicht op de Regge. Lianne wordt hartelijk ontvangen door boer Rutger Woolderink, die een verrassing voor haar in petto heeft. Achter de stallen zit namelijk Ellen aan een gedekte ontbijttafel. De dames begroeten elkaar enthousiast. Samen genieten ze van het lekkere ontbijt. Lianne vertelt dat ze nog nooit in Twente is geweest maar onder de indruk is van het landschap: “Toen ik uit de auto stapte, rook ik meteen het verse gras en de ochtend. Heerlijk!” Ellen en Lianne hebben geluk want de koeien worden na het winterseizoen op stal, op deze dag, voor het eerst in de wei gelaten. Een leuk moment om mee te maken want de koeien dansen de wei in.

Na een uitgebreide rondleiding op de boerderij, krijgen onze foodlovers een aanwijzing voor hun volgende bestemming.

Op zoek naar gemasseerde beef en zelfkazende koe

Samen op pad voor lokale authentieke producten
Samen op pad voor lokale authentieke producten

De aanwijzing brengt Ellen en Lianne naar Streekmarkt Twente in Delden. Streekmarkt Twente heeft meer den veertig standhouders met eerlijke, pure, Twentse streekproducten. Je kunt hier ruiken, proeven en voelen en de standhouders geven je graag uitleg over hun authentieke producten. Ellen en Lianne hebben de opdracht om te zoeken naar Twentse wijn, kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen en Wagyu beef. Ze starten bij de stand van wijngaard Hof van Twente. “Ik wist niet eens dat er Twentse wijn bestond!”, verbaast Ellen zich over het grote assortiment Twentse wijnen. De standhoudster vertelt trots dat Twente zelfs de grootste wijngaard van Nederland heeft en laat onze foodies diverse wijntjes proeven. Bij de kraam van Eko Twente vinden Ellen en Lianne de gevraagde champignons en zwammen. Al sinds 2002 biedt de biowinkel uit Hengevelde voedsel online aan. Hiermee waren ze één van de eersten van Nederland. Uiteindelijk vinden ze de stand van Wagyukoe. Daar vinden ze het gemasseerde beefvlees. Lianne vraagt geïnteresseerd wat Wagyu vlees is waarop de standhouder van Wagyukoe uitlegt: “Wagyu vlees is rundvlees van een oorspronkelijk, Japans ras. Het onderscheidt zich van normaal rundvlees omdat het heel rijk gemarmerd is. Dit vet met een laag smeltpunt, zorgt ervoor dat het vlees smelt in je mond. We masseren de koeien elke dag om het vet goed te verdelen.” Lianne’s verbazing en enthousiasme valt van haar gezicht af te lezen.

Zelf grillen bij ROAST it

Met alle ingrediënten in hun mandje, stappen Ellen en Lianne in de Twente auto van visittwente.nl, op weg naar ROAST it in Borne. Daar worden ze hartelijk ontvangen door David Pauka, de eigenaar en chefkok van het restaurant. David, die ooit in de finale stond van het populaire tv-programma MasterChef, vertelt: “Hier gaat alles om grillen, mooie stukken vlees en hele goede wijn.” Ellen en Lianne mogen van hun meegenomen ingrediënten zelf hun gerecht bereiden. David helpt hen hierbij. Als hun maaltijd bereid is en de dames smikkelen van hun op barbecue gegrilde Wagyu beef met paddenstoelenmelange en verse kruiden, praten Ellen en Lianne na over de leuke dag. “Wat vond je van vandaag?”, vraagt Ellen. Lianne reageert enthousiast: “Ik vond het heel erg leuk en nieuw. Het is allemaal erg authentiek en vol passie. Zoals die mensen van de boerderij, die wonen er gewoon al 17 generaties! Of die geweldige streekmarkt met de enthousiaste standhouders. Daarnaast vond ik het heel erg bijzonder om dit met jou te mogen doen.” Een ware foodie-vriendschap is ontstaan.

Na deze fijne dag, overnachten Ellen en Lianne bij Bed & Breakfast Bij Bakx. Een bijzonder bed & breakfast in een gemeentemonument vlak bij alle leuke restaurants en winkels in Borne.

Samen koken met de producten
Samen koken met de producten

Lees in Ellen's blog hoe zij het foodavontuur in Twente heeft beleefd en lees in Lianne's blog hoe zij verrast is door Twente en gegarandeerd een keer terug wil!

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Ellen

Ellen heeft een passie voor vers en onbewerkt eten. Al vier jaar lang deelt deze foodie op haar blog Made by Ellen eenvoudige en voedzame recepten. Daarnaast reist zij heel de wereld over op zoek naar de lekkerste hotspots. Haar liefde voor goed eten begon in Twente. Nog steeds heeft ze een passie voor Twentse streekproducten.