navigatie overslaan

Binnenkijken bij

De aantrekkingskracht van De Bloemenbeek: "We zijn een gerijpt bedrijf".

  • Leestijd 4
  • Gelezen 3843 keer

Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek mag met recht een icoon in de Twentse hotellerie worden genoemd. Vanaf 1966 is het onder de familie Strikker uitgegroeid tot een zeer aansprekend horecabedrijf met een grote aantrekkingskracht en een eigen ongedwongen sfeer. Veel lijkt hetzelfde gebleven, maar schijn bedriegt.

Er zijn wat jubilea te vieren. Raymond Strikker geeft als hotelier 35 jaar leiding en Michel van Riswijk, SVH Meesterkok en chef, is 35 jaar te vinden in de keuken van het restaurant. Het is een toonbeeld van stabiliteit, dat al 120 jaar voortduurt. Destijds was het de familie Morsink die een bescheiden herberg begon. Naast het boerenbedrijf bood de familie onderdak voor passanten, die in de gelagkamer terecht konden voor een maaltijd en een glas. In 1966 nam echtpaar Strikker het bedrijf over. Het boerenbedrijf werd stilgelegd en langzaam ontwikkelde het zich tot De Bloemenbeek. “De oorspronkelijke gelagkamer bestaat nog steeds, maar is inmiddels omgetoverd tot een gezellige lounge”, aldus Raymond Strikker. “Mijn ouders hadden een visie op hoe het moest worden. Mijn vader zei altijd: niemand komt per ongeluk naar De Lutte. Daarom hebben ze altijd weer vernieuwd, dingen opgepakt. Het overdekte en verwarmde zwembad bijvoorbeeld, dat was destijds in 1977 een unicum.”

We vernieuwen permanent maar zijn tevens een gerijpt bedrijf”, aldus hotelier Raymond Strikker.

Enorme aantrekkingskracht

Na zijn opleiding aan de hoge hotelschool in Maastricht stapt Raymond Strikker in overleg met de familie in de voetsporen van zijn ouders: “Dat werd aan de keukentafel besproken, zoals dat in veel familiebedrijven gaat. Overigens zijn mijn broer en zus ook ondernemers geworden, de een met een prachtig restaurant Florilympha en landgoedcamping het Meuleman in het unieke Lutterzand. Dat zit dus wel in de genen.” Vanaf de jaren zeventig heeft De Bloemenbeek de wind volop mee. Het Twentse coulissenlandschap, het Lutterzand, de stuwwallen en het Dinkeldal bleken een enorme aantrekkingskracht op vakantiegangers te hebben. Maar er was nog een element: “Hier in Noordoost Twente koesteren we onze gastvrijheid en een bourgondische cultuur. De steeds betere verbindingen naar hier maakten dat mensen daarmee kennis konden maken. Onze tradities en gebruiken, de taal, alles heeft daaraan bijgedragen. Dit voelt als een stukje buitenland in Nederland”, zegt Strikker.

Verslavend lekkere keuken

Eén element is dan nog niet genoemd: de gastronomie. De keuken die al ruim 50 jaar wordt gelauwerd heeft met het behalen van een eerste Michelin-Ster, twaalf jaar geleden, nog een extra dimensie gekregen. Daarom werd al in de jaren tachtig niet alleen geld vrij gemaakt voor mooie kamers met de modernste voorzieningen; ook in de keuken werd geïnvesteerd. “Mijn ouders waren ook daarin echte ondernemers en namen een chef-kok in dienst uit een toprestaurant. Zo werd ook de basis gelegd voor het huidige culinaire niveau.” De witte brigade staat thans onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk en chef de cuisine Matthijs Mulder, die samen borg staan voor altijd ‘verslavend lekkere gerechten’, aldus Strikker. “En daarnaast proef je de verbinding tussen de gerechten en deze streek: biologische producten van onder andere de Raw Milk Company, fantastische wijn van de Hakenberg, groentes van landgoed Singraven, prachtig vlees van de Dinkeldal runderen van Erve Elferman; je vindt het hier allemaal in de buurt, je kunt er zelfs naar toe wandelen of fietsen.”

Eigentijdse klasse

Het totaal vormt het hart van De Bloemenbeek: van de keuken tot het eigen landgoed, van een heerlijk bed tot de rust. Een entourage en ambiance die in balans is met de omgeving en waar zintuigen worden geprikkeld en mooie herinneringen worden gecreëerd, constateert Strikker: “We zijn een gerijpt bedrijf, weldadig maar zonder over de top te gaan. Stijlvol met een eigentijdse klasse. Het is niet hip of ouderwets, het is prettig comfortabel met een nonchalant sjieke sfeer, zeer gezellig en ongedwongen. En ja, ook de jeugd weet dat te waarderen.” Daarmee is De Bloemenbeek verzekerd van een goede toekomst. “Een belangrijk aandeel in wat De Bloemenbeek is geworden, zit in de vraag: mag het leuker zijn, specialer en nog meer bijzonder? Daardoor ontstaat er een zekere hunkering: je wilt altijd weer terug naar Twente en De Bloemenbeek. Maar wat daarbij wel doorslaggevend is, is dat we dicht bij onszelf en onze omgeving blijven. En we doen de dingen gewoon ‘onmeunig’ goed.”

“Het voorjaar en de zomer staan voor de deur en we zullen met ons prachtige en gedreven team Bloemenbeekers er alles aan doen om jou als gast ons geluk van Twente te laten ervaren in alle facetten. Wees en voel je vooral heel welkom”, besluit Strikker, van dit unieke familiehotel.

Wat vind je van dit artikel?