navigatie overslaan

Doe-tips

Een reis door tijd en techniek bij Museum Buurtspoorweg

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 37 keer

Wie de wachtkamer van het Haaksbergse Museum Buurtspoorweg binnenstapt, waant zich ineens in een andere wereld. Alsof je een tijdcapsule instapt, zo voelt het ongeveer als je naar de woorden van stationschef Laponder luistert. En daarna? Dan staat er een levendige geschiedenisles over het Twentse lokaalspoor te wachten. Waarin je alles zelf kunt ervaren. Met als kers op de taart natuurlijk de stoomtreinrit.

De kostuums van vroeger, zwarte handen van de kolen. Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen is echt een belevenis. Marketeer Ann Kollen: “Ik noem het het best bewaarde geheim van Twente. We maken hier de spannende geschiedenis van een lokaalspoor levendig. Je leert hier waarom dit spoor zo belangrijk was voor Twente. En dat doen we op een interactieve manier, zo kunnen kinderen onder andere een speurtocht doen van Jack de Stationskat. Ze kunnen onderweg in de rol van stationschef kruipen, hun eigen kaartjes knippen en mee- kijken bij de wisselseinen.”

Restauraties en onderhoud

Wie bij het museum rondloopt waant zich dus even terug in de tijd van stoomtreinen. In de locomotievenloods staan verschillende locomotieven en in de werkplaats is te zien hoe restauraties en onderhoud vroeger plaatsvonden. En niet alleen vroeger, want nog steeds is de kennis in huis om alle onder- houd en restauraties daadwerkelijk uit te voeren. Ann: “Kennisoverdracht staat bij ons hoog in het vaandel. Zo geven we kennis over stoomtreinen en de bijbehorende techniek door op onze jongere generatie vrijwilligers. Daarmee kunnen we onze historische stoomtreinen hopelijk nog heel lang veilig laten rijden.” Niet alleen op het gebied van onder- houd geeft MBS haar kennis door, ook voor de verschillende treindiensten waar specifieke bevoegdheden voor nodig zijn heeft het museum eigen opleidingen.

We maken hier de spannende geschiedenis van een lokaalspoor levendig

Stoomtreinrit

Het museum richt zich vooral op jonge gezinnen. En natuurlijk de vele opa’s en oma’s die meekomen. Zij vermaken zich al snel een halve dag in Haaksbergen en Boekelo. Niet alleen met de speurtocht, maar ook bij de modelspoorbanen die de situatie rondom Enschede Zuiderspoor tussen 1900 en 1920 heel gedetailleerd laten zien. En natuurlijk tijdens het hoogte- punt: de stoomtreinrit. “Die rit van zo’n anderhalf uur, inclusief een bezoek aan de museumloods op station Boekelo, is de kers op de taart. Op slechts een handvol plekken in Nederland kun je nog een stoomtreinrit maken. Het is een bijzondere beleving, waar veel bezoekers van onder de indruk zijn.”

Zakelijk vertoeven

Naast de gezinnen is er nog een doelgroep waar Museum Buurspoorweg zich op richt. Namelijk de zakelijke markt. De stations in Boekelo (1883) en Haaksbergen (1884) zijn volgens Ann een uniek historisch decor voor vergaderingen, presentaties en overige zakelijke evenementen. “Afgelopen jaar heb- ben we veel verschillende zakelijke evenementen mogen organiseren en je merkt gewoon dat de locatie indruk maakt. Er waren dan ook veel enthousiaste reacties van mensen die zeiden nog eens terug te komen.” Ann legt uit dat er voor vergaderingen ook behoorlijk wat opties zijn. “We verhuren het hele jaar ruimtes, maar ook exclusieve treinritten. Het is voor een vergadering natuurlijk fijn om eens uit de vaste omgeving te zijn. In de trein kun je het zakelijke combineren met ontspanning. We kunnen namelijk zelfs een lunch of diner serveren."

Culi express

Over dat dineren gesproken, ook op dat gebied valt genoeg te beleven bij MBS. Dit jaar gaat de Culi Express opnieuw rijden. Daarvoor sloeg het museum al jaren gele- den de handen ineen met sterrenrestaurant ’t Lansink. Ann: “De Culi Express trekt weer een hele andere doelgroep. Eigenlijk zit het altijd vol, daarom hebben we dit jaar weer tien data gereserveerd. Terwijl de trein stap- voets rijdt, krijg je een sterrenmaaltijd voor- gezet. Heel bijzonder om mee te maken.”

Tijd stilgestaan

Kortom, er is voor iedereen wel iets te beleven bij Museum Buurtspoorweg. Ann: “We zijn geen statisch museum. De com- binatie van alles zelf beleven én de treinrit is naar mijn mening het meest bijzonder. De tijd heeft hier echt even stilgestaan, er zijn hier niet voor niets al veel historische films opgenomen. Dat moet je gewoon komen zien.” Vanaf zondag 31 maart zullen de stoomtreinen weer wekelijks gaan rijden tot en met eind oktober. Ann: “We gebruiken onze tijd in de wintermaanden voor het noodzakelijke onderhoud. Onze rijtuigen staan in weer en wind, dat brengt het nodige onderhoudswerk met zich mee. Daarnaast hebben we in februari en maart ruim zeshonderd meter spoor vernieuwd. We zijn dus helemaal klaar voor 2024!”

Wat vind je van dit artikel?