navigatie overslaan

Typisch Twents

De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

  • Leestijd 4
  • Gelezen 6961 keer

Rood, wit of toch rosé? Er gaat toch niets boven een lekker wijntje? En dan natuurlijk wel één van eigen bodem. Proeverijen, rondleidingen of gewoon lekker genieten. Er is van alles mogelijk bij de Twentse wijngaarden.

Wijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente is twintig jaar geleden opgericht door gepassioneerd wijnmakers Roelof en Ilse Visscher. De vele uurtjes in de wijngaard, de expertise in de wijnmakerij, de gastvrijheid; Herman Finkers heeft de beleving mooi samengevat in het gastenboek: ‘Ie'j könt de leefde preuven in het glas!’. Op het erf van de Visschers in Bentelo worden de druiven verwerkt tot witte, volle rode en fruitige rosé wijnen. De wijnmakers van Neerlands Wijnmakerij hebben in de jaren veel ervaring opgedaan in de vinificatie van de vroegrijpe en resistente rassen en elk jaar weer proberen de Visschers nóg mooiere wijnen te maken.

Wijngaard Hof van Twente
Wijngaard Hof van Twente

Wijnbeleving
In 2020 werd er een prachtig nieuw en ruim wijnterras aangelegd met uitzicht op de wijngaard en is er gestart met de aanbouw van een serre. Een nieuwe poort verwelkomt de bezoekers en de aanrijroute is door de wijngaard. Een mooiere wijnbeleving bestaat niet. Neem een kijkje in de wijngaard, de wijnmakerij of de wijnkelders en geniet ondertussen van een lekker glaasje Twentewijn.
Op naar Wijngaard Hof van Twente

Prachtige producten van robuuste Twentse grond

De Wijnmakers

‘Nederlandse wijn met een verhaal’ prijkt bovenaan de website van De Wijnmakers. In 2003 nam Rob Kleinsman de wijngaard van zijn opa over en in 2017 begon hij samen met Jeroen Ziel en Robert Spenkelink De Wijnmakers na het overnemen van nog een wijngaard in Wierden. Als wijnliefhebber ben je bij De Wijnmakers aan het juiste adres. Naast dat je voor de lekkerste wijnen (op afspraak) terecht kunt in de wijnwinkel, kun je van april tot en met september elke zondag genieten van een wijnproeverij of een rondleiding door de wijngaarden. Onder het genot van een lekker wijntje natuurlijk.

De Wijnmakers
De Wijnmakers

Ode aan de Lente
De Wijnmakers staan ook bekend om hun unieke evenementen en wijnproeverijen. Het grootste evenement van De Wijnmakers is ‘Ode aan de Lente’. Tijdens dit evenement in juni worden de nieuwe jaargangen gepresenteerd en gecombineerd met allerlei heerlijkheden uit het mooie Twente.
Maak kennis met De Wijnmakers

De Tappenmars

De Tappenmars is een wijngaard en wijnmakerij in Den Ham, gelegen op de grens van het Vechtdal en Twente. De eerste wijnstokken werden in 2005 aangeplant en inmiddels is de wijngaard 3,2 hectare groot. De wijngaard grenst aan het natuurgebied het Eerder Achterbroek waar je fantastisch kan wandelen en fietsen. In combinatie met een proeverij heeft De Tappenmars een aantal arrangementen, bijvoorbeeld klootschieten.

De Tappenmars - picknick
De Tappenmars - picknick

Picknick in de wijngaard
In de in 2011 nieuw gebouwde wijnkelder worden de druiven verwerkt tot witte, rosé en rode wijnen. De wijnkelder is het hele jaar op afspraak geopend voor rondleidingen en proeverijen. Een picknick in de wijngaard behoort ook tot de mogelijkheden. In de wijnkelder bevindt zich naast het proeflokaal een buffetruimte en een streekwinkel. De winkel is elke vrijdagmiddag en zaterdag geopend. En in de zomermaanden ook op donderdagmiddag.
Ontdek De Tappenmars

Keurmerk Twentse Wijnen

De drie wijngaarden willen gezamenlijk Twentse kwaliteitswijnen uitbrengen. Hiervoor moet een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) worden aangevraagd, een keurmerk dat de naam ‘Twente’ beschermt en aangeeft dat de wijnen van een bepaalde kwaliteit zijn. Hieraan zijn zeer strenge eisen gesteld. Zo moet de wijn onder andere 100% van Twentse bodem komen, dus ook de druif, en een minimaal puntenaantal halen in een strenge wijnkeuring. Met het keurmerk kan de koper er blind op vertrouwen dat de wijn van goede kwaliteit is en echt uit Twente komt.

Wat vind je van dit artikel?