Op eigen wijze

Dit is waarom Tukkers 'anbloazn' en 'afbloazn' op de midwinterhoorn.

Geschreven door

Bertine & Vincent

Leestijd 2 minuten 3155 x bekeken

Ze zijn spook- en sprookjesachtig tegelijk. De lage, lange tonen die zich op een koude winteravond traag over het Twentse platteland verspreiden. Vooral als het vriest, reikt het geluid tot vele kilometers. Als versterker dient vaak een ouderwetse waterput die je nog bij veel traditionele Twentse boerderijen en huizen vindt.

Officieel begint het met ‘anbloazn’ op de eerste adventszondag en eindigt het met ‘afbloazn’ op Driekoningen (6 januari). Daartussen wordt - vooral aan het einde van de dag - volop geblazen. Een winterse wandeling aan het einde van het jaar wordt zo nog sfeervoller.

Multifunctioneel

De midwinterhoorn is oud. Heel oud zelfs. Net als bij een aantal andere tradities gaan we ook hier terug naar de Germanen. Tijdens hun joelfeesten verjoegen ze boze geesten met een zogenaamde ossenhoorn. Tijdens zo’n feest zou een stoet van overledenen door de nachtelijke hemel trekken. Op jacht naar een wolf die de zon wilde verslinden waardoor het altijd donker zou zijn.

Het is een mooie traditie tijdens de donkerste dagen van het jaar. Als verlangen naar licht, als roep om langere dagen.

Later werd de hoorn een communicatiemiddel op het platteland. Om kraamhulp op te roepen bijvoorbeeld. Of om katholieke boeren te waarschuwen tijdens hun verboden kerkdiensten. Maar ook om onderduikers in WO2 te alarmeren. Of smokkelaars. Maar het is vooral – en dat al eeuwenlang- een mooie traditie tijdens de donkerste dagen van het jaar. Als verlangen naar licht, als roep om langere dagen.

Mooi man

Wist je dat er in middeleeuwse psalmenboeken al gesproken wordt over een ‘joelhoorn’? En dat er op een werk van Jeroen Bosch een instrument te zien is dat op een midwinterhoorn lijkt? En dat die eeuwenoude traditie hier, in het oosten van het land, dus nog altijd gekoesterd wordt? En dat niet alleen: erfgoeddeskundigen hebben midwinterhoornblazen in 2013 officieel uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Volgens hen vormt het een belangrijke schakel tussen heden, verleden en toekomst. Dat kan best zo zijn, maar wij zeggen gewoon: mooi man!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bertine & Vincent

De tukkers Bertine Kleinjan en Vincent Croce werkten samen tijdens de bijzondere fotoreeks "Op eigen wijze". Fotograaf Vincent bracht 10 typische Twentse tradities in beeld. Wat is het verhaal achter deze bijzondere gebruiken? Schrijfster Bertine dook in de historie en neemt je mee in het verhaal aan de hand van verrassende feiten.

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Dit zijn de 11 leukste evenementen in juni. Ga erop uit!

 2. Doe-tips

  Podiums onder de Sterren: Ontdek de Openluchttheaters van Twente.

 3. Typisch Twents

  Ken jij de Twentse Big Five van de topsport al? Een mooie bucketlist.

 4. Van eigen bodem

  Lekker en hip: dit zijn de 7 leukste food hotspots in Twente.

Tip je vrienden

facebook twitter