Van eigen bodem
De Magie van Stad en Platteland
- Leestijd 3 min
- Gelezen 122 keer
In Twente zijn stad en platteland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kennen tukkers uit steden en dorpen elkaar van de voetbal of andere sporten. Tukkers kennen elkaar van tentfeesten en uitgaan. En tukkers kennen elkaar door de vele tradities die we hier hebben.
Maar de echte magie van de combinatie tussen stad en platteland, vind je natuurlijk bij onze passievolle streekproducenten. In en rondom de dorpen worden de lekkerste streekproducten gemaakt, verbouwd, gekweekt of gecreëerd. Deze worden op hun beurt weer gebruikt door lokale restaurants in de steden en dorpen. Zo brengen we al het lekkers van het platteland, zo vers op het bord. Korte ketens én verduurzaming, daar dragen wij tukkers graag aan bij.
Eeuwenoude traditie van streekproducten
Het Twentse landschap was en is ideaal voor streekproducten. De heuvels, de oevers van de Regge en de Dinkel, de ruimte, de vele kruiden en bessen die er van oudsher zijn. Ze dragen allemaal eraan bij dat er al heel lang Twentse streekproducten zijn. Soms van generatie op generatie doorgegeven. Maar ook het samen doen en het samenwerken zijn een belangrijke basis waarom streekproducten al heel lang in Twente voor komen. Het is niet voor niets dat Twentse streekproducenten met liefde elkaars producten aanprijzen en verkopen.
Platteland belangrijke schakel in Twente
Het platteland (buitengebied) is al eeuwenlang belangrijk voor Twente geweest. Neem bijvoorbeeld de periode van de textielheren. Zij trokken de wevers en spinners niet naar de stad, maar ze mochten het textielwerk op de boerderijen blijven doen. Zo konden ze ook helpen op de boerderij en bleef het buitengebied leefbaar. Thuiswerken kennen wij dus al héél lang in Twente. Ook tegenwoordig zie je dat Twentse leu (Twents voor ‘mensen’) nog altijd graag in hun buurtschap blijven wonen. Jong en oud loopt door elkaar en trekken samen op. Noaberschap en verbondenheid zijn nog heel gewoon hier.
Groeten
Wie het Twentse platteland doorkruist valt het direct op. ‘Hallo”, “Moi”, “Tjow”, “Jo” of gewoon ‘Hoi’. Kortom: hier in Twente word je altijd begroet. En is het niet in woorden dan is het in een handgebaar. Even een hand opsteken of een vriendelijk geheven vinger. Het maakt niet uit of je de ander kent. Zie het als een “wees welkom”. Of zoals een Tukker het zegt: “Doar veult wie oons thuus”. Voor een Tukker is dit heel normaal. Ook in de dorpen en de steden in Twente. En het werkt aanstekelijk hebben we gemerkt: vrijwel iedere bezoeker die Twente aandoet, neemt het over.