navigatie overslaan

48 uur op pad met

Instagrammer Erik Hageman en Laurens op pad voor architectuur in Twente.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 2681 keer

Laurens Kuipers, een Enschedeër met een fascinatie voor architectuurfotografie, neemt de Haarlemse Instagrammer Erik Hageman twee dagen mee op pad langs architectonische en culturele hoogtepunten in Enschede. Doormiddel van een speurtocht, worden de twee mannen langs de mooiste plekjes van Enschedese geleid.

play

Met hun gedeelde passie voor fotografie, gaan ze op zoek naar perfecte composities voor de prachtigste foto’s. Op hun Instragram accounts vind je hun mooiste plaatjes.

Dag 1: Onder de indruk van de verschillende bouwstijlen op Roombeek

De eerste dag start hun ontdekkingstocht door Enschede in de wijk het Roombeek. Bij de stadshaard in Enschede, ooit benoemd tot lelijkste gebouw van Nederland, krijgen ze de eerste opdracht.

Eekenhof
Eekenhof

De aanwijzing leidt ze naar de Lonnekerspoorlaan waar een tweede opdracht voor de fotografen klaarligt. Aan de hand van polaroidfoto’s moeten Erik en Laurens op zoek naar specifieke details van de grachtenpandachtige huizen aan de Lonnekerspoorlaan. Dit levert een cijfercombinatie op waarmee ze een kist kunnen openen. In de kist vinden ze vier verfrissende biertjes van de Enschedese bierenwinkel Stanislaus Brewskovitch. Onder het genot van hun Enschedese biertje, praten Erik en Laurens na over de wijk het Roombeek. Erik zegt: “Ik vind vooral de diversiteit van de wijk en de gebouwen erg mooi.”

Laurens en Erik bij de Jacobuskerk
Laurens en Erik bij de Jacobuskerk

Tussen de bogen van de Enschedese Jacobuskerk

Op de fiets gaan Erik Hageman en Laurens Kuipers richting Enschedese binnenstad. Via het Willem Wilminkplein gaan ze naar de Jacobuskerk midden op de Oude Markt in Enschede. Daar aangekomen, lossen ze een rebus op, die hun een aanwijzing geeft voor het startpunt van de tweede dag. Ze sluiten hun productieve fotografiedag af bij het hippe Italiaanse restaurant Fellini, om vervolgens te genieten van hun welverdiende nachtrust in het InterCity Hotel in Enschede.

Enschede bij zonsopgang
Enschede bij zonsopgang

Dag 2: In 8 minuten naar de top van de hoogste toren van Twente

Dag 2 gaat de wekker vroeg, Erik en Laurens worden om 7:00 uur verwacht op de bovenste verdieping van de Alphatoren. Het 101 meter hoge flatgebouw is de hoogste toren in Enschede. Boven aangekomen wacht hun een prachtige verrassing: de net opkomende zon en het ietwat heiige weer zorgen voor prachtige vergezichten. Kijkend door zijn lens, zwijmelt Erik: “Het is net Toscane, zo met de opkomende zon!”.

Na deze mooie ervaring gaan Erik en Laurens aan de hand van een kaart op zoek naar letters in het centrum. De route brengt ze langs het pas aangelegde Koningsplein, de Oude Markt en de stadscampus van het Saxion College. De letters vormen het woord SJOEL dat verwijst naar de synagoge van Enschede. In deze mooiste synagoge van West-Europa leven zowel Erik als Laurens zich met hun fotocamera flink uit. Daarna vertrekken ze terug naar de hoge trappen van het InterCity Hotel waar ze terugkijken naar de twee indrukwekkende dagen in Enschede.

Erik Hageman eerste keer in Enschede

Erik Hageman in Enschede
Erik Hageman in Enschede

Erik vertelt dat hij nog nooit in Twente is geweest en dus ook nooit in Enschede. Zijn hoogtepunt is het bezoek aan het dakterras van de Alphatoren. Met de opkomende zon heeft hij prachtige foto’s kunnen maken. Erik komt graag nog een keer terug want om Enschede en de omgeving goed te ontdekken heb je meer nodig dan één dag.

Wat vind je van dit artikel?