Nederland herdenkt en viert dit jaar 75 jaar vrijheid! in Overijssel. Met muziek, theater, exposities, herdenkingen en andere festiviteiten. Ook in Twente zijn er nog veel plekken die ons herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug waar de Canadese begraafplaats ligt.

Must-sees

 1. Memory Vrijheidmuseum

  Door in vredestijd met elkaar te praten over oorlog kan jij het inzicht krijgen in welke luxe …

 2. Canadese Begraafplaats

  De Canadese Begraafplaats in Holten is een bron van informatie 'for all generations'. Hier …

Samen herdenken en vieren

Net als de rest van Nederland werd Overijssel in mei 1940 door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi's het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen. In Overijssel zijn dan ook veel herinneringen aan deze tijd te vinden, zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea. Alles over 75 jaar vrijheid in Overijssel >

Ontdek het gebied

 1. Landschap vol historie

  Het ereveld 'De Canadese Begraafplaats Holten'.

 2. Landschap vol historie

  Een onduikershut en monumenten herinneren ons aan de oorlog.

 3. Landschap vol natuur

  Fietsen op de Sallandse heuvelrug. Over eindeloze heide en golvende zandverstuivingen.

  geschreven door Bertine
 4. Landschap vol natuur

  Heide op de Sallandse Heuvelrug. Bijzonder indrukwekkend.

  geschreven door Bertine
 5. Slaaptijd!

  Overnachten op de Sallandse heuvelrug. Wakker worden tussen de korhoenders

 6. Route-tips

  Wandelen op de Sallandse heuvelrug: vergezichten en sterrenhemels

Monument Rijkswerkkamp Twilhaar in Nijverdal.

Rijkswerkkamp Twilhaar - in eerste instantie opgezet als een werkverruimingskamp - werd in 1942 een joods werkkamp. De bezetter gijzelde in dit Nijverdalse kamp een kleine honderd joodse mannen, voornamelijk afkomstig uit Groningen. Op 2 oktober van dat jaar werden de mannen via Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten van Europa, waar zij bijna allen zijn vermoord. Na de oorlog werd het afgebroken, bomen groeiden waar eerst barakken stonden en van het bestaan van rijkswerkkamp Twilhaar was vrijwel niemand meer op de hoogte. Inmiddels is er een monument geplaatst, zijn de contouren van het kamp zichtbaar gemaakt en is een replica van de toegangspoort geplaatst. Meer over deze indrukwekkende plek.

Onderduikershut in Holten.

De familie Hullegie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel Joodse, Nederlandse, Franse, Engelse en Amerikaanse onderduikers geholpen.Dat deden ze onder andere door ze te laten onderduiken op hun boerderij (Huize Hullegie), maar in 1943 werden er ook twee schuilhutten gebouwd. Moedige mensen waagden hun leven om eten te brengen naar de onderduikers in de schuilhutten. Ondanks de Duitse razzia’s, gevangenneming en zware ondervraging is nooit een van de onderduikers ontdekt. Allen hebben het leven behouden. In het voorjaar van 2000 is de hut gereconstrueerd dankzij de hulp van de buren uit Helhuizen en Espelo. Het monument is te vinden in de directe nabijheid van het Stevens monument aan de Haarlerweg dicht bij de parkeerplaats.

Liberation routes

Met luisterplekken onderweg

In de regio's Salland en Twente zijn vier Liberation Fietsroutes ontwikkeld die langs deze plekken leiden. De route is gemarkeerd met luisterplekken in de vorm van een veldkei met plaquette met daarop een tekst. Deze tekst geeft in het kort weer wat er gebeurd is in de nabije omgeving.