Een moment met
DJ Bakermat: Vrijheid betekent voor mij vooral artistieke vrijheid.
- Leestijd 8 min
- Gelezen 3267 keer
Lodewijk groeide op in Markelo en had daar een zorgeloze jeugd. “Ik heb een supergelukkige jeugd gehad. Heel stabiel. Ik heb fijne ouders en een oudere zus waar ik goed mee overweg kan. Mijn vader is ondernemer, mijn moeder is heel muzikaal en creatief. We woonden buitenaf. Mijn ouders zijn warme mensen, altijd veel mensen over de vloer, iedereen is welkom.
Fotografie: Rikkert Harink
Mijn moeder is operazangeres. Op vroege leeftijd werd ik al meegenomen naar klassieke concerten. Mijn vader is een groot fan van jazz en soul, die draaide op feestjes altijd James Brown. In mijn muziek hoor je beide elementen duidelijk terug. Mijn ouders komen vaak naar mijn concerten, dat vinden ze hartstikke leuk!”
“Ik voel mezelf 100% Tukker: beide benen op de grond, naast de nuchterheid veel humor, licht in het leven staan, niet zo zwaar, kunnen lachen om dingen en jezelf niet zo serieus nemen”
HOE WORD JE DJ?
“Ik ben door mijn ouders altijd gestimuleerd in de muziek. Ik mocht op saxofoonles en op pianoles, maar ik was geen begenadigd speler. Mijn vader heeft op mijn veertiende mijn eerste laptop voor me gekocht, toen ik zei dat ik muziek wilde produceren. Ik had twee goede vrienden die dancemuziek ook interessant vonden. Samen zijn we gaan uitzoeken hoe de software werkt en hoe je je eigen muziek kunt produceren. Ik zat op mijn kamer nummers te maken, maar dat stelde nog niet veel voor.” Na de middelbare school ging Lodewijk Sociale Wetenschappen studeren in Utrecht. “In mijn derde jaar stond ik op het punt om mijn Bachelor te halen, toen ik dacht: is dit het nou? Ik had keurig gestudeerd, lekker bier gedronken en gefeest, maar ik had altijd een romantisch idee in mijn hoofd dat je studententijd ook een tijd moet zijn waarin je je talenten ontdekt.
Toen heb ik alle vakken gecanceld, tot grote paniek van mijn ouders. Ik heb meegedaan aan het Cabaretfestival, ik heb geprobeerd een boek te schrijven, maar ook de laptop afgestoft om een keer een ‘echt’ nummer te maken. Dat nummer heette Zomer. Toen het af was moest ik een naam voor mezelf hebben, want Lodewijk Fluttert klinkt niet echt sexy. Ik sloeg een studieboek open dat op m’n bureau lag en zag daar het woord ‘bakermat’ staan. Ik heb het nummer op SoundCloud gezet en de volgende dag had het al een paar duizend plays. Ik kreeg e-mails binnen en boekingrequests, terwijl ik nog nooit had gedraaid. Zo is het begonnen.” Een jaar later, in 2013, kwam One Day uit (met een sample van de I have a dream toespraak van Martin Luther King). Het nummer werd een enorme hit. “Overal in Europa stond het in de Top 10, in Frankrijk op nummer 1, in Nederland op 2. Ineens gingen alle deuren open, ik kreeg verzoeken van Tomorrowland tot Ultra. Toen heb ik mijn studie opgezegd en gedacht: ik ga ervoor!”
RUSTIG AN!
De impact van het plotselinge succes was groot. “Het ene moment ben je nog een student waar niemand naar omkijkt, zonder enige verantwoordelijkheid. Je ligt lekker op de bank met een biertje en het leven kabbelt voort. En ineens had ik in een week tijd elf optredens in zes verschillende landen, vliegtuig in vliegtuig uit, grote festivals voor 10.000 man. Dat heeft wel veel impact gehad. Ik ben heel blij dat ik een stabiele familie en vriendengroep heb, grotendeels uit Twente dus best nuchtere mensen. Als ik maar even neigde naast m’n schoenen te gaan lopen werd er al snel gezegd: ‘Hallo, valt ook wel mee hè, doe maar rustig an’. Dat was heel fijn, want het is heel makkelijk om jezelf volledig te verliezen. Het is een heel narcistisch wereldje natuurlijk, het draait allemaal om jou.”
LIVE MUZIKANTEN
Lodewijk doet de dingen graag op zijn eigen manier. Wat hem onderscheidt van andere dj’s is dat hij veel werkt met live artiesten. “Ik vind het niet interessant om alleen een dj op het podium te zien die aan knoppen draait, daarom neem ik altijd live muzikanten mee. Ik heb met hele bands getoerd - violist, zanger, gitarist, saxofonist - dat is veel interessanter voor het publiek om naast die keiharde elektronische beat ook een menselijk element te horen en een artiest te zien staan die een vette solo doet. Dat vind ik gaaf, dat is een show!” Hoewel het componeren allemaal op de laptop gebeurt, maakt Lodewijk ook daarbij veel gebruik van live muzikanten. “De laptop is een digitale vorm van bladmuziek. Ik ben alsnog nootjes aan het intekenen, maar dan met de muis. De piano neem ik nooit live op, dat kan je goed namaken, maar bv. een saxofoon wel. Ik mix genres die normaal niet met elkaar in aanraking komen. Ik pak elementen uit de soul, jazz, gospel en klassieke muziek en die mix ik met dancemuziek, dus bv. een hele strakke beat met een heel levendige saxofoon. Dat maakt de muziek interessant en onderscheidend.” Wat maakt een nummer goed? vraag ik Lodewijk. “Als het wat met je doet, als een nummer je iets laat voelen”. Zijn grote voorbeeld en inspiratiebron is Mark Ronson, die het album Back to Black van Amy Winehouse heeft geproduceerd. “Dat is een van mijn favoriete albums. Dat level wil ik heel graag ooit bereiken. Dat is mijn doel om ooit zo goed te worden.”
“Ik hou heel erg van Twente, ik voel me er thuis. Altijd als ik weer terug rijd naar Twente en ik zie Deventer liggen denk ik: that’s my turf.”
LES IN NEDERIGHEID
Lodewijk reist voor zijn werk de hele wereld over. Al dat reizen heeft hem niet veranderd, maar wel het besef gegeven hoe ongelooflijk groot de wereld is. “Er zijn heel veel mensen en heel veel verschillende culturen. In São Paulo wonen net zoveel mensen als in Nederland. Ik wist niet dat er zulke grote steden bestonden. De wereld is echt huge en Nederland is echt heel klein. Wat ik ook heb geleerd is dat we het in Nederland heel goed hebben, al het geklaag is echt bullshit. Nederland is by far het beste land om te wonen, qua voorzieningen en veiligheid, echt een ongelooflijk verschil met de rest van de wereld.” Ik ben nieuwsgierig wat voor wereld het is, die van de top dj’s. Is het lonely at the top? “Het is best een collegiale wereld, de dj’s onderling gunnen elkaar wel dingen. Als je elkaar tegenkomt groet je elkaar gewoon, maar je bent vooral met je crew. Je crew is je familie, daarmee tour je over de wereld en ga je het avontuur aan. Als je het hebt over mentale druk, ik denk niet dat het gezond is om non stop voor 25.000 mensen te staan, zoals bij Avicii. Je lichaam maakt zoveel adrenaline aan, daar moet je ook weer van afkicken. Ik kies daarom bewust voor een heel relaxt toerschema. Ik ben superselectief, tachtig procent van de aanbiedingen die ik binnen krijg wijs ik af. Het is het me niet waard, ik wil ook tijd met mijn gezin, familie en vrienden besteden. Dan maar iets minder geld, maar ik ben heel gelukkig zo.”
100% TUKKER
Lodewijk voelt zich 100% Tukker. Wat betekent dat voor hem? “Met beide benen op de grond staan. Naast de nuchterheid veel humor, een beetje licht in het leven staan. Kunnen lachen om dingen, jezelf niet zo serieus nemen.” Het ‘Tukkerschap’ helpt hem ook in zijn werk. “Het houdt me met de beide benen op de grond, want je kunt jezelf echt verliezen in dit werk. Als ik de boel iets te serieus neem, of mezelf iets te serieus neem denk ik: heanig an.” Ook in de rest van Nederland kunnen ze af en toe best wat Tukker-mentaliteit gebruiken. “Een stukje lichtheid, dingen niet zo zwaar nemen. Mensen nemen zichzelf soms veel te serieus en maken zich druk om dingen waarvan je je kunt afvragen of ze écht zo belangrijk zijn, bijvoorbeeld status.” Op dit moment woont Lodewijk deels in Amsterdam - vanwege zijn bedrijf en het vele vliegen - en deels in Twente. Maar in de toekomst komt hij absoluut terug. “Ik hou heel erg van Twente, ik voel me er thuis. Altijd als ik weer terug rijd naar Twente en ik zie Deventer liggen denk ik: that’s my turf.”
VRIJHEID
Zijn nieuwe album is net uit. “Het is heel divers geworden. Het gaat van super up beat naar heel langzaam, van rock naar pop en soul. De eerste singel is in maart uitgekomen en heet Good feeling. En deze zomer ga ik weer lekker op tournee door Europa en Amerika.” Tot slot de vraag: Er wordt wel gezegd dat je in Twente écht vrij en jezelf kunt zijn. Wat betekent vrijheid voor jou? “Ik haal veel geluk uit het alledaagse. Een ochtendritueel met mijn gezin, met mijn vrouw en mijn dochtertje. De natuur is voor mij vrijheid, maar vooral de muziek maken die ik wil. Ik heb nu mijn eigen label, waardoor ik volledig zélf kan bepalen wat ik wil maken en hoe mijn muziek moet klinken. Dat is voor mij heel belangrijk, mijn artistieke en creatieve vrijheid.”