navigatie overslaan

Artikel

Kroamschudden in Twente: zo vieren Tukkers een geboorte in de buurt.

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 9383 keer

Toen kraamzorg nog niet bestond, hielpen de buurvrouwen de kraamvrouw waar ze maar konden. Daar hoorde onder andere het aanbieden van een feestbrood bij: een lang en plat krentenbrood. Zo was er altijd iets lekkers in huis voor de visite en kon de kraamvrouw, dankzij de ijzerrijke krenten snel weer aansterken.

Nog steeds verwelkomt de buurt een newborn met een zogeheten krentenwegge. Sinds 2023 ook officieel immaterieel erfgoed! Op initiatief van Bakkerij Schabbink en culinair historica Karin Vaneker! Traditioneel gezien hebben we het dan over een brood van zo’n anderhalve meter lang. Maar voor wie dat te krenterig vindt: er is een bakker die een krentenwegge van zes meter op zijn naam heeft staan.

Met de kromme arm...

Als je op kraamvisite kwam had de bakker het krentenbrood vaak al gebracht. Bij het bezoek zelf namen de buurvrouwen – traditioneel in klederdracht – nog een mandje lekkers mee. Met koffie, roomboter en vers gebakken koekjes bijvoorbeeld. Terwijl ze met de mand aan hun arm de kraamvrouw begroetten zongen ze: ‘Wij vrouwen rijk en arm, wij komen hier met de kromme arm’. Inmiddels hangt de klederdracht al lang in een museum maar zorgt een geboorte nog steeds voor verbinding in de buurt. Vandaar dat die – nog altijd gezamenlijk - de voortuin van de jonge ouders komt decoreren met een ooievaar, vlaggetjes en/of waslijn vol luiers!

Wist je dat ons krentenwegge in tegenstelling tot de blauwe en roze muisjes gewoon genderneutraal is?

Als je maar lang genoeg gewoon blijft...

Wist je trouwens dat de traditie om te trakteren op beschuit met muisjes pas is ontstaan na de geboorte van Beatrix? Toen trakteerde de fabrikant het Koninklijk Huis namelijk op oranje-witte muisjes. En wist je ook dat de blauwe variant voor jongens pas sinds 1994 bestaat? Hoe dat straks moet? Allemaal weer roze of toch regenboogmuisjes? Daar hoeven we ons gelukkig geen zorgen over te maken. Een krentenwegge blijft hier gewoon een krentenwegge.

Wat vind je van dit artikel?