navigatie overslaan

Typisch Twents

Dé tip tegen bikinistress: eet onze asperges! Retegoed voor je gezondheid.

  • Leestijd 3
  • Gelezen 5109 keer

De Bourgondiërs onder ons hebben het goed deze maanden, want het aspergeseizoen is weer in volle gang! Van april tot en met juni kun je weer volop genieten van ‘het witte goud’. En dat is mooi. Want asperges zijn retegoed voor de gezondheid!

De stof ‘asparagine’ heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. En ze zijn ook nog eens bloedzuiverend. Daar kun je gerust flink van genieten dus. Helemaal als je je bedenkt dat er vrijwel geen ander voedingsmiddel bestaat met zó weinig calorieën. Asperges staan ook nog in de top 3 schoonste groenten, omdat ze niet direct in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen. Fijne bijkomstigheid!

Ze groeien goed in Twente!

Wist je dat asperges niet zomaar op elke grondsoort groeien? Ze groeien het best op zandgronden. Streekgebonden dus! In Noord-Limburg is de grond bijvoorbeeld heel geschikt. Maar ook de zandgronden in Twente, vooral rondom Lochem en Bentelo, blijken zeer smaakvolle asperges te leveren. Komt dat even goed uit. 97% van de asperges in Nederland zijn overigens wit. Groene en paarse asperges groeien bijvoorbeeld in Engeland en Italië.

Steek er wat van op

Oké genoeg weetjes over asperges. Het is tijd voor het echte werk: proeven, bereiden en eten! Een leuke activiteit voor een dagje uit of weekendje weg is een aspergeteler bezoeken. Een rijke, losse, Twentse zandgrond is bij uitstek geschikt voor aspergeteelt. Dat begrepen de broers Martin en Harry van Lubberink maar al te goed toen ze ruim 40 jaar geleden voor het eerst asperges van eigen Twentse bodem aten. Dit was het begin van het eerste aspergebedrijf in Twente; Lubberink Asperges. Door de jaren heen hebben zij meegewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe aspergerassen.

Aan tafel
Aan tafel

Aanschuiven

Twentse restaurants weten ook wel raad met het witte goud. Waar je dan het beste kunt aanschuiven? Op heel veel plekken. Maar er zijn wel een paar adressen waar je eigenlijk niet omheen kunt. Restaurant de Oude Apotheek in Losser verwerkt deze periode de asperge in veel gerechten. Van tonijn met asperges tot burrata en traditionele asperges met ham... keuze genoeg!

Twents souvenirtje

Wil je tot slot een Twents souvenirtje meenemen naar huis? Er zijn verschillende locaties waar je asperges kunt kopen om thuis de lekkerste gerechten mee te maken. Lubberink Asperges heeft bijvoorbeeld meerdere verkooppunten in Twente. En ook bij Aspergeboerderij Mander ga je zeker niet met lege handen naar huis. Wil je je gekochte asperges eens op een andere manier bereiden? Probeer dan eens asperge-ijs! Verrassend, maar érg lekker!

Wat vind je van dit artikel?