navigatie overslaan

Artikel

Van steen tot erfgoed: Interview met rentmeester Mooiweer van Twickel

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 594 keer

Egbert Jaap Mooiweer is de rentmeester van landgoed Twickel. In de podcastaflevering ‘In de trein…tussen Zutphen en Oldenzaal’ vertelt hij uitgebreid over het grootste particuliere landgoed van Nederland. Inmiddels 675 jaar geleden werd het landgoed door Herman van Twickelo opgericht. Tegenwoordig bestaat het landgoed uit 4500 hectare grond en 134 monumentale panden.

We lopen met Egbert Jaap Mooiweer over landgoed Twickel. Hij vertelt enthousiast:

Het landgoed heeft een kasteel met een historische parkaanleg en bestaat uit een huispark, waar we nu naar binnen lopen, overpark (recreatiegebied) en gaat over in bossen en landerij. De rentmeester opent het grote hek: We staan nu in de formele tuin en lopen naar de Oranjerie dat in de zomer een theeschenkerij is.

Onderweg vragen we verder: wat heeft Twickel met stations, met spoorwegen?

De spoorlijn van Hengelo naar Oldenzaal is eigenlijk in belangrijke mate tot stand gekomen via de landgoederen. Die waren bepalend bij de aanleg. Als je het rijtje langs gaat dan heb je in Delden landgoed Twickel liggen, in Goor landgoed Weldam en in Lochem landgoed Ampsen. Je ziet dus dat de tussenliggende stations allemaal gelegen zijn aan een landgoed. Dat was om de economische ontwikkeling in de tijd van de aanleg, rond 1865, te versterken. Voor landgoed Twickel was de treinlijn van belang om landbouwproducten en hout goed af te kunnen voeren en een goede verbinding te hebben met de omliggende steden. De eigenaar investeerde dus in de omsluiting van de regio.

Dus dan krijg je een mooi station?

Ja, dat zie je dus in alle kernen, daar staat echt een heel mooi stationnetje. En wat ik bijzonder vind van de spoorlijn is dat je door de landgoederenzone gaat. Echt een soort spoorwegpanorama. Het is een uniek stukje Nederland. En naarmate je dichter bij de landgoederen komt, wordt het ook steeds mooier.

Het is nog wel een stukje lopen naar het station he?!

Op Twickel was het niet de bedoeling dat je meteen bij het huis aankwam, zoals we het kasteel noemen. Dus je werd als gast echt in vervoering gebracht om bij de kasteelheer te komen. Het moest dus vooral niet te dichtbij liggen en je moest een indruk krijgen hoe groot en omvangrijk het landgoed was. En dan was je diep onder de indruk als je arriveerde.

Ben jij nog onder de indruk van het landgoed Twickel?

Iedere dag! Het is een samenspel van heel veel monumenten: van zowel het historische landschap, als de grote hoeveelheid monumentale gebouwen. Het is ook een plek waar de economie niet stil heeft gestaan. Het is een fijnschalig landschap, dus een heel prettige plek om te wonen en te werken en wordt in de regio dus ook zeer gewaardeerd.

Wat moeten mensen doen als ze hier komen?

Delden is een heel pittoresk oud stadje. Het is heel ondernemend, er wordt veel georganiseerd. Als ik als toerist in Delden aan zou komen, dan zou ik gelijk vanaf het station de weg oversteken en dan loop je het historische park in. Dan loop je vanuit het park een prachtige brug over en kom je op het landgoed. Daar begint de Umfassungsweg. Dat is een lange afstandswandeling van 12 kilometer die je door de mooiste terreinen van het landgoed brengt. Heel afwisselend, waarin je door het historische park loopt, wat overgaat in een bos met een prachtig beekdal met een natuurgericht bedrijf. En vervolgens eindig je in de kern en dan zak je weg in een kasteel of je haalt een ijsje. Je bent hier echt een dagje uit en kunt je hier echt leuk en goed vermaken.

Wat vind je van dit artikel?